• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

buraki bez octu

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 11:47
    Witam.

    Czy ktoś mógłby mi doradzić, jak zrobić buraczki na zimę? Część buraków
    chciałabym mieć w całości (kulki), część chciałabym po prostu zetrzeć. Problem
    polega na tym, że nie chcę użyć octu. Znalazłam sugestie, że należy użyć
    kwasku cytrynowego.Niestety, nie wiem, jakie powinny być proporcje.
    W zeszłym roku robiłam buraczki tarte - ugotowałam buraki, obrałam je,
    starłam, pasteryzowałam w wyparzonych słoikach... I wszystkie słoiki były do
    wyrzucenia - buraczki się zepsuły :o(.
    A może bez octu się nie da? Może zatem ktoś ma przepis na bardzo łagodną
    zalewę octową? Wolałabym jednak z kwaskiem lub może jakoś inaczej.
    Bardzo proszę o rady.
    Edytor zaawansowany
    • 25.08.10, 12:23
      Podobno od kwasku ciemnieja.
    • 26.08.10, 14:32
      Moja babcia robi najlepsze na świecie - takie tarte jak twoje. Może błąd w
      sztuce pasteryzacji? Może niedomknięte? Trzymane w jasnym? Hm
      --
      Gotowe menu dla zapracowanych
      • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 26.08.10, 19:48
        Przecież można użyć octu owocowego. On jest naprawdę bardzo dobry. Co roku robię
        na zimę buraczki tarte na bardzo grubej tarce jarzynowej. Zaprawiam je zawsze
        octem jabłkowym [5%] z naturalnej fermentacji. Można też użyć octu z czerwonego
        wina.
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 26.08.10, 20:30
      i można przyrządzać na bieżąco.
      • Gość: fonemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 20:09
        Ale ja dostanę niedługo dużo buraków z ogrodu (bez żadnej chemii). Mogę je
        przechować jedynie w słoikach.
        • 27.08.10, 20:23
          A dlaczego nie chcesz uzyc octu? Zamiast spirytusowego moze byc winny: jest
          lagodnieszy.
          • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 27.08.10, 21:47
            W kuchni nie używam w ogóle octu spirytusowego, tylko octy owocowe: z białego
            lub czerwonego wina. Doskonałym octem jest ocet jabłkowy z naturalnej
            fermentacji. Jest rekomendowany przez lekarzy i dietetyków. Posiada dużą
            zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu, posiada bardzo dużo substancji
            mineralnych i mikroelementów.
            Gdzieś czytałam, że zalecany jest w dietach odchudzających.
          • Gość: fonemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 13:37
            Ja i mój mąż nie lubimy buraczków z octem. Próbowałam użyć octu winnego (z
            jabłek), ale on także miał zbyt ekspansywny smak. Mój przepis na buraczki:
            buraczki, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, trochę oleju, sól, pieprz, drobno
            posiekana cebula. Takie buraczki chciałabym przyrządzać w zimie - dlatego
            potrzebuję bazy buraczanej bez octu.
            • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 30.08.10, 13:41
              jeszcze cukier, buraczki są słodko-kwaśne, nuta jak w sosie greckim do ryby :D
              • Gość: gość IP: *.chello.pl 30.08.10, 13:52
                Nie każdy lubi, i może jeść smietankę.
            • 30.08.10, 13:58
              No, to z rób z sokiem z cytryny, choć ocet jabłkowy nie jest jakoś szczególnie
              kwaśny, kwasek zaś, to czysta żywa chemia.


              --
              Drobiu mówię stanowcze stop!
              • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 30.08.10, 19:07
                Ostatnio kupiłam właśnie ocet jabłkowy z naturalnej fermentacji 5%. Naprawdę
                super. Jest dość drogi, ale warty swojej ceny. Buraczki się lekko zakwasza,
                soli, dosładza się lekko cukrem i do słoików. Słoiki 0,5 l. pasteryzuje się
                tylko 15 minut.
                • Gość: fonemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 10:01
                  No dobra, spróbuję :o).
                  • Gość: gośc IP: *.mofnet.gov.pl 31.08.10, 12:51

                    Kiedyś też chciałam zrobić buraczki bez octu - wszystkie skisły.
                    Później dowiedziałam się, że cebulę trzeba najpierw sparzyć lub
                    podgotować, w tym przypadku nie wystarczyła sama pasteryzacja
                • 27.09.10, 21:50
                  > Ostatnio kupiłam właśnie ocet jabłkowy z naturalnej fermentacji 5%. Naprawdę
                  > super. Jest dość drogi, ale warty swojej ceny.

                  Za śmieszne pieniądze można go zrobić samemu w domu:)

                  16%VOL
                  22%VAT
                  • 02.10.14, 13:30
                    Pewnie moje pytanie wyda Ci się głupie, ale: jak? :)
    • Gość: Beata IP: *.centertel.pl 27.09.10, 17:37
      Nie musi być octu. Nauczyłam się od mojej teściowej robić tylko ze solą, nie znam proporcji, po prostu do smaku. Starłam na tarce, doprawiłam solą, włożyłam do słoików i gotowałam przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Wprawdzie jeden czy dwa na 40 się zepsuły, ale jak na całą zimę to dobry wynik, może źle wyparzyłam słoiki ;) jak karmiłam piersią, jadłam tylko takie, a dla męża przyprawiałam octem, cukrem i posiekaną drobno cebulką, ale już po otwarciu słoiczka. Teraz właśnie też robię takie bez octu, dla dzieciaczka :)
    • 27.09.10, 20:12
      ugotowane buraki starłam i włożyłam do słoika i zapasteryzowałam i zaskoczyły słoiki i nic się nie dzieje, wczoraj jeden otworzyłam bo myślałam, że to za piękne żeby było prawdziwe, i zasyczał i buraczki były dobre... jak dla mnie można buraczki robić same...
      • Gość: becia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 22:15
        Moja niemiecka znajoma robi buraczki z jabłkami (nie dodaje cebuli), doprawia solą i pasteryzuje. Zrobiłam i bardzo nam smakowały. Ilość jabłek w stosunku do buraków - według uznania i smaku.
    • 28.09.10, 16:57
      Ja regularnie kisze buraki na zakwas buraczany ale po zlaniu trzeciego nalewu wywalam buraki
      precz ale moze mozna by z nich zrobić w Twoim guscie; wiem ze Yanga jakos te buraczki po zakwasie przechowuje dłużej, moze napisz do niej na adres gazetowy;
      • Gość: gosc IP: *.204.45.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.08.14, 11:22
        Witam.
        Czy ktoś robi buraczki zupełnie bez zadnych dodatków?Chcialabym takie zrobic do sloikow zeby miec baze a po otwarciu dopiero robic z dodatkami.Zrobilam 3 sloiki i okazalo sie ze skwasnialy.Czy macie jakis przepis i rade zeby zrobic takie przetwory? B ardzo prosze o pomoc.
        Pozdrawiam.
    • Gość: gość IP: *.play-internet.pl 26.09.14, 20:08
      Witaj, jeżeli zależy Ci na buraczkach nie przyprawionych i aby przetrwały do wiosny to jest jeden tylko sposób... ugotowane ścieram wg uznania i pakuję w woreczki do zamrożenia, przepis niezawodny, polecam
      • 02.10.14, 13:31
        wypróbuję Twój sposób :) bo u mnie też buraki obrodziły i nie wiem, co z nimi zrobić. dziękuję :)
      • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.14, 13:39
        Gość portalu: gość napisał(a):

        >... ugotowane ścieram wg uznania i pakuję w wore
        > czki do zamrożenia,

        lubie plasterki!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.