• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Co to jest pasternak?

  • 20.03.04, 22:28

    --
    Dagmara

    Jeszcze się taaam żagiel bieli...
    Edytor zaawansowany
    • 20.03.04, 22:40
      Pasternak wygłada jak wielka, dorodna pietruszka. Kiedyś był popularna rośliną.
      Zawiera wiele cennych składników. Można go jeść po ugotowaniu, pokrojeniu i
      podsmażeniu, albo jako puree razem z ziemniakami.
      I jeszcze jako "figa z makiem z pasternakiem":)
      • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 21.03.04, 00:19
        No właśnie, dlaczego ta "figa z makiem" stała się tak przysłowiową - na co?
        Coś besensownego, nieosiągalnego?...
        Kto wie?
    • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 20.03.04, 22:54
      zapomniane warzywo. Mojego dziecka pierwsze jedzenie. Uwielbialo ugotowany i roztarty na
      papke. Lekkostrawny i polecany przy zaparciach.
      Robie czasem taka mieszanke warzyw korzennych z np. kawalkami kurczaka, wszystko
      pokrojone w podobna kostke, troche oliwy i do piekarnika w szczelnym garnku. Pasternak jest
      slodki i pasuje jak najbardziej.
    • 21.03.04, 00:11
      • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 21.03.04, 04:48
        nie wiem, czy w ogole mozna go kupic w Polsce. Mam nadzieje przywiezc troche nasion i
        cierpliwie czekac (korzen jest zdatny do jedzenia dopiero od wrzesnia).
        A figa z makiem z pasternakiem to chyba stad, ze pasternak jest tak slodki, ze pewnie uzywano
        go jako skladnik deseru.
        • 21.03.04, 09:14
          Spotkalam sie z tym pasternakiem w przepisie na potrawe wigilijną- chodzi o
          moczke.To słodkie danie.
          • 21.03.04, 09:45
            W zeszłym roku widziałam pasternak w Hipermarkecie Real, w Szczecinie. Do teraz
            pamiętam furię klientów i dezorientację kasjerek, gdy ludzie musieli płacić "za
            zwykłą pietruszkę" tak dużo. Stałam w innej kolejce do kasy i nie byłam w
            stanie pośredniczyć:) Sama nie kupiłam wtedy pasternaka, i żałuję:(
    • 21.03.04, 11:46
      Wielkie dzięki, myśłałam, że to jakieś ziarenka:)
      Czyli TO jest słodkie...
      A czy w Polsce można dostać jego nasionka, skoro o korzeń tak trudno?
      Teraz to już koniecznie muszę go spróbować!
      Pozdrawiam
      Dagmara

      Jeszcze się taaam żagiel bieli...
      • 21.03.04, 11:55
        Znalazłam w googlach namiary na wysyłkową sprzedaż nasion pasternakowych
        www.ogrodnik.net.pl/sklep/product_info.php/products_id/649
        • 21.03.04, 12:09
          czy to jest po ang. parsnip?
          • 21.03.04, 12:10
            • 21.03.04, 12:17
              wielkie dzieki. nareszcie wiem co od tylu lat jem, ubolewajac, ze nie pachnie
              jak pietruszka. cos podobnego... pasternak:))))) w zyciu bym nie przypuszczala!
              nazywalam to biala marchewka i pakowalam do rosolu. czlowiek sie cale zycie
              uczy:))
              • 21.03.04, 12:23
          • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 21.03.04, 16:13
            No to chyba wiesz, że pietruszka po angielsku to parsley?
    • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 21.03.04, 16:27
      i nie dosc, ze jest slodki, to ma taka bardzo kremowa konsystencje. Mniejsze sa z reguly
      smaczniejsze, bo w duzych korzeniach jest taki wloknisty rdzen. Ciekawe, kiedy zniknal z
      uzycia? Moja babcia ze Wschodu mowila, ze karmilo sie nim krowy.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.