Dodaj do ulubionych

leczo dietetyczne pasteryzowane?

15.09.10, 20:27
Witajcie,
chcialabym zrobic kilkanascie sloikow pasteryzowanego 'lecza' czy potrawki z kabaczka, cukinii, papryki i pomidorow. Problem w tym, ze kazdy przepis na leczo zawiera olej/oliwe. Czy moglabym zapasteryzowac taka potrawke bez uzycia oliwy - czy nie zepsulaby sie?
Tak na co dzien dusze w rondlu dodajac odrobine wody i jest ok, ale nie wiem czy to sie nie zepsuje w sloikach.
Z gory dziekuje!
Edytor zaawansowany
  • Gość: ja IP: 109.196.125.* 15.09.10, 22:52
    Pewnie, że tak. W tamtym roku zrobiłam leczo bez dodatku oliwy, ale i cebuli (tę można dodać później). Pasteryzowałam ok. 25 min. Jedliśmy je od grudnia do lutego - oczywiście nie codziennie:). Było pyszne. A cóż za zapach lata w środku zimy! - poezja.
    Ja robiłam tak: Cukinia, papryka biała, czerwona - tyle... Czosnek, mięso, czy kiełbasę, cebulę, pieczarki - dodaję w trakcie przygotowywania potrawy. Ważne dla mnie jest to, by nie napełniać słoików składnikami, które dostępne sa w zimie i nie kosztują fortuny.
    W tym roku też zrobiłam. Tak, że do dzieła. Pozdrawiam :)
  • rudyocicat 16.09.10, 09:34
    myślę, że można:) sama w tym roku robiłam bez oliwy i zaskoczyły słoiki:) jeden na spróbowanie poszedł i był pyszny...

    ja robię bez przepisu i na oko, do przecieru daję kabaczka, cukinię i bakłażana, daję łychę cukru i soli, zioła prowansalskie i do słoików, pasteryzowałam w piekarniku... udało się, wieczka są wklęśnięte...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.