Dodaj do ulubionych

Co to jest pasternak?

20.03.04, 22:28

--
Dagmara

Jeszcze się taaam żagiel bieli...
Edytor zaawansowany
  • 20.03.04, 22:40
    Pasternak wygłada jak wielka, dorodna pietruszka. Kiedyś był popularna rośliną.
    Zawiera wiele cennych składników. Można go jeść po ugotowaniu, pokrojeniu i
    podsmażeniu, albo jako puree razem z ziemniakami.
    I jeszcze jako "figa z makiem z pasternakiem":)
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 21.03.04, 00:19
    No właśnie, dlaczego ta "figa z makiem" stała się tak przysłowiową - na co?
    Coś besensownego, nieosiągalnego?...
    Kto wie?
  • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 20.03.04, 22:54
    zapomniane warzywo. Mojego dziecka pierwsze jedzenie. Uwielbialo ugotowany i roztarty na
    papke. Lekkostrawny i polecany przy zaparciach.
    Robie czasem taka mieszanke warzyw korzennych z np. kawalkami kurczaka, wszystko
    pokrojone w podobna kostke, troche oliwy i do piekarnika w szczelnym garnku. Pasternak jest
    slodki i pasuje jak najbardziej.
  • 21.03.04, 00:11
  • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 21.03.04, 04:48
    nie wiem, czy w ogole mozna go kupic w Polsce. Mam nadzieje przywiezc troche nasion i
    cierpliwie czekac (korzen jest zdatny do jedzenia dopiero od wrzesnia).
    A figa z makiem z pasternakiem to chyba stad, ze pasternak jest tak slodki, ze pewnie uzywano
    go jako skladnik deseru.
  • 21.03.04, 09:14
    Spotkalam sie z tym pasternakiem w przepisie na potrawe wigilijną- chodzi o
    moczke.To słodkie danie.
  • 21.03.04, 09:45
    W zeszłym roku widziałam pasternak w Hipermarkecie Real, w Szczecinie. Do teraz
    pamiętam furię klientów i dezorientację kasjerek, gdy ludzie musieli płacić "za
    zwykłą pietruszkę" tak dużo. Stałam w innej kolejce do kasy i nie byłam w
    stanie pośredniczyć:) Sama nie kupiłam wtedy pasternaka, i żałuję:(
  • 21.03.04, 11:46
    Wielkie dzięki, myśłałam, że to jakieś ziarenka:)
    Czyli TO jest słodkie...
    A czy w Polsce można dostać jego nasionka, skoro o korzeń tak trudno?
    Teraz to już koniecznie muszę go spróbować!
    Pozdrawiam
    Dagmara

    Jeszcze się taaam żagiel bieli...
  • 21.03.04, 12:09
    czy to jest po ang. parsnip?
  • 21.03.04, 12:17
    wielkie dzieki. nareszcie wiem co od tylu lat jem, ubolewajac, ze nie pachnie
    jak pietruszka. cos podobnego... pasternak:))))) w zyciu bym nie przypuszczala!
    nazywalam to biala marchewka i pakowalam do rosolu. czlowiek sie cale zycie
    uczy:))
  • 21.03.04, 12:23
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 21.03.04, 16:13
    No to chyba wiesz, że pietruszka po angielsku to parsley?
  • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 21.03.04, 16:27
    i nie dosc, ze jest slodki, to ma taka bardzo kremowa konsystencje. Mniejsze sa z reguly
    smaczniejsze, bo w duzych korzeniach jest taki wloknisty rdzen. Ciekawe, kiedy zniknal z
    uzycia? Moja babcia ze Wschodu mowila, ze karmilo sie nim krowy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.