Dodaj do ulubionych

buraki bez octu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 11:47
Witam.

Czy ktoś mógłby mi doradzić, jak zrobić buraczki na zimę? Część buraków
chciałabym mieć w całości (kulki), część chciałabym po prostu zetrzeć. Problem
polega na tym, że nie chcę użyć octu. Znalazłam sugestie, że należy użyć
kwasku cytrynowego.Niestety, nie wiem, jakie powinny być proporcje.
W zeszłym roku robiłam buraczki tarte - ugotowałam buraki, obrałam je,
starłam, pasteryzowałam w wyparzonych słoikach... I wszystkie słoiki były do
wyrzucenia - buraczki się zepsuły :o(.
A może bez octu się nie da? Może zatem ktoś ma przepis na bardzo łagodną
zalewę octową? Wolałabym jednak z kwaskiem lub może jakoś inaczej.
Bardzo proszę o rady.
Edytor zaawansowany
  • 25.08.10, 12:23
    Podobno od kwasku ciemnieja.
  • 26.08.10, 14:32
    Moja babcia robi najlepsze na świecie - takie tarte jak twoje. Może błąd w
    sztuce pasteryzacji? Może niedomknięte? Trzymane w jasnym? Hm
    --
    Gotowe menu dla zapracowanych
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 26.08.10, 19:48
    Przecież można użyć octu owocowego. On jest naprawdę bardzo dobry. Co roku robię
    na zimę buraczki tarte na bardzo grubej tarce jarzynowej. Zaprawiam je zawsze
    octem jabłkowym [5%] z naturalnej fermentacji. Można też użyć octu z czerwonego
    wina.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 26.08.10, 20:30
    i można przyrządzać na bieżąco.
  • Gość: fonemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 20:09
    Ale ja dostanę niedługo dużo buraków z ogrodu (bez żadnej chemii). Mogę je
    przechować jedynie w słoikach.
  • 27.08.10, 20:23
    A dlaczego nie chcesz uzyc octu? Zamiast spirytusowego moze byc winny: jest
    lagodnieszy.
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 27.08.10, 21:47
    W kuchni nie używam w ogóle octu spirytusowego, tylko octy owocowe: z białego
    lub czerwonego wina. Doskonałym octem jest ocet jabłkowy z naturalnej
    fermentacji. Jest rekomendowany przez lekarzy i dietetyków. Posiada dużą
    zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu, posiada bardzo dużo substancji
    mineralnych i mikroelementów.
    Gdzieś czytałam, że zalecany jest w dietach odchudzających.
  • Gość: fonemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 13:37
    Ja i mój mąż nie lubimy buraczków z octem. Próbowałam użyć octu winnego (z
    jabłek), ale on także miał zbyt ekspansywny smak. Mój przepis na buraczki:
    buraczki, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, trochę oleju, sól, pieprz, drobno
    posiekana cebula. Takie buraczki chciałabym przyrządzać w zimie - dlatego
    potrzebuję bazy buraczanej bez octu.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 30.08.10, 13:41
    jeszcze cukier, buraczki są słodko-kwaśne, nuta jak w sosie greckim do ryby :D
  • Gość: gość IP: *.chello.pl 30.08.10, 13:52
    Nie każdy lubi, i może jeść smietankę.
  • 30.08.10, 13:58
    No, to z rób z sokiem z cytryny, choć ocet jabłkowy nie jest jakoś szczególnie
    kwaśny, kwasek zaś, to czysta żywa chemia.


    --
    Drobiu mówię stanowcze stop!
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 30.08.10, 19:07
    Ostatnio kupiłam właśnie ocet jabłkowy z naturalnej fermentacji 5%. Naprawdę
    super. Jest dość drogi, ale warty swojej ceny. Buraczki się lekko zakwasza,
    soli, dosładza się lekko cukrem i do słoików. Słoiki 0,5 l. pasteryzuje się
    tylko 15 minut.
  • Gość: fonemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 10:01
    No dobra, spróbuję :o).
  • Gość: gośc IP: *.mofnet.gov.pl 31.08.10, 12:51

    Kiedyś też chciałam zrobić buraczki bez octu - wszystkie skisły.
    Później dowiedziałam się, że cebulę trzeba najpierw sparzyć lub
    podgotować, w tym przypadku nie wystarczyła sama pasteryzacja
  • 27.09.10, 21:50
    > Ostatnio kupiłam właśnie ocet jabłkowy z naturalnej fermentacji 5%. Naprawdę
    > super. Jest dość drogi, ale warty swojej ceny.

    Za śmieszne pieniądze można go zrobić samemu w domu:)

    16%VOL
    22%VAT
  • 02.10.14, 13:30
    Pewnie moje pytanie wyda Ci się głupie, ale: jak? :)
  • Gość: Beata IP: *.centertel.pl 27.09.10, 17:37
    Nie musi być octu. Nauczyłam się od mojej teściowej robić tylko ze solą, nie znam proporcji, po prostu do smaku. Starłam na tarce, doprawiłam solą, włożyłam do słoików i gotowałam przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Wprawdzie jeden czy dwa na 40 się zepsuły, ale jak na całą zimę to dobry wynik, może źle wyparzyłam słoiki ;) jak karmiłam piersią, jadłam tylko takie, a dla męża przyprawiałam octem, cukrem i posiekaną drobno cebulką, ale już po otwarciu słoiczka. Teraz właśnie też robię takie bez octu, dla dzieciaczka :)
  • 27.09.10, 20:12
    ugotowane buraki starłam i włożyłam do słoika i zapasteryzowałam i zaskoczyły słoiki i nic się nie dzieje, wczoraj jeden otworzyłam bo myślałam, że to za piękne żeby było prawdziwe, i zasyczał i buraczki były dobre... jak dla mnie można buraczki robić same...
  • Gość: becia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 22:15
    Moja niemiecka znajoma robi buraczki z jabłkami (nie dodaje cebuli), doprawia solą i pasteryzuje. Zrobiłam i bardzo nam smakowały. Ilość jabłek w stosunku do buraków - według uznania i smaku.
  • 28.09.10, 16:57
    Ja regularnie kisze buraki na zakwas buraczany ale po zlaniu trzeciego nalewu wywalam buraki
    precz ale moze mozna by z nich zrobić w Twoim guscie; wiem ze Yanga jakos te buraczki po zakwasie przechowuje dłużej, moze napisz do niej na adres gazetowy;
  • Gość: gosc IP: *.204.45.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.08.14, 11:22
    Witam.
    Czy ktoś robi buraczki zupełnie bez zadnych dodatków?Chcialabym takie zrobic do sloikow zeby miec baze a po otwarciu dopiero robic z dodatkami.Zrobilam 3 sloiki i okazalo sie ze skwasnialy.Czy macie jakis przepis i rade zeby zrobic takie przetwory? B ardzo prosze o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • Gość: gość IP: *.play-internet.pl 26.09.14, 20:08
    Witaj, jeżeli zależy Ci na buraczkach nie przyprawionych i aby przetrwały do wiosny to jest jeden tylko sposób... ugotowane ścieram wg uznania i pakuję w woreczki do zamrożenia, przepis niezawodny, polecam
  • 02.10.14, 13:31
    wypróbuję Twój sposób :) bo u mnie też buraki obrodziły i nie wiem, co z nimi zrobić. dziękuję :)
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.14, 13:39
    Gość portalu: gość napisał(a):

    >... ugotowane ścieram wg uznania i pakuję w wore
    > czki do zamrożenia,

    lubie plasterki!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.