Dodaj do ulubionych

CZEKOLADOWA polewa do ciast

29.03.04, 17:54
niby banalna, ale... jak ją zrobić? nie chcę kupować gotowych, a przyznam
się, że nigdy nie robiłam (tylko podglądała :-)), a chodzi za mną ta
chekolada, oj chodzi (świadczy o tym liczba czekoladowych wątków założonych
przeze mnie :-))
więc jak z tą polewą?
--
Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos.
Obserwuj wątek
      • lunatica haniu 29.03.04, 18:21
        niech będzie BOMBA! urodziny ma się raz w roku :-) wielkie dzięki :-)
        --
        Anglicy mają sto religii, lecz tylko jeden sos.
          • hania55 Przepis z proporcjami 29.03.04, 21:20
            Podaję za "Kuchnią Neli", ale sama już wielokrotnie wypróbowałam i polecam -
            polewa wychodzi błyszcząca bardzo apetyczna!

            180 g gorzkiej czekolady
            1/4 szklanki wody
            1/2 śmietany kremówki
            2 łyżeczki masła

            Czekoladę rozpuścić w wodzie na małym ogniu. Ogień nieco zwiększyć, dodać
            śmietankę i masło. Gotować aż część płynu wyparuje, ale zdjąć z ognia, gdy
            nabierze konsystencji gęstego miodu. Natychmiast wylać na ciasto i ewentualnie
            rozsmarować. Przepis można odrobinę urozmaicić dodając do czekolady odrobinę
            cynamonu albo wanilii, ew. szczyptę (ale naprawdę szczyptę) chilli.
    • Gość: chris Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast IP: *.icpnet.pl 29.03.04, 21:32
      właśnie wypróbowałam polewę czekoladową do brownie (przepis gdzieś tu jest, razem z przepisem na polewę - w linku, bo to przepis z 'wysokich obcasów)

      Mniej więcej było to tak
      - drobno pokroić/ pokruszyć gorzką czekoladę
      - zagotować śmietanę kremówkę (można coś do tego dodać, np. gałązkę rozmarynu czy coś innego, żeby nabrała aromatu, później wyjąć)
      - zalać czekoladę kremówką, odstawić na kilka minut, wymieszać dokładnie, wstawić do lodówki, żeby wystygło od czasu do czasu mieszając, posmarować ciasto.

      Polecam. B. dobre:)
    • kathy38 Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast 30.03.04, 09:06
      A dlaczego nie chcesz gotowych? Ja kupuję polewę czekoladową Schwartau
      i "dosmaczam" ją czekoladą z tabliczki - po prostu w trakcie rozpuszczania tej
      pierwszej dorzucam kostki czekolady, polewa i czekolada się topią, mieszam i
      taką mieszankę wylewam na ciasto.

      --
      Życie jest poszukiwaniem właściwej sygnaturki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka