• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

czy ruccolę można mrozić?

  • IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.10, 23:05

    czy rucolę można zamrozić? bedzie nadawała się do jedzenia ?
    Edytor zaawansowany
    • 22.09.10, 23:10
      salat sie nie mrozi, coz za pytanie w ogole?

      --
      Pilotowal i Spadl
      • 22.09.10, 23:21
        Wg. mnie można mrozić tak jak to robi się ze szpinakiem. Ostatnio robiłam makaron z lekko podsmażoną na oliwie rukolą. Podsmazałam ją gdyż lekko przerosła i miała bardzo duże liście , które w stanie surowym były niezbyt delikatne. Poza tym możemy zrobić rukolowe pesto. Szkoda mi zostawić tę przerośniętą rukolę na grządce, mam zamiar ją zamrozić.
        --
        Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

        www.garnek.pl/zuzanka
        • 22.09.10, 23:46
          Ale chyba nie taką surową? Po zamrożeniu będziesz miała rozpadające się w dłoni, zgniłozielone flaczki bez smaku.
          Po podsmażeniu/uduszeniu i zamrożeniu - pewnie by się nadawała do zjedzenia.

          --
          Kami
          Studio Eksperymentalne PR: jestem dumna z Tatusia! :)
    • Gość: wiwi IP: 212.160.148.* 23.09.10, 13:43
      tylko sie nie da jej potem zjesc
      • 23.09.10, 14:06
        chyba, ze wczesniej z niej zrobisz rukolowe pesto
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 23.09.10, 15:23
      na ciepło i gotowe zamroź.
      • 23.09.10, 17:23
        Proszę o przepis na pesto z rukoli lub inną potrawę na ciepło. Dziękuję :)
        • 23.09.10, 20:58
          rukolowe pesto robie identycznie jak sie robi klasyczne pesto genovese, z ta roznica ze zamiast listkow bazyli uzywam rukoli (w smaku wychodzi ostrzejsze):
          skladniki:
          - rukola (2 szklanki)
          - oliwa z pierwszego tloczenia (kilka lyzek)
          - starty parmezan (ok 25 g)
          - czosnek (maly zabek przecisniety przez praske)
          - sol&pieprz do smaku
          - ewentualnie prazone orzeszki piniowe (duza lyzka)
          wykonanie: wszystko wrzucic do blendera i zmiksowac na paste.
          wszystkie skladniki dodaje na oko. Jesli jest za geste to dodaje oliwy. Jesli za rzadkie to parmezanu. Oczywiscie w miedzy czasie probuje i dodaje co potrzeba (sol, pieprz, czosnek)
          • 23.09.10, 21:45
            Dziękuję :)

            A do czego dodajesz takie pesto? (jestem kulinarnym laikiem, nigdy nie jadłam pesto).
            • 23.09.10, 22:45
              takie pesto jest idealne do makaronu:)

              aczkolwiek dzisiaj jedliśmy pesto w roladkach z piersi z kurczaka, wprawdzie z bazylii, ale chyba tak samo można wykorzystać rukolowe, jak dla mnie wypas:)

              smarujesz piersi kurczaka cienko pokrojone, zawijasz, wrzucasz na grilla lub patelnię, po prostu rozpływa się w ustach.... jak nie przepadam za piersiami to w tej wersji są smaczne:)
            • 23.09.10, 22:50
              - po pierwsze primo – po wlosku: dodaje do ugotowanego makaronu i posupuje platkami parmezanu.
              - po drugie primo – tez po wlosku: do smarowania grzaneczek czyli bruschetek
              - jako sos do lososia lub innego steka z miesa.
              siata jest pelna przepisow ;-)
              • 23.09.10, 22:52
                pamietam nawet ze bylam kiedys w jakiejs knajpie gdzie bazyliowe pesto w wersji dosc rzadkiej bylo podawane z jakims fajnym pieczywem do maczania w charakterze czekadelka. Podobnie w San Marzano z kulkami chlebowymi
                • 24.09.10, 09:07
                  mnie kiedyś koleżanka poczęstowała rybą (małe filety) podsmażoną na dużym ogniu i do tego rzadkie pesto do maczania, oj dobre to było:)
        • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 23.09.10, 23:25
          niestety wszystkie po niemiecku.
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 23.09.10, 23:26
            www.chefkoch.de/rs/s0/rucola+butter/Rezepte.html
    • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 11:32
      czy to pesto z ruccoli mozna przechowywać dłużej w sloiczku? jakoś "zakonserwować"?
      zapasteryzować jak normalne przetwory?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.