krem do ciasta typu murzynek Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Właśnie piekę murzynka, ale tym razem w blaszce okrągłej a nie keksówce, bo
    chcę go przełożyć, lub na wierzch dać jakąś fajną masę - krem, może ktoś ma
    fajny przepis
    • kiedyś jadłam murzynka przekładanego jakąś kwaskową końfiturą;)
      nie pamiętam czy to wiśnia była
      ale smakowało wybornie
    • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.03.04, 17:01
      A jakby tak dodać rozmrożone wiśnie mrozone:)? Trochę posłodzić i
      pozwolić ,zeby sok nasączył ciasto..
      M.
    • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 26.03.04, 17:58
      Raczej nie radzę, surowe rozmrożone wiśnie nie są dobrym dodatkiem do ciast. Po
      rozmrożeniu są pomarszczone, wiotkie i kwaśne, poza tym cukier nie rozpuści się
      całkowicie i będzie skrzypiał w zębach, co nie jest miłym odczuciem przy
      jedzeniu ciast.
      Jeśli masz mrożone wiśnie i zechcesz, to skorzystaj z mojego przepisu na masę
      wiśniową do przekładania ciast.
      Wspaniale komponuje się z bitą śmietaną i każdym innym kremem. Robię ją do
      przełożenia Tortu ze Schwarzwaldu.
      Może także służyć jako polewa na sernik, albo polewa do lodów.

      - 1/2 kg wiśni bez pestek – zimą opakowanie 500 lub 450 g mrożonych wiśni
      [teraz w sprzedaży są już wypestkowane, więc nie wymagają żadnej żmudnej
      obróbki]
      - 1 szkl. cukru.
      Rozgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści – nie gotować, bo masa straci
      zapach i smak. Wiśnie puszczą dużo soku, ale tak ma być.
      Następnie:
      - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 3 łyżkach wody oraz 1 małe
      opakowanie żelatyny [nie pamiętam ile ono waży – chyba ok.10 – 15 g, ale w
      przeliczeniu są to 3 PEŁNE łyżeczki], namoczonej wcześniej w odrobinie wody,
      aby się szybciej rozpuściła w masie wiśniowej > wlać do wiśni, wymieszać i
      podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
      Galaretka się do tego nie nadaje, bo jest sztucznie aromatyzowana – a poza tym
      trudno jest wyczuć jakie są w niej proporcje żelatyny i cukru.

      Masa ta jest wspaniała, ponieważ ma aromat świeżych wiśni oraz wyjątkową
      konsystencję - coś pośredniego między galaretką a kisielem, ale nie tak sztywną
      jak galaretka, a jednocześnie jest klarowna i nie rozpływa się po dłuższym
      czasie tak jak kisiel. I nie wypływa z ciasta.
      Można też "zaostrzyć" smak masy dodając kieliszek wiśniówki lub innego
      alkoholu, ale to nie jest konieczne.
      Wyjąć kilkanaście wiśni do przybrania [pięknie zastygają na kremowym przybraniu
      ciasta lub tortu].
      Wystudzić - tężejące nadzienie wyłożyć na ciasto lub tort - wstawić do lodówki
      do całkowitego zastygnięcia. Masę tę wykłada się na spód ciasta, gdyż jest
      ciężka.
      Pozdrówka!
      • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 18:12
        Jadłam kiedys rewelacyjne ciasto (tort) przłozone własnie wiśniami,.. no ale
        fakt, dochodził do tego krem z wiórkami kokosowymi. Reewlacja
        M,
    • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 18:11
      Murzynek
      2 jajka, 2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki zsiadłego
      mleka, kostka margaryny, 6 łyżeczek dżemu truskawkowego lub konfitur
      wiśniowych, 1,5 łyżeczki sody, 3 łyżki kakao.
      Wykonanie:
      Margaryna + cukier + jaja rozetrzeć.
      Dżem + kakao wymieszać + soda z mąką + mleko zsiadłe. Wymieszać i upiec.
      Masa
      1/2 szklanki kaszy mannej ugotować w 1/2 l mleka. Ugotować i ostudzić.
      Kostkę masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru. Powoli dodawać kaszę manną i
      ciągle ucierać. Dodać kwasek cytrynowy i aromat. Przekrojone ciasto przełożyć
      gotową masą.

      Krem do murzynka

      25 dag margaryny, ½ szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, sok cytrynowy,
      dodawać po łyżce ¼ litra śmietany.
      Polewa do murzynka i Stefanki

      ½ szklanki cukru, ¼ kostki margaryny, łyżka kakao. Zagotować. Utrzeć z 2
      łyżkami gęstej śmietany, zagotować.


      • kiedys bardzo chcialam poprawic humor mezowi:))(nieszczesnik odslugiwal po
        studiach wojsko) i przelozylam murzynek/ktory lubi/ dobra masa kajmakowa/ktora
        lubi jeszcze bardziej/. dwa /slodkie/ grzyby w barszcz, ale smakowalo i potem
        na jakis czas ta wersja nam sie przyjela, szczegolnie na swieta. dzis
        pokusilabym sie o mase wisniowa, ktora juz zreszta skopiowalam, dzieki za
        pomysl:)).
    • Proponuję wiśnie z puszki,wystarczy wyjąć i przełożyć ciasto.
      Nie trzeba już nic z nimi robić,gdyż są z żelatyną.
      Pokazały się także śliwki,polecam.
      • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 29.03.04, 17:17
        Twoja wiadomość jest niekompletna i nie będzie wykorzystana, jeżeli nie powiesz
        coś więcej o tych wiśniach z puszki - co to za produkt, gdzie go kupić?
        Wprawdzie domyślam się, że chodzi o FRUŻELINĘ - ale nie każdy dojdzie do tego
        drogą dedukcji, bo to NOWOŚĆ.
        A poza tym - domysły to nie to, co pewność!
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 23:22
      Plasterki banana?
    • 1 serek homogenizowany, pòl kostki masla, sok z cytryny i cukier puder. utrzec
      to wszystko i przelozyc murzynka!
      niebo w gebie
      ps. polewam to jeszcze czekolada i posypuje kokosem
      --
      ---------\\- -//---------
      ---------( @ @ )---------
      ----o00o-- (_)--o00o-----

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.