Dodaj do ulubionych

bogracz-prosze o przepis

17.03.04, 21:37
Bardzo prosze o przepis na bogracz. Ostatnio chodzi mi po głowie ta potrawa,
ale nie wiem, jak sie do tego zabrać.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 22:08
  • brunosch 18.03.04, 09:20
    Jesli węgierski jest dla Ciebie bardzo obcy, to wykorzystaj wyszukiwarkę. Wpisz
    bogracz, albo zupa gulaszowa, a dla pewności do datownika daj ubiegły rok. Było
    tego mnóstwo.
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • Gość: marcjanna IP: 213.199.253.* 18.03.04, 11:05
    Dziecinko kup sobie taki garnek [bogracz], rozpal ognisko i ugotuj sobie jakąś
    węgierską zupkę.
  • sandra75 18.03.04, 11:29
    Słoneczko, twoja odpowiedź nie mieści sie w mojej definicji przepisu. Dzięki za
    rady, ale raczej skorzystam z bardziej cywilizowanych metod. Pozdrawiam,
    dziecinko.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 19.03.04, 01:12
    No to zapoznaj się z oryginalym przepisem. Podałem link (po polsku) wyżej.
  • kwieta4 19.03.04, 04:10
    BOGRACZ czyli węgierska zupa gulaszowa /bruno 17.06.2003/

    -kilka różnych gatunków mięsa ale nie musi być najpiękniejsze - wołowego,
    wieprzowego, może byc drób czy baranina. Razem ok. kilograma; drobno pokrojone
    w małą kostkę (jeść się przecież będzie łyżką, a nie nożem i widelcem) - 3 duże
    cebule - 3 papryki - 2 ziemniaki - 3-4 ząbki czosnku pokrojone w bardzo duże
    kawały (można więcej :))) - fasolka z puszki (ja lubię jasia, ale może być
    drobna, albo kolorowa)
    - Przyprawy : sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
    tymianek, może byc pasta paprykowa, przecier pomidorowy (lub pomidory) ziarna
    gorczycy, kolendry - według uznania.
    ******
    Mięso osmażyć na oleju lub smalcu, a jak będzie brązowe, to wsypać pokrojoną
    cebulę, smażyć na złoto, dodać paprykę pokrojoną w słupki, jak wszystko
    zacznie smacznie pachnieć, wsypać pokrojone pyry, fasolę i resztę przypraw, po
    chwili wlać tyle wody, żeby powstała zupa, ale gęsta. Jeśli gotujesz w
    szybkowarze - ok. 1 godziny, w normalnym garnku 2,5. Do zamrażania nie rób
    zasmażki, zrobisz ją jak będziesz odgrzewać, ja wtedy zamiast niej robię
    drobne kluski kładzione.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.