rolada ze schabu-jakie nadzienie? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Moi drodzy, chcę na urodzinowy obiad przygotować roladę ze schabu, robiłam kiedyś nadziewną pieczarkami, ale tym razem może nadziać czymś innym, tylko czym? może szpinakiem z fetą? czy dobrze będzie się to komponować? albo jakieś inne nadzienie? no i kolejne pytanie, czy mogę przygotować roladę w sobotę wieczorem, a upiec dopiero w niedzielę? czy nadziać dopiero przed upieczeniem? a można to upiec w rękawie?
    Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam
    • a i jeszcze pytanie , ile kupić tego schabu dla 12 osób dorosłych?
      • Schab może być gruby albo cienki - podejdź do tematu ilości bardziej zaczynając od grubości plastra. W pieczeniu się skurczy oczywiście. Nadzienie może spowodować radykalne pogrubienie pieczeni. Ja robię czasem z mieloną wołowiną ostro przyprawioną - kolor po upieczeniu ciemniejszy, więc dość efektowne. Ale to propozycja mięsa w mięsie prowadząca do tego, żeby nadzienie miało smak wyrazisty. Ocena "ile" znowu dość trudna.
        Zrób coś sprawdzonego. Eksperyment nie przy każdych gościach jest dobrym pomysłem.
      • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 24.09.10, 11:43
    • Gość: zamzam IP: 212.160.148.* 24.09.10, 11:05
      sliwkami albo morelami suszonymi
    • Uwielbiam tradycyjne rolady i nie potrafię się przekonać do innych :) Plaster rozbitego mięsa posolić, popieprzyć i doprawić słodką papryką, na to wiórki cebuli, czosnek, kilka plastrów boczku, jakaś dobra wędlina i pokrojony na cząstki ogórek konserwowy. Do tego między boczkiem a wędliną odrobina musztardy francuskiej. Dusić powoli z pokrojoną na ćwiartki cebulą.
      --
      I can resist anything but temptation...
    • ulla80

      wiem ze pytasz o nadzienie,
      mnie ciekawi
      jak ty ten schab rozkrajasz,
      bo mysle, ze masz na mysli
      kawalek ok.2kg.
      rozkrojony plasko na ok.0,8cm,
      zeby wyszla jedna rolada
      potem ladnie krojona w plasterki,
      • Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Schab nadziewałam już śliwką i morelą, zrobiłam tez już roladę z pieczarkami. Dlatego tym razem chciałabym coś innego uszykować, bo wydaje mi się, że szybko przygotuję, a w niedzielę nie będę stała przy garach. Uwielbiam szpinak, a schab będzie chyba dość pożywny. No chyba, że ktoś ma inna propozycję.Bo jedni gości przyjadą już w sobotę po południu, a kolejni w niedziele do południa, a przez cały czas będą mi towarzyszyć dwie małe jubilatki, więc nie chcę i chyba nie dam rady całego czasu spędzić w kuchni.
        A co do przygotowania schabu, to kiedyś zrobiłam tak: rozcięłam schab wzdłuż do połowy a następnie w bok (ale nie do końca), taka odwrócona litera T, później potraktowałam tłuczkiem i gotowe do zwijania.
        • ulla80 napisała:

          > A co do przygotowania schabu, to kiedyś zrobiłam tak: rozcięłam schab wzdłuż do
          > połowy a następnie w bok (ale nie do końca), taka odwrócona litera T, później
          > potraktowałam tłuczkiem i gotowe do zwijania.

          dziekuje za twoj opis,
          ja zawsze ide duzym nozem
          na okraglo,
          a wydaje mi sie
          ze twoja metoda
          jest latwiejsza,spruboje,
          • Widziałam kilka lat temu fachowca w tv i robię jak on. Nóż szefa w rękę. Schab kładę jakby krótkim bokiem do mnie i poziomo, plasko ułożonym nożem rozcinam mięso wzdłuż jego długości, nie docinam do końca. Sęk w tym, że cięcie jest na 2/3 wysokości od deseczki. Rozkładam mięso, które wygląda jak otwarta książka, która ma po jednej stronie 1/3 stron, a po drugiej 2/3 stron. Drugie cięcie idzie od środka książki, po linii grzbietu i rozcina tą grubszą część (2/3) na dwie. Rozkładam trzeci podcięty nie do końca płat. Mam teraz przed sobą mięso rozcięte na trzy części spojone nie dociętymi do końca brzegami. Teraz można dalej rozpłaszczać tłuczkiem, albo uznać, że jest ok.
            Ciekawe czy to się daje uchwycić z mojego opisu. A może ktoś znajdzie filmik?
    • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 16:34
      Musisz mieć długi ,ostry nóż mniej więcej taki jak długość schabu. Kładziesz schab na desce i gdzieś na grubość 1 centymetra nacinasz go wzdłuż,a potem kroisz po obwodzie tak jakbyś obierała jabłko. To ma tak wyglądać jak rolada cukiernicza,albo klasyczny wielowarstwowy kulebiak czy makowiec . W ten sposób otrzymasz płat mięsa w kształcie prostokąta. Nie musisz go obijać tłuczkiem. Jak masz długi nóż i bardzo ostry, to możesz zrobić ten płat jeszcze cieńszy. Bierzesz żółty ser w kawałku,tniesz go na cienkie paski i układasz na serze takie paski trochę krótsze niż szerokość płata. Między paskami robisz przerwy,powiedzmy szerokości paska. Powstaje na płacie mięsa taki płotek. Na to kładziesz w plastrach dobrą szynkę(może być poprzerastana tłuszczem),bekon,a w ostateczności mortadelę. Też możesz ją pokroić w paski i możesz ułożyć między paskami sera. Dodajesz przyprawy,ale uważaj bo ser i wędlina mają już sól. Możesz na to położyć listki szpinaku.Możesz zrobić nadzienie jak do pieczeni husarskiej,możesz dodać wiórki masła,możesz posypać drobno posiekanym czosnkiem(nie za dużo,bo ma tylko podkreślić smak i zapach a nie dominować)
      Następnie powoli,jadąc od węższego boku zawijasz płat nadzieniem do środka. Na końcu płata nie musisz kłaść nadzienia bo i tak Ci ucieknie.Możesz robić próby,odwijać i dowolnie układać,z większymi lub mniejszymi odstępami.Jak roladę już zwiniesz ułóż ją łączeniem mięsa do dołu i przygotuj trochę bawełnianego cienkiego sznurka.Jeśli potrafisz owijać baleron, to dasz radę zrobić to jednym kawałkiem sznurka. Jeśli nie , to potnij sznurek na kilka kawałków.Ułóż je na desce,przenieś roladę na ułożone sznurki i tak co 2 centymetry zawiąż sznurkową opaskę.Na końcach rolady staraj się zbliżyć opaską jak najbliżej końca. Na gorącym tłuszczu(ja to robię na smalcu) obsmaż roladę wkoło,ale najpierw ułóż ja na patelni łączeniem mięsa do dołu,tak by to się elegancko zamknęło.
      Możesz też przy pomocy dwóch widelców obsmażyć oba końce wałka.Potem roladę włóż do piekarnika i upiecz ją jak normalny schab. Jak masz termometr to pilnuj by wewnątrz mięsa,tak w w centrum wałka temperatura sięgnęła 80-85 stopni. Masz roladę upieczoną. Możesz ja piec tak ja możesz i lubisz. Czasu Ci nie podam.Możesz użyć do pieczenia rękawa.Rolada zmniejszy średnicę.Kroisz ja po lekkim ostudzeniu,wywalając sznurek po sznurku. Krój plastry 2 centymetrowe bo to jest dobre i goście będą się tym zajadać.
      • Ta metoda - cięcia jakby na okrągło wymaga jednak wprawniejszej ręki, żeby nie porobić w mięsie za dużo dziur:) To trochę jak przy cięciu biszkoptu na tort:)
        Rozcinanie mięsa na trzy części - jest łatwiejsze dla początkujących. Rozcinam tak również polędwiczki wieprzowe i robię z nich roladki. Każda polędwiczka (jeśli nie za długa) zamienia się wtedy w dość regularny trójkąt, który też można smacznie czymś potraktować. Zwijam od wierzchołka poczynając.
    • Uduś na maśle pora i zmiksuj go ze śmietaną. Zagęść jajkiem. Doskonały jest też schab ze śliwkami.
      --
      Napisy "Palenie zabija" na paczkach z papierosami to wielkie ułatwienie dla czelabińskiej milicji. Teraz, jak znajdą przy trupie paczkę papierosów, sprawa jest automatycznie rozwiązana.
      <*>Pijani czelabińscy wędkarze złapali rusałkę. Następnego dnia okazało się, że to sum, i do kaca doszedł wstyd.
    • ja najbardziej lubię jedną z najprostszych - nadzianą suszonymi śliwkami, a po wierzchu natartą czosnkiem i polaną miodem
      możesz też nadziać suszonymi morelami
      --
      ups

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.