Dodaj do ulubionych

kurkuma w cieście

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 12:39
Witajcie!

Mam pytanie odnośnie zastosowania kurkumy w ciastach: czy można ją dodawać tylko do samego ciasta celem uzyskania żółtego koloru (w jakiej ilości, czy zmienia się smak casta), czy można ją dodać do owoców, które mają się znaleźć na cieście np śliwek - przed pieczeniem, czy po? A może mój pomysł ciasto pt. "kurkuma + owoce" to nie jest z byt dobra koncepcja? Co myślicie?

Może macie jakies sprawdzone przepisy na ciasta z kurkumą?
Moze znacie jakieś inne egzotyczne przyprawy, którymi można by potraktowac wypieki?
Edytor zaawansowany
  • roseanne 28.08.10, 13:23
    zdecydowanie zmienia smak, do slodkiego ciasta nie dodaje, choc akurat do sliwek
    by mi pasowalo, tylko naprawde minimalna ilosc


    bardzo lubie dodatek kardamonu do chlebka bananowego lub marchewkowego do tego
    ostatniego pasuje tez odrobina kminu
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • easz 01.09.10, 11:54
    roseanne napisała:

    > bardzo lubie dodatek kardamonu do chlebka bananowego lub marchewkowego do tego ostatniego pasuje tez odrobina kminu

    Mmm...
    <skrzętnie zapisuje>

    --
    Ale i Joasia coś dostanie
  • vandikia 28.08.10, 14:08
    jak dla mnie kurkuma jest właściwie tylko zmieniaczem koloru
    jest tak delikatna, że ja bym spróbowała dodać do ciasta i zobaczyć co z
    tego wyjdzie :)
    --
    ups
  • syswia 28.08.10, 20:15
    oczywiscie, ze mozna - np do kruchego albo drozdzowego, zeby
    poprawic kolor (nie za duzo, bo zmieni sie na nienaturanie zolty - a
    ile, to zalezy od proporcji)

    nie dodalabym kurkumy do sliwek - zginie w aromacie owocow (do
    sliwek dodalabym raczej gozdzikow, imbiru albo cynamonu)

    rozne przyprawy pasuja do roznych ciast z roznym przeznaczeniem

    ja uzywam cynamon (do kruchych ciastek z orzechami laskowymi np),
    kurkume, kardamon (do muffinow marchewkowych np), gozdziki, galke
    muszkatolowa (pod tarte dyniowa np) i cala game innych przypraw do
    ciast wytrawnych: czaber, chili, papryke, oregano itd
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • znana.jako.ggigus 28.08.10, 20:48
    do grubego nalesnika Kaiserschmarrn i wychodzi fajny, zolty. Ale trzeba uwazac i
    wziac naprawde mala szczypte, bo jesli do ciasta ze sliwkami dodasz kurkumy, a
    potem posypiesz ciasto cukrem-pudrem, to kurkuma moze cukier zafarbowac na
    fajny, futurystyczny nieonowo-zielony kolor.
    nb. na tym forum jest genialny przepis tru...yi na ciasto kruche ze sliwkami,
    ale do ciasta kruchego dodaje sie drozdzy, co nadaje ciastu przyjemna lekkosc.
    Moge podac, bo sobie zapisalam.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: iwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 13:40
    Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi :-) Rzeczywiście, to chyba niezbyt trafiony pomysł sądząc po Waszych odpowiedziach - zostanę zdecydowanie przy cynamonie.
  • znana.jako.ggigus 29.08.10, 13:47
    cynamon nadaje intensywny aromat, a oszczednie stosowana kurkuma nadahe piekny
    kolor.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • znana.jako.ggigus 29.08.10, 16:48
    i mialy fajny lekko zoltwy kolor (uzywam maki pszennej 1050 i dlatego ciasto ma
    czasem lekko szarawy odcien), kurcze, wlasnie ostatnio myslalam, zeby uzywam
    kurkumy do wypiekow i pierogow
    wiec wcale nie chybiony pomysl, o nie!
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: syswia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.08.10, 17:03
    moja ciocio-babcia z powodzeniem uzywala zmielonej dyni
    (przechowywala ja w malych woreczkach w zamrazarce) do ciasta
    drozdzowego, zeby poprawic kolorystyke

    z tego, co mi gdzies tam majaczy to byl popularny trick cukirnikow

    a teraz na codzien spotykam farbowane bulki hotdogowe i patties z
    ostrym nadzieniem (zdaje sie kuchnia karaibska)
  • owsiankawa 29.08.10, 21:55
    Nie wiem, czy dobrze radzę, sama tego patentu nie stosuję. Ale chyba czasem w przepisach na blogach jest wzmianka na temat mąki kukurydzianej i koloru. Czy może ktoś potwierdzić mój kierunek myślenia?
  • znana.jako.ggigus 29.08.10, 22:17
    kurkuma ma lepsza moc barwiaca:)
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • nexstartelescope 29.08.10, 22:56
    Spokojnie dodałabym kurkumy do ciasta (większą szczyptę - wystarczy), ale
    bardziej dla koloru niż smaku czy aromatu, bo jak dla mnie ta przyprawa jest w
    potrawach niewyczuwalna. Z szafranem bym nie ryzykowała, ale kurkuma - jak
    najbardziej.
  • 83kimi 30.08.10, 09:48
    Hmm, ja dodaję kurkumę do ryżu. Myślę, że do ciasta też można, ale nie za dużo,
    bo zmieni smak.
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • Gość: syswia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.09.10, 02:26
    o ile mnie pamiec nie myli to maka kukurydziana nie zawiera glutenu,
    wiec do niektorych ciast (drozdzowego) sie niebardzo nadaje, ale
    moze moznaby np sprobowac dodac do kruchego

    zreszta, nie kazda maka kukurydziana jest zoltawa ;)
  • Gość: posafega IP: *.icpnet.pl 01.09.10, 22:53
    Moja koleżanka dodaje kurkumy do wszystkich swoich ciast. Miałam okazję jeść kiedyś takie z owocami, miało piękny kolor i było pyszne. Smak kurkumy - zupełnie niewyczuwalny.
  • Gość: mfq IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.15, 11:47
    Kukrkuma jest bardzo fajna i dodaje smaczku i koloru np. do ryżu. Moje dwa eksperymenty kurkuma do klusek śląskich, oraz kurkuma do caista pierogowego okazały się klapą. W przypadku klusek - kluski się rozwalały (nigdy wczesniej tego nie było), w przypadku pierogów - ciasto stało się zbyt elastyczno/rozciągające - nie dało się z tego lepić pierogów - zrobiłam z tego seitan.

    Suma sumarum - nie polecam dodawać kurkumy do gotowanych potraw z mąki pszennej!
  • miss_coco 02.09.15, 09:57
    Kurkumy używam dosyć często i mam zawsze kurkumę przywiezioną z Maroka – i uważam, że jest jak najbardziej wyczuwalna w smaku. Czasami robię chleb z kurkumą, tak wygląda z tego przepisu (przepis pochodzi z ksiazki Larousse du pain autorstwa znanego francuskiego piekarza i cukiernika Erica Kaysera)
    --
    belgia od kuchni

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka