Dodaj do ulubionych

Nasączanie biszkoptu

05.09.10, 16:42
Słuchajcie jak nasączyć biszkopt żeby był w sam raz, tzn nie za mokry nie za suchy? Jest na to jakiś
sposób. Wczoraj robiłam ciasto i wydawało mi sie że nasaczyłąm niedużo a ciasto pływa. Poratujecie?
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/eiktdqk3bh05hpne.png
[/img][/url]
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 05.09.10, 17:09
    Na oko. Inaczej sie po prostu nie da, nie ma, o ile mi wiadomo, zlotej receptury - wszystko zalezy
    od grubosci biszkopta, od czasu, w jakim ciasto ma sie przegryzac, od wilgotnosci kremu itd.

    Imho lepiej nasaczyc za malo, niz za duzo - zwlaszcza jesli ciasto robione jest dzien przed (co w
    przypadku wielu tortow wychodzi im na dobre). Ciasto samo rozprowadzi wilgoc rownomiernie, noi
    troche wyciągnie tez mokrości z kremu. Najlatwiej nasaczac pędzelkiem (jesli uzyjesz gestego
    pedzla silikonowego, ominie cie ryzyko zgubienia na ciescie wlosia z pędzla) albo butelką (mala
    butelka po wodzie mineralnej, z drobnymi dziurkami zrobionymi gorącą igla w nakrętce - cos w
    rodzaju konewki).

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 05.09.10, 17:20
    Chyba najprościej, pędzlem silikonowym. Nasączasz trochę, a jak jest za mało to jeszcze raz.
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:06
    Mam na świeżo proporcje, chociaż faktycznie od wielu czynników dodatkowych to zależy.
    Ale z grubsza:
    -biszkopt z 7 jajek plus szklanka cukru plus szklanka mąki itd,
    -tortownica 25 cm,
    -trzy krążki po cięciu,
    -szklanka płynu - u mnie mocna herbata plus rum.
    Moje kremy to ubita śmietana plus maskarpone plus... Jedna warstwa to konfitura z wiśni, chyba
    niezbyt mokra. Poza konfiturą i biszkoptem wszystko bez cukru.

    Parę dni temu nie popłynęło. Czasem lekko podmięka, ale bez dramatu. Zawsze czeka 24 godziny
    na gości.
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:08
    No i leję brutalnie łyżeczką od herbaty:)
  • kama-25 05.09.10, 19:51
    fajny przepis z butelka i dziurka. No i juz wiem że lepej nasaczyc mniej niż wiecej. Dzieki za rady
  • mhr-cs 06.09.10, 12:17
    przewaznie duza lyzka
    zaczynam od bokow,
    one chca tego wiecej
    albo pedzelkiem
    ale lyzka mam wiecej wprawy
    warto wszystko wyprobowac
    sasiadka robi to butelka ze smoczkiem
    ma male dziecko,
  • n_ina 06.09.10, 12:41
    nie da się ustalić proporcji, ja nasączam zawsze po kilka łyżek [ok. 4] na blat - jeśli tort jest z tortownicy 28-30 cm
    --
    Mój blog kulinarny

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka