Dodaj do ulubionych

czy ruccolę można mrozić?

IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.10, 23:05

czy rucolę można zamrozić? bedzie nadawała się do jedzenia ?
Edytor zaawansowany
  • 22.09.10, 23:10
    salat sie nie mrozi, coz za pytanie w ogole?

    --
    Pilotowal i Spadl
  • 22.09.10, 23:21
    Wg. mnie można mrozić tak jak to robi się ze szpinakiem. Ostatnio robiłam makaron z lekko podsmażoną na oliwie rukolą. Podsmazałam ją gdyż lekko przerosła i miała bardzo duże liście , które w stanie surowym były niezbyt delikatne. Poza tym możemy zrobić rukolowe pesto. Szkoda mi zostawić tę przerośniętą rukolę na grządce, mam zamiar ją zamrozić.
    --
    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • 22.09.10, 23:46
    Ale chyba nie taką surową? Po zamrożeniu będziesz miała rozpadające się w dłoni, zgniłozielone flaczki bez smaku.
    Po podsmażeniu/uduszeniu i zamrożeniu - pewnie by się nadawała do zjedzenia.

    --
    Kami
    Studio Eksperymentalne PR: jestem dumna z Tatusia! :)
  • Gość: wiwi IP: 212.160.148.* 23.09.10, 13:43
    tylko sie nie da jej potem zjesc
  • 23.09.10, 14:06
    chyba, ze wczesniej z niej zrobisz rukolowe pesto
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 23.09.10, 15:23
    na ciepło i gotowe zamroź.
  • 23.09.10, 17:23
    Proszę o przepis na pesto z rukoli lub inną potrawę na ciepło. Dziękuję :)
  • 23.09.10, 20:58
    rukolowe pesto robie identycznie jak sie robi klasyczne pesto genovese, z ta roznica ze zamiast listkow bazyli uzywam rukoli (w smaku wychodzi ostrzejsze):
    skladniki:
    - rukola (2 szklanki)
    - oliwa z pierwszego tloczenia (kilka lyzek)
    - starty parmezan (ok 25 g)
    - czosnek (maly zabek przecisniety przez praske)
    - sol&pieprz do smaku
    - ewentualnie prazone orzeszki piniowe (duza lyzka)
    wykonanie: wszystko wrzucic do blendera i zmiksowac na paste.
    wszystkie skladniki dodaje na oko. Jesli jest za geste to dodaje oliwy. Jesli za rzadkie to parmezanu. Oczywiscie w miedzy czasie probuje i dodaje co potrzeba (sol, pieprz, czosnek)
  • 23.09.10, 21:45
    Dziękuję :)

    A do czego dodajesz takie pesto? (jestem kulinarnym laikiem, nigdy nie jadłam pesto).
  • 23.09.10, 22:45
    takie pesto jest idealne do makaronu:)

    aczkolwiek dzisiaj jedliśmy pesto w roladkach z piersi z kurczaka, wprawdzie z bazylii, ale chyba tak samo można wykorzystać rukolowe, jak dla mnie wypas:)

    smarujesz piersi kurczaka cienko pokrojone, zawijasz, wrzucasz na grilla lub patelnię, po prostu rozpływa się w ustach.... jak nie przepadam za piersiami to w tej wersji są smaczne:)
  • 23.09.10, 22:50
    - po pierwsze primo – po wlosku: dodaje do ugotowanego makaronu i posupuje platkami parmezanu.
    - po drugie primo – tez po wlosku: do smarowania grzaneczek czyli bruschetek
    - jako sos do lososia lub innego steka z miesa.
    siata jest pelna przepisow ;-)
  • 23.09.10, 22:52
    pamietam nawet ze bylam kiedys w jakiejs knajpie gdzie bazyliowe pesto w wersji dosc rzadkiej bylo podawane z jakims fajnym pieczywem do maczania w charakterze czekadelka. Podobnie w San Marzano z kulkami chlebowymi
  • 24.09.10, 09:07
    mnie kiedyś koleżanka poczęstowała rybą (małe filety) podsmażoną na dużym ogniu i do tego rzadkie pesto do maczania, oj dobre to było:)
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 23.09.10, 23:25
    niestety wszystkie po niemiecku.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 23.09.10, 23:26
    www.chefkoch.de/rs/s0/rucola+butter/Rezepte.html
  • Gość: Joanna IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 11:32
    czy to pesto z ruccoli mozna przechowywać dłużej w sloiczku? jakoś "zakonserwować"?
    zapasteryzować jak normalne przetwory?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.