Dodaj do ulubionych

kolorowo w sloiku

IP: *.adsl.alicedsl.de 05.08.10, 09:40
ostatnio widzialam gdzies (chyba na forum gazety) zdjecie ale znalezc nie
moge. a do tego zdjecia na ktorym w sloiku byla cukinia zielona i zolta,
czerwona papryka i chyba jeszcze cos dolaczony byl przepis.

moze ktos z was widzial to zdjecie (no i najwazniejsze - przepis :) i pamieta
gdzie szukac? ja nie umiem go znalezc a niestety przez klopoty z kompem strona
mimo zapisania w zakladkach gdzies mi zaginela:(

no chyba ze macie jakis sprawdzony przepis na takie kolorowe zawartosci sloikow:)
Edytor zaawansowany
  • palmette 05.08.10, 10:05
    Co prawda lina z przepisem nie z tego forum, ale może przyda się :)
    www.mojeprzepisy.pl/Przepis/moja_cukinia_z_papryka_i_kurkuma/Pozdrawiam

    --
    @->-- www.palmette.pl --<-@
  • Gość: isia10 IP: *.debica195.tnp.pl 10.08.10, 08:23
    MOJA CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ

    Przepyszna surówko-sałatka do dań mięsnych, oraz potraw z jaj.
    • cukinia 1,5 - 2 kg
    • papryka czerwona lub mieszana 2 strąki
    • cebula 1 szt
    • woda 5 szkl
    • ocet 10 % 1/2-2/3 szkl
    • sól 2 płaskie łyżki
    • cukier 5 płaskich łyżek
    • chrzan
    • liść laurowy
    • gorczyca 1/4 płaskiej łyżeczki
    • kurkuma 1 - 1,5 łyżki
    • Cukinie po wycięciu nasion kroję w plastry lub w słupki
    (jeśli młoda nie obieram).

    Posypuję solą i zostawiam na kilka godzin (można na noc). Odcedzam,
    posypuję 1/2 ilości kurkumy.
    Ze składników od poz. 4 - 11 robię zalewę i wrzącą zalewam cukinię.

    Nakładam do słoików, pasteryzuję ok. 10 min małe słoiki o pojemności
    250 - 300 ml, a większe 0,5 litrowe 15 minut.
    Po pasteryzacji odwracam słoiczki do góry dnem, nakrywam kocem,
    niech sobie pod nim stygnie.
  • Gość: isia10 IP: *.debica195.tnp.pl 10.08.10, 08:26
    SAŁATKA Z CUKINII

    2 średnie cukinie,
    4 średnie cebule,
    6 średnich marchewek,
    3 średnie czerwone papryki,
    Zalewa:,
    2 łyżki cukru (kopiate),
    1 łyżka soli (kopiata),
    1/2 szkl. octu 10 proc.,
    do każdego słoika:,
    2-3 ziarna ziela ang.,
    liść laurowy,
    1. Cebulę pokroić w półplasterki - zblanszować 2 min. Cukinię (
    ze skórką) pokroić w półplasterki, marchew w plasterki, paprykę w
    paski ( ok. 1 cm).

    2. Wszystkie składniki zalewy ( bez octu) i dokładnie wymieszać,
    dodać wszystkie warzywa ( cebulę ostudzoną) , wymieszać łapkami.
    Odstawić na 1 dobę w lodówce ( kilka razy w tym czasie mieszając).
    Dodać ocet, wymieszać i przekładać do słoików z przygotowanymi
    ziołami- do każdego słoika wlewamy trochę płynu spod warzyw.

    3. Pasteryzujemy ok.20 min.


  • kasiat.24 10.08.10, 20:57
    www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/cukinia-w-zalewie-curry.html
    dzisiaj ją robiłam :)
  • rudyocicat 11.08.10, 13:49
    kasiat a jadłaś wcześniej i Ci smakowały??? mam trochę cukinii i się czaję co z
    nimi zrobić:) zrobiłam już sałatkę szwedzką i nie chciałabym czegoś podobnego
    stworzyć, tyle że z cukinią zamiast ogórkiem...
  • kasiat.24 12.08.10, 19:05
    rudyocicat napisała:

    > kasiat a jadłaś wcześniej i Ci smakowały???

    zrobiłam je pierwszy raz, wyglądają ładnie w słoiczku, czekam aż się trochę
    "przegryzą" i spróbuję. Mam podobny przepis na ogórki,które robiłam już kilka
    razy i były bardzo pyszne. Teraz postanowiłam zrobić cukinię, która bardzo mi
    obrodziła w tym roku :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka