Dodaj do ulubionych

zapiekanka makaronowa ,ma kto dobrego przepisa?

17.08.10, 20:04
zjadłabym jakaś zapiekanke ale nic wycudaczonego najlepiej z makaronu i dużej
ilosci sera ,tylko co jeszcze ,zdecydowane nie mówimy mielonemu .
:)dzięki .
Obserwuj wątek
    • bokertov1947 Re: zapiekanka makaronowa ,ma kto dobrego przepis 19.08.10, 21:25
      A co by tak powiedzial, jakby te kielobache, ktoro na codzien usilujesz
      zniszczyc jako podeszwe miedzy dwoma czesciami bulki - tym razem pokroic w
      podluzne paski (tak z 5 - 6 cm dlugosci, przesmazyc z cebulka , oprzyprawowac
      (tylko nie dawac jeszcze wiecej czosnku - bo domownicy moga sie zaczosnczyc) - i
      sru do makaronu. Dodaj jeszcze z pare oliwek, moze papryki - i zapiec.
      Malo roboty - a mozna zjesc!
    • magig11 Makaron z suszonymi pomidorami 26.08.10, 12:19
      Co prawda to nie zapiekanka, ale ... dobre, oj dobre!

      1 op. makaronu rurki
      5 średnich pomidorów
      1/2 słoika suszonych pomidorów
      5 ząbków czosnku
      natka pietruszki
      30 dkg sera żółtego

      Makaron ugotować al dente.
      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pomidory suszone również
      pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać posiekaną pietruszkę,
      połączyć wszystko z makaronem. Posypać serem, dużą ilością serka żółtego drobno
      startego.
      Pychotka!
    • xinyang zapiekanka Zdzislawa 27.08.10, 18:58
      Swojego czasu byl to absolutny hit wszelakich imprez w godzinach
      poznych, gdy wymieciono chipsy i kanapki, a lud stawal sie glodny -
      glownie dlatego, ze skladniki mozna znalezc prawie w kazdym domu.
      Wymiatamy po prostu co mamy.

      Najlepiej gdy znajdzie sie: makaron (penne, kokardki..), ser (dobrze
      jest polaczyc zwykly z mozzarela), kielbasa (jalowcowa lub mysliwska
      najlepsza ale moze byc sucha, a nawet parowki), sos pomidorowy (ja
      lubie do "sos do makaronu z pieczarkami" pudliszek zdaje sie albo
      tomaterre z ziolami), papryka, cebula, 2-3 zabki czosnku, groszek
      lub czerwona fasola, swiezo mielony pieprz, sol, curry, bazylia +
      oregano i/lub zioła prowansalskie.

      Przygotowanie:
      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
      Makaron gotujemy w zaleznosci od ilosci planowanych porcji, na
      rodzinny obiad idzie paczka.
      W miedzy czasie kroimy w waska kostke kielbase, wrzucamy na patelnie
      na maly ogien, siekamy czosnek i cebule i dodajemy do kielbachy,
      zwiekszamy troche ogien. Mozna tez wrzucic krojona papryke - jak
      ktos lubi. Podsmazamy do zeszklenia, dodajemy groszek lub fasole,
      po chwili wlewamy sos. Dodajemy mini szczyptke soli, suto pieprzu,
      troszke curry, garsc bazylii i oregano lub ziola prowansalskie.
      Jak wszystko zabulgoce mieszamy z makaronem i przekladamy do
      zaroodpornego naczynia, przykrywamy plastrami mozzarelli i innego
      sera, do piekarnika siup na 180 stopni na jakies 10-15 minut, az ser
      stopnieje i zacznie sie rumienic (szybciej jest gdy sie wlaczy
      funkcje opiekania).
      Jesli nie lubimy piekarnikow, ser mozna tez stopic w kombiwarze albo
      opiekaczu, danie w srodku jest cieple ;).
      Wyjmujemy ostroznie, rozdzielamy lopatka porcje zeby sie brac nie
      poparzyla.. i voila, smacznego!
    • ez-aw Re: zapiekanka makaronowa ,ma kto dobrego przepis 08.09.10, 19:35
      Makaron ugotować w osolonej wodzie, al dente (ja daję kokardki). Do miski.
      pokrojone: kiełbasa, np podwawelska, + pieczarki + cebula. Wszystko razem na patelnię (bez soli) podsmażyć. Do miski. Ja dodaję też puszkę kukurydzy konserwowej.
      1 śmietana (może być jogurt naturalny) + koncentrat pomidorowy. Wymieszać i do miski. Dużo różnych przypraw, sporo soli. Wszystko wymieszać, do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach około 40 minut.

      --
      [img]http://i328.photobucket.com/albums/l337/DSgrad702/th_sexy-stewie-griffin-animation-1.gif[/img]
      Upór bezsensowny, nabiera sensu, gdy jest trwały... ;)
    • vangie Re: zapiekanka makaronowa ,ma kto dobrego przepis 24.11.10, 13:12
      a ja mam taka z bardzo mala iloscia sera, bo przepis z mojej diety:
      na jedna osobe
      Makaron dwujajeczny 90 g (½ szkl.); Szpinak mrożony 165 g; Jaja kurze całe 60 g (1 szt.);
      Ser Parmezan 30 g (1 plaster); Przyprawy: Pieprz czarny, zmielony; Zioła prowansalskie; Sól biała 1 g (1 szczypta)

      1. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo. Odsączyć.
      2. Szpinak podgotować na parze.
      3. Jajo wyparzyć. Wybić. Wymieszać z makaronem i szpinakiem.
      4. Tak otrzymaną masę umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 20 minut.
      5. Ser (najlepiej, aby był lekko obsuszony) zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posypać nim potrawę na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.

      --
      [img]http://www.suwaczki.com/tickers/bl9c20mm1f4ynsxe.png[/img]

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka