Dodaj do ulubionych

krem do ciasta typu murzynek

IP: *.duna.pl / 217.98.70.* 26.03.04, 16:46
Właśnie piekę murzynka, ale tym razem w blaszce okrągłej a nie keksówce, bo
chcę go przełożyć, lub na wierzch dać jakąś fajną masę - krem, może ktoś ma
fajny przepis
Edytor zaawansowany
  • 26.03.04, 16:51
    kiedyś jadłam murzynka przekładanego jakąś kwaskową końfiturą;)
    nie pamiętam czy to wiśnia była
    ale smakowało wybornie
  • Gość: megi IP: *.duna.pl / 217.98.70.* 26.03.04, 16:55
    Dzięki, w takim razie już mam propozycję numer jeden, mam jakąś godzinę na
    decyzję, zaraz wstawiam blachę.
  • 26.03.04, 16:57
    kilka wątków niżej widziałam coś o kremach do ciast
  • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.03.04, 17:01
    A jakby tak dodać rozmrożone wiśnie mrozone:)? Trochę posłodzić i
    pozwolić ,zeby sok nasączył ciasto..
    M.
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 26.03.04, 17:58
    Raczej nie radzę, surowe rozmrożone wiśnie nie są dobrym dodatkiem do ciast. Po
    rozmrożeniu są pomarszczone, wiotkie i kwaśne, poza tym cukier nie rozpuści się
    całkowicie i będzie skrzypiał w zębach, co nie jest miłym odczuciem przy
    jedzeniu ciast.
    Jeśli masz mrożone wiśnie i zechcesz, to skorzystaj z mojego przepisu na masę
    wiśniową do przekładania ciast.
    Wspaniale komponuje się z bitą śmietaną i każdym innym kremem. Robię ją do
    przełożenia Tortu ze Schwarzwaldu.
    Może także służyć jako polewa na sernik, albo polewa do lodów.

    - 1/2 kg wiśni bez pestek – zimą opakowanie 500 lub 450 g mrożonych wiśni
    [teraz w sprzedaży są już wypestkowane, więc nie wymagają żadnej żmudnej
    obróbki]
    - 1 szkl. cukru.
    Rozgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści – nie gotować, bo masa straci
    zapach i smak. Wiśnie puszczą dużo soku, ale tak ma być.
    Następnie:
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 3 łyżkach wody oraz 1 małe
    opakowanie żelatyny [nie pamiętam ile ono waży – chyba ok.10 – 15 g, ale w
    przeliczeniu są to 3 PEŁNE łyżeczki], namoczonej wcześniej w odrobinie wody,
    aby się szybciej rozpuściła w masie wiśniowej > wlać do wiśni, wymieszać i
    podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
    Galaretka się do tego nie nadaje, bo jest sztucznie aromatyzowana – a poza tym
    trudno jest wyczuć jakie są w niej proporcje żelatyny i cukru.

    Masa ta jest wspaniała, ponieważ ma aromat świeżych wiśni oraz wyjątkową
    konsystencję - coś pośredniego między galaretką a kisielem, ale nie tak sztywną
    jak galaretka, a jednocześnie jest klarowna i nie rozpływa się po dłuższym
    czasie tak jak kisiel. I nie wypływa z ciasta.
    Można też "zaostrzyć" smak masy dodając kieliszek wiśniówki lub innego
    alkoholu, ale to nie jest konieczne.
    Wyjąć kilkanaście wiśni do przybrania [pięknie zastygają na kremowym przybraniu
    ciasta lub tortu].
    Wystudzić - tężejące nadzienie wyłożyć na ciasto lub tort - wstawić do lodówki
    do całkowitego zastygnięcia. Masę tę wykłada się na spód ciasta, gdyż jest
    ciężka.
    Pozdrówka!
  • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 18:12
    Jadłam kiedys rewelacyjne ciasto (tort) przłozone własnie wiśniami,.. no ale
    fakt, dochodził do tego krem z wiórkami kokosowymi. Reewlacja
    M,
  • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 18:11
    Murzynek
    2 jajka, 2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki zsiadłego
    mleka, kostka margaryny, 6 łyżeczek dżemu truskawkowego lub konfitur
    wiśniowych, 1,5 łyżeczki sody, 3 łyżki kakao.
    Wykonanie:
    Margaryna + cukier + jaja rozetrzeć.
    Dżem + kakao wymieszać + soda z mąką + mleko zsiadłe. Wymieszać i upiec.
    Masa
    1/2 szklanki kaszy mannej ugotować w 1/2 l mleka. Ugotować i ostudzić.
    Kostkę masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru. Powoli dodawać kaszę manną i
    ciągle ucierać. Dodać kwasek cytrynowy i aromat. Przekrojone ciasto przełożyć
    gotową masą.

    Krem do murzynka

    25 dag margaryny, ½ szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, sok cytrynowy,
    dodawać po łyżce ¼ litra śmietany.
    Polewa do murzynka i Stefanki

    ½ szklanki cukru, ¼ kostki margaryny, łyżka kakao. Zagotować. Utrzeć z 2
    łyżkami gęstej śmietany, zagotować.


  • 26.03.04, 20:10
    kiedys bardzo chcialam poprawic humor mezowi:))(nieszczesnik odslugiwal po
    studiach wojsko) i przelozylam murzynek/ktory lubi/ dobra masa kajmakowa/ktora
    lubi jeszcze bardziej/. dwa /slodkie/ grzyby w barszcz, ale smakowalo i potem
    na jakis czas ta wersja nam sie przyjela, szczegolnie na swieta. dzis
    pokusilabym sie o mase wisniowa, ktora juz zreszta skopiowalam, dzieki za
    pomysl:)).
  • 26.03.04, 20:54
    Proponuję wiśnie z puszki,wystarczy wyjąć i przełożyć ciasto.
    Nie trzeba już nic z nimi robić,gdyż są z żelatyną.
    Pokazały się także śliwki,polecam.
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 29.03.04, 17:17
    Twoja wiadomość jest niekompletna i nie będzie wykorzystana, jeżeli nie powiesz
    coś więcej o tych wiśniach z puszki - co to za produkt, gdzie go kupić?
    Wprawdzie domyślam się, że chodzi o FRUŻELINĘ - ale nie każdy dojdzie do tego
    drogą dedukcji, bo to NOWOŚĆ.
    A poza tym - domysły to nie to, co pewność!
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 23:22
    Plasterki banana?
  • Gość: Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.03.04, 00:07
    A ja proponuje dobry kwaskowaty dzem, najlepiej z kawalkami owocow, a calosc
    Murzynka oblana roztopiona czekolada......
  • Gość: megi IP: *.duna.pl / 217.98.70.* 27.03.04, 12:02
    Niestety nie udało mi się zrobić żadnego kremu, gdyż wieczorem przyszli znajomi
    i murzynek został zjedzony. Może następnym razem
  • 29.03.04, 17:23
    1 serek homogenizowany, pòl kostki masla, sok z cytryny i cukier puder. utrzec
    to wszystko i przelozyc murzynka!
    niebo w gebie
    ps. polewam to jeszcze czekolada i posypuje kokosem
    --
    ---------\\- -//---------
    ---------( @ @ )---------
    ----o00o-- (_)--o00o-----

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.