pestki dyni, słonecznika, sezam... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • uwielbiam w potrawach ich smak, niestety sama nie potrafię ich wykorzystywać w
    przepisach. Czy są jakieś uniwersalne zestawienia z tymi produktami? Z Chodzi
    mi głównie o potrawy na ciepło. Na razie wykorzystuję słonecznik i pestki dyni
    do sałat.
    I jeszcze jedno - czy lepiej je wcześniej uprażyć? Jeśli tak to jak?
    • Prazenie pewnie rozklada czesc witamin i wartosci odzywczych, ale prazone sa o wiele
      smaczniejsze :)

      Imho najlepszy sposob juz odkrylas - swietnie sprawdzaja sie jako posypka do salat - ja mam w
      kuchni puszkę z lekko posolona mieszanką roznych ziaren i doprawiam tym salatki, posypuje chleb
      z maslem (na to np plasterek sera zoltego), ew. dodaje do panierek. Mozna tez dodawac je do
      kaszotta lub kuskusu ( np w wersji 'meksykanskiej' z papryka w proszku i swieza plus czosnek i
      fasola, calosc posypana pestkami dyni). Sprawdzaja sie tez jako posypka do zup kremow
      (normalnych zup 'ze smieciami' raczej nie).



      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie
      czlowiekiem'
      • o! z kuskusem też robiam i teraz mji się przypomniało, że dodawałam do płatków
        owsianych na ciepło.

        Chciałabym je dodać do jakichś dań obiadowych - sosów czy dań jednogarnkowych
        tylko jakich?
        • Orzeszki ziemne sa w wielu daniach azjatyckich i afrykanskich. A z pestek mozesz jeszcze robic
          rozne pesta (ziarna plus: szpinak / natka / rukola / borkuly, do tego oliwa itd)
          --
          cute but psycho. things even out
          • Mozna wlasciwie wiekszosc potraw posypywac... kanapki z serem i szynka, plus pomidor pluz wlasnie
            pestki. czy jakiekolwiek inne kanapki. steki czy roznorakie miesa posypywane... U mnie w domu tez jest
            taka mieszanka, zawsze stoi na stole i kazdy posypuje sobie wlasciwie wszystko. w sumie nawet
            smaczniej jest wlasnie dodawac na samym koncu, juz po calej obrobce.
            --
            Godzilla vs. Biollante
    • to ja podrzucę z czym konkretnie podaję
      w sałatkach
      smakuje.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
      smakuje.blox.pl/2009/08/Surowki-z-natka-pietruszki-w-roli-glownej.html
      smakuje.blox.pl/2010/08/Letnia-salatka-z-grillowana-cukinia.html
      z serem
      smakuje.blox.pl/2009/12/Ser-bialy-z-pomidorami-slonecznikiemi-tymiankiem.html
      z jajkami
      smakuje.blox.pl/2009/03/Jajka-sadzone-z-pestkami-dyni.html
      z kuskusem
      smakuje.blox.pl/2010/07/Kuskus-na-mleku-z-slonecznikiem-i-lnem.html
      w ciastach
      smakuje.blox.pl/2008/11/Cisteczka-owsiane.html
      smakuje.blox.pl/2008/12/Keks-wysmienity.html
      --
      smakuje.blox.pl
      • Ja używam sezamu do panierowania kurczaka utytłanego w marynacie słodko-kwasnej,
        trzeba tylko uważać, żeby się nie przypalił, ale to raczej wina miodu w
        marynacie, niż sezamu. Z innym mięsem nie próbowałam, ale możesz
        poeksperymentować. Pestki dyni widzę w jakimś klarownym sosie na bazie oliwy do
        makaronu, ale słonecznika suszonego nie lubię i moja wyobraźnia się w tej
        kwestii buntuje ;)
        • Gość: EDEK IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 08.09.10, 22:20
          ja robie zapiekanke z dyni i dodaje pestki do srodka (garsc), mozna rowniez dodawac do innych zapiekanek ,,,,dodaje do wlasnorecznie zrobionego chleba wszystkie ziarna jakie mam pod reka
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 04.09.10, 21:54
      Ty jedz margarynę! :D

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.