09.08.10, 20:34
co z nich?
nie znam sie w ogole...
jadlam tylko w zalewie
czy te to jakies szczegolne?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Kapary 09.08.10, 20:49
      sa w zalewie, proces przygotowania tego wymaga

      sa najczesciej dodatkiem smakowym do dan np zup gulaszowych, tagine,kuskusu

      klasyka to polaczenie twarozku, kaparow i wedzonego lososia
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • bene_gesserit Re: Kapary 09.08.10, 20:52
      Sa w zalewie albo w soli, obie wersje maja swoich zwolennikow,
      zazwyczaj bardzo kategorycznych. Te w soli trzeba przeplukac przed
      uzyciem.
      Kapary pasuja do ryb, jajek, drobiu, sosow i warzyw (szczegolnie
      imo do szparagow i kalafiorow) - wszedzie tam, gdzie potrzebne jest
      ozywienie zdecydowanym aromatem i kwasnym smakiem. Wystepuja w
      slynnym klasyku kuchni wloskej, czyli vitello tonnato. Ja na
      codzien uzywam do pasty z tunczyka (tunczyk, sardynki, posiekane
      grubo kapary, odrobina majonezu).
      --
      cute but psycho. things even out
    • vandikia Re: Kapary 09.08.10, 21:16
      do sałatek na podkręcenie smaku - szczególnie lubię gdy w sałatce obok
      kapara znajdzie się oliwka
      do "carpacchio" z łososia - idealne są!
      dodatek do piersi z kurczaka z ryżem


      --
      ups
    • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 21:38
      możesz zrobić sobie polskie kapary z owoców(lub zawiązków
      kwiatowych - wg innych znawców) nasturcji. Robiłem i polecam. Są
      idealne do wszelkiego typu memławych mięs jako podstawa
      sosu.Robiłem klopsiki cielęce w sosie kaparowym(tym z nasturcji).
      Tu przepis:
      pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/polskie-%22kapary%22-marynowane.html
    • kaskahh Re: Kapary 09.08.10, 23:21
      jej!
      sory,
      Puente wcielo mi
      mam w soli, ale to juz bylo w waszych odpowiedziach
      jak zwykle niezawodnui, dziekuje!
      oswiecona jestem
      sol wyplucze
    • figgin1 Re: Kapary 10.08.10, 09:35
      Bardzo lubię sos chrzanowo-kaparowy do karpia. W ogóle do ryb są fajne. Do
      makaronu z sosem pomidorowym. A mój hit to omelet z kaparami, marynowanym chili,
      anyżkiem, cynamonem i sosem sojowym pokrojoy w paski i podany z ryżem. Mogą być
      inne dodatki, jakieś warzywa czy mięso, wtedy do samego omletu dodaję bardzo
      dużo tego sosu sojowego by był wyraziście słony. Lubię też całość posypać
      kiełkami. Czasami do masy jajecznej dodaję jeszcze drobno posiekanny lubczyk,
      ale odrobinkę.
      --
      Widzieliście kiedy ziewającego pieroga?
      • figgin1 Re: Kapary 10.08.10, 09:36
        Niejasno się wyraziłam. Ewentualne dodatki do całeg dania, nie samego omletu.
        --
        Widzieliście kiedy ziewającego pieroga?
        • simon_r Re: Kapary 13.08.10, 10:09
          co do omletu to z kaparami bardzo fajnie wychodzi wieprzowina lub cielęcina w
          omlecie.
          Najpierw się przyprawione solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem mięso smaży na
          klarowanym maśle i odkłada do naczynia żaroodpornego.
          Potem posypujesz kaparami.
          Na sam koniec roztrzepujesz jajka jak na omlet i dodajesz do nich utartego sera
          i tym zalewasz mięcho z kaparami.... i na 15min do piekarnika.
          Polecam :))
          --
          ------------
          Podróże małe i duże.
    • a74-7 Re: Kapary 10.08.10, 17:33
      kromke francuskiej bulki podpiec na grillu, posmarowac lekko maslem,
      polozyc ze 2-3 kaparytakie wlasnie jak ty masz ,mozna dodac 1 filet
      anszua ,przykryc plastrem sera zoltego i pod grill do ladnego
      przypieczenia sera . Smacznego
    • Gość: anamej spagetti, bruschetta IP: 213.227.87.* 13.08.10, 08:28
      Uwielbiam kapary. Najbardziej lubimy spagetti w wersji: dobra oliwa,
      czosnek, kapary, parmezan. Inna to to samo plus sos ze świeżych
      pomidorów.
      Pyszna bruschetta jest w dwóch wersjach:
      - kapary, oliwa, bazylia, czosnek lub
      - pomidory suszone, kapary, papyka pikantna, bazylia, czosnek.
      Wszystko trzeba zmiksować.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka