Dodaj do ulubionych

rurki z kremem:)

25.03.04, 03:28
wlasnie upieklam, bo ktoregos dnia, wspominajac 'szczeniece lata',
rozmawialismy o tym: jakie ciastka przynosilo sie z niedziele z cukierni???
stefanki, sokoly, tortowe, w sezonie jagodzianki. no i oczywiscie rurki:)))
cos mnie wiec napadlo, a ze mialam skopiowane pare przepisow (do wlasnych
zrodel narazie przestalam zagladac w poszukiwaniu 'nowego kierunku':))-
wyciagnelam foremki, kupione za tamtych (dobrych:)czasow - stozki z metalu -
i owinelam je starannie ciastem (wcale nie bez obaw do konca jak bede
separowac ten metal od ciasta po upieczeniu... otoz - rurki 'zlazly' bez
problemu. zachowaly dokladnie taki ksztalt, jak przed pieczeniem. tyle, ze
nabijalam je (szpryca do dekoracji tortow) bita smietana (+puder i wanilia),
bo juz nie mialam cierpliwosci na krem budyniowy. posmarowalam (jeszcze
cieple i puste) polewa kakaowa(puder+kakao+ minimalnie wrzatku, dobrze razem
ubite - jak sie bije jajka na kogiel mogiel), taki bowiem smak polewy
zapamietalam a dziecinstwa. rurki francuskie(zawijane stozki, jak z moich
foremek) byly posypywane pudrem, a kruche(pieczone na takich dlugich,
cienkich rurach) mialy na wierzchu polewe kakaowa, krucha, wiec byla pewnie
bez cienia czekolady:)). rozpisalam sie, bo sie i narobilam :( ale polecam,
juz zjedlismy ze smakiem po dwie:))

dokladnie cytuje autorke przepisu:
Rurki z masą budyniową
autor przepisu: grazka2/mniamowicz
Coś smakowitego, lekkiego, pysznego ... uwielbiają je nie tylko moje dzieci.
Potrzebne są to tego metalowe stożki ... kiedyś do kupienia w sklepach z art.
gosp. domowego.

czas: ponad godzinę
trudność: średniołatwe
liczba porcji: ok 50 - 60 szt w zalezności od gr. wałkow. ciasta

Składniki na ciasto :
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny \"Palmy\"
0,25 l kwaśnej śmietany
cukier waniliowy

Składniki na masę budyniową :
1 litr mleka
1 szklanka zwykłego cukru
4 żółtka
5 dużych \"czubatych\" łyżek mąki
cukier waniliowy
1 kostka margaryny \"Palmy\"

sposób przygotowania
Z podanych składników wyrabiamy ciasto (smietana i margaryna powinny być
zimne). Zostawiamy na 0,5 godz. w lodówce. Cienko wałkujemy. Radełkiem do
ciasta lub nożem wycinamy paski szer. 1,5-2 cm., które nastepnie obwijamy
\"na zakładkę\" wokół metalowych stożków. Układamy na blaszce i pieczemy w
nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy
upieczone ciasto z metalowych rurek. Przygotowanie masy : 4 żółtka utrzeć na
puszystą masę z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym . Dodać do tego 5
łyżek mąki i 1/2 litra zimnego mleka. Rozmieszać na jednolitą masę. By na
pewno nie było grudek mąki można przelać powstałą masę przez duże sitko.
Pozostałe 1/2 litra mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru. Na gotujące się
mleko wlewać pomału masę jajeczną ciągle mieszając. Gotować około trzech
minut do uzyskania jednolitej konsystencji budyniu. Ostudzić. Kostkę
margaryny utrzeć, dodawać do niej (nie przerywając mieszania) po łyżce
zimnego budyniu. Utrzeć razem na puszystą masę. Nabijamy delikatnie nożem
powstałą masą rurki, aby ich nie pokruszyć, z wierzchu posypujemy cukrem
pudrem.
dodatkowe informacje
Osobiście nabijam potrzebną mi ilość rurek tuż przed podaniem, a resztę masy
trzymam w jakimś zamkniętym pojemiczku w lodówce ... ale można zrobić to
wcześniej z wszystkimi rurkami i przechowywać je w jakimś chłodnym miejscu.
Edytor zaawansowany
  • Gość: ala IP: *.dsl.mbay.net 25.03.04, 04:00
    Kwieta, az zazdroszcze. Kiedy masz czas, zeby pichcic te wszystkie fajne potrawy? Mi ledwo
    wystarcza na czytanie forum... Ciagle zaznaczam sobie w komputerze co chcialabym zrobic i na
    tym przewaznie sie konczy. Taka rurke to bym zjadla!
  • wini3 25.03.04, 07:47
    Pozwól Kwieto, że wirtualnie pogrymaszę! Jak rurki to tylko z ciasta
    francuskiego. A w środku albo bita śmietana albo piana zaparzana , różowa,
    lekko kwaskowa i poziomki. A moje foremki czekają i wątpię czy doczekają bo nie
    mam natchnienia.
  • kwieta4 25.03.04, 08:34
    pozwol Droga Wini, ze Cie niezdrowo pokusze:))

    Rurki z bita smietana
    www.kuchnia.3miasto.pl/4907.htm
    Ok. 12 szt. Czas przygotow. 2 godz. ?!!!!!!:))))
    Ciasto francuskie:
    250 g maki,
    250 g masla,
    125 ml zimnej wody,
    1 lyzeczka octu,
    sol.
    Inne:
    1 zoltko do posmarowania rurek,
    cukier krysztal do posypania,
    500 ml bitej smietany z cukrem.

    1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode wymieszana
    z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
    i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
    20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
    Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
    wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
    o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
    Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc
    te powtorzyc jeszcze 3 razy.
    2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 3 mm. Pokroic w paski szerokosci 2 cm, nawinac
    na metalowe rurki, tak by zwoje ciasta zachodzily na siebie. Posmarowac rurki
    zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody i posypac cukrem krysztalem. Piec
    15-20 min w temp. 240żC. Ostudzic, wyjac z ciastek metalowe rurki.
    3. Ubita na sztywno smietane nalozyc do szprycy i napelnic rurki. Mozna rowniez
    napelnic je kremem waniliowym.
    - Rurki przed upieczeniem mozna posypac platkami migdalowymi.
  • kwieta4 25.03.04, 08:50
    Rurki francuskie
    kuchnia.cavern.com.pl/c222.htm
    --------------------------------------------------------------------------------
    40 dag (2 szklanki) mąki, 40 dag margaryny, 2 jaja, sól, 1 szklanka wody, 1
    łyżeczka Octu, 2 białka do smarowania i cukier kryształ do posypania
    --------------------------------------------------------------------------------
    Przygotować ciasto francuskie. Rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2 cm.
    Ostrym nożem pokroić w pasy długości 35 cm, szerokości 2 - 2 1/2 cm. Foremkę do
    rurek ująć w lewą rękę i ruchem spiralnym nawinąć na nią pas ciasta tak, aby
    jeden brzeg ciasta zachodził 1/2 cm na drugi. Wierzchnią część rurki zanurzyć w
    rozbitym jaju, następnie w cukrze krysztale i ułożyć na blasze zakończeniem
    rurki do spodu. Zachować dosyć duże odstępy. Piec w bardzo gorącym piekarniku
    na złoty kolor około 20 min. Po upieczeniu wyjmować ostrożnie, aby nie połamać
    rurek. Po ostygnięciu napełnić kremem, wciskając go szprycą z obu stron rurki.
    Krem może być dowolny, np. bita śmietana, krem maślany, krem z piany zaparzanej
    lub inny krem

  • Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.* 25.03.04, 18:33
    Te blaszane "foremki" do rurek prze zlata moja mama pozyczla od kolezanki i
    piekla wedug tego pierwszego przepisu. Z kremem budyniowym.
    Teraz foremki znowu pojawily sie w sklepachi nie posiadam sie z radosci.
    Mama oczywiscie zakupila i jadlam je w zeszly weekend, ach!
    :-)))
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 07:45
    O to to! Czy pieczecie na stojąco?
  • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 26.03.04, 09:38
    Właśnie, jak to piec?
    A możecie mi przybliżyć, jak wyglądają (chociaz mniej więcej) takie foremki?
    :)
  • brunosch 26.03.04, 13:41
    Te rurki to dla mnie dowód sprawiedliwości boskiej. Moja Czcigodna Ciotka
    robiła kiedyś te rurki w Wielki Piątek, z myślą o Wielkanocy, rzecz jasna.
    I biła nas po łapach, jak kto próbował zgarnąć świeżutką, kruchą rurkę.
    Odstawiła do spiżarni, grożąc co najmniej piekłem, jeśli kto zorganizuje skok
    na ciacho. Ale młyny boże mielą powoli, ale dokładnie. Błędem było to, że
    nałożyła do nich kremu od razu, a nie tuż przed podaniem... W Niedzielę te
    chrupiące rureczki były miękkimi, rozmokłymi figlasami z gumowatego kitu.
    Co do pytania o foremki do rurek: są to stożkowe, metalowe tulejki długości ok.
    10 cm
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.* 26.03.04, 15:35
    zawsze na lezaco. Ze wzgladu na kosnsystencje ciasta, nie sa jakos szczegolnie
    splaszczone.
    Ale mozna sprobowac na stojaco.
    Czemu nie?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka