Dodaj do ulubionych

Dietetyczna pizza

26.09.10, 10:30
Czy ktos z Was robil dietetyczna pizze z maki pelnoziarnistej i moglby podzielic sie przepisem ? Tak w ogole nie pieklam jeszcze zadnej pizzy, a obecnie jestem na diecie odchudzajacej. Z gory dziekuje.
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 26.09.10, 10:35
    Wiara w cuda... Uwazasz, ze zamiana maki spowoduje, ze schudniesz?
    Mozesz pokombinowac z tym przepisem:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58013111,58013111,0,2.html?v=2
    Kalorycznie wyjdzie pewnie mniej wiecej to samo, niestety.
  • linn_linn 26.09.10, 10:36
    Duza roznice moze natomiast sprawic to, co bedzie na pizzy / dokladnie to, czego na niej NIE bedzie /.
  • nchyb 26.09.10, 11:23
    > o na niej NIE bedzie /
    chociażby drastycznie zmniejszyć tłuste wędliny i żółty ser i już mniej kalorii.
    Dodatkowo zjeść jeden kawałek pizzy zamiast połowy i dietetycznie będzie :-)
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 26.09.10, 11:03
    Dietetyczna pizza to po prostu MALA pizza, a dokladniej: bardzo maly kawalek dowolnej pizzy + duza salatka :)
  • mel.la 26.09.10, 11:13
    Jestem od miesiaca na diecie, jem tylko pieczywo, makaron, ryz pelnoziarnisty, tylko chude miesa i wedliny i to w ograniczonych ilosciach ( oczywiscie owoce i warzywa tez ) i zalezy mi na przepisie na pizze z maki pelnoziarnistej. Wasze komentarze naprawde nie sa mi w niczym pomocne tak ze Wam dziekuje. Licze, ze jednak znajdzie sie ktos, kto mi pomoze.
  • mhr-cs 26.09.10, 11:23
    mel.la

    ,a przepis na taki chleb
    i rozlozyc cieniutko,
    lekko upiec,
    potem polozyc dodatki
    i zakonczyc proces pieczenia?
  • mel.la 26.09.10, 13:20
    mhr-cs Dzieki, sprobuje.
  • Gość: Lidka IP: *.acn.waw.pl 26.09.10, 12:39
    Ale piszą Ci wyraźnie: ZAMIANA MĄKI nie sprawi, że pizza będzie "dietetyczna". ZAmiast niegrzecznie odpisywać, przyjmij to po prostu do wiadomości. CHleb z mąki pełnoziarnistej nie jest mniej kaloryczny od takiego z pszennej, jest zdrowszy i lepiej syci. Jeśli zrezygnujesz z sera na pizzy i innych tuczących dodatków, to pizza będzie lżejsza. Zamiana mąki NIC nie da, poza gorszym smakiem.
  • mel.la 26.09.10, 13:10
    Gość portalu: Lidka napisał(a):

    > Ale piszą Ci wyraźnie: ZAMIANA MĄKI nie sprawi, że pizza będzie "dietetyczna".
    > ZAmiast niegrzecznie odpisywać, przyjmij to po prostu do wiadomości. CHleb z mą
    > ki pełnoziarnistej nie jest mniej kaloryczny od takiego z pszennej, jest zdrows
    > zy i lepiej syci. Jeśli zrezygnujesz z sera na pizzy i innych tuczących dodatkó
    > w, to pizza będzie lżejsza. Zamiana mąki NIC nie da, poza gorszym smakie
    > m.

    Wybacz, ale ja nie pytam o roznice w makach. Spozywam tylko i wylacznie make pelnoziarnista, moge??
    Skoro moja odpowiedz Twoim zdaniem byla niegrzeczna, no to kochana oswiec mnie i napisz jak powinna wygladac grzeczna odpowiedz, podziekowalam za bezuzyteczne rady i tyle, po co ma sie ktos silic, skoro i tak z nich nie skorzystam?
  • linn_linn 26.09.10, 13:20
    Rady sa sensowne, a tylko Ty uwazasz, ze sa bezuzyteczne. Poza tym jesli w ogole nie pieklas pizzy, to zaczynanie od ewentualnego pieczenia z maki pelnoziarnistej uwazam za bezsensowne. W ogole w momencie, w ktorym zaczyna sie walke z kilogramami, takie przysmaki jak pizza lepiej odlozyc na pozniej. Jesli masz ochote na pizze i nie potrafisz sie temu oprzec zjedz 1 kawalek zamiast calej pizzy. Nie pisz, ze moje rady sa bez sensu, gdyz problem odchudzania znam bardzo dobrze i udalo mi sie schudnac prawie 30 kg.
    Moja rada: slowo "dieta" wykresl ze slownika.
  • Gość: Lidka IP: *.acn.waw.pl 26.09.10, 15:50
    W tym szkopuł, że rady są UŻYTECZNE. A brzmią: nie mąka przesądza o "dietetyczności" pizzy, tylko to, co na wierzchu.
    Spożywanie mąki "wyłącznie pełnoziarnistej" nijak ma się do wagi, nie odchudzi cię ani o gram.

    Skoro nie chcesz przyjąc do wiadomści informacji, które Ci nie odpowiadają, po co zadajesz pytanie na forum. Po prostu upiecz sobie tę pizzę z pełnozisarnistej mąki i chudnij...
  • nottymoni 26.09.10, 17:07
    uzycie do pizzy maki pelnoziarnistej spowoduje, iz taka pizza bedzie miala nizszy indeks glikemiczny, co jest wazne w dietach opartych o wlasnie taki indeks. ja teraz juz nie jem wcale produktow macznych ale jak bylam na Montignacu to robilam wlasnie taka pizze z maki pelnoziarnistej. Na wierzch sos pomidorowy z duza iloscia czosnku, pieczarki, papryka, tunczyk, kurczak chilli - co nam do glowy przyjdzie. i taka dietetyczna pizza byla bardzo smaczna:-)
  • selica 26.09.10, 13:04
    mel.la napisała:

    > Jestem od miesiaca na diecie, jem tylko pieczywo, makaron, ryz pelnoziarnisty,
    > tylko chude miesa i wedliny i to w ograniczonych ilosciach ( oczywiscie owoce
    > i warzywa tez ) i zalezy mi na przepisie na pizze z maki pelnoziarnistej. Wasz
    > e komentarze naprawde nie sa mi w niczym pomocne tak ze Wam dziekuje. Licze, ze
    > jednak znajdzie sie ktos, kto mi pomoze.

    To, że komentarze Ci się nie podobają, nie oznacza, że są one pozbawione sensu. Chcesz, żeby ktoś Ci powiedział, że samo zrobienie spodu pizzy z mąki pełnoziarnistej czyni ją produktem niskokalorycznym? To nie jest prawda.
    Ludzie słusznie napisali, że po pierwsze ważne jest to, co na tą pizzę położysz, gdyż tak naprawdę tu możesz zaoszczędzić zbędnych kalorii, a po drugie ważna jest ilość zjedzonej pizzy. Często podczas diety wpada się w typową pułapkę, czyli uważa się, że jeżeli coś jest (często tylko wczyimś mniemaniu - vide w Twoim mąka) mniej kaloryczne, można zjeść tego więcej.
    Z tego co napisałaś - jesteś na diecie odchudzającej, a dieta, to dieta, w imię ładnej sylwetki trzeba narzucić sobie jakiś rygor, kombinowanie z pizzą na pełnoziarnistym spodzie to takie trochę oszukiwanie. A jeśli masz wielką ochotę na pizzę - zrób rodzinie normalną, prawdziwą z klasycznego przepisu z pomidorami i mozarellą i zjedz kawałek, na resztę na pewno znajdą się amatorzy :)

    --
    You can lead a shoe to water, but you can't make it drink.
  • Gość: qarq IP: 212.160.148.* 29.09.10, 12:43
    odstaw makaron, chleb - skoncentruj sie na warzywach - owocach i chudym miesie - nie jedz potraw smazonych ale grillowane i gotowane
    jogurty, chude sery
    unikaj potraw gotowych - odgrzewanych
    pizza nie jest dietetyczna
    nie wazne z jakiej maki sie ja robi
    wazne, co na niej jest
  • Gość: dietetyk IP: *.toya.net.pl 26.09.10, 12:22
    Niestety pizza to nie jest dla grubasów. Bez względu na to z jakiej jest mąki.
  • mhr-cs 26.09.10, 13:04
    Gość portalu: dietetyk napisał(a):

    > Niestety pizza to nie jest dla grubasów. Bez względu na to z jakiej jest mąki.

    ,a wiec ja obrazasz
    mozna napisac
    co polozyc na nia,
  • nchyb 26.09.10, 16:23
    > mozna napisac
    > co polozyc na nia,

    dietetyk nikogo nie obraził, tylko stwierdził fakt. osobom walczącym z nadwagą - pizza w tym nie pomoże.
    A autorki wątku nie interesuje co kłaść na ciasto, ale jak zrobić cudown ciasto. A to tylko w bajkach możliwe... ;-)
  • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 27.09.10, 12:03
    > dietetyk nikogo nie obraził

    Ja jednak dostrzegam subtelną różnice pomiędzy słowem "grubas" a "osobami walczącymi z nadwagą" - osoby te są zazwyczaj niezwykle wrażliwe na punkcie swojej wagi i nazywanie ich grubasami raczej nie sprzyja nawiązaniu sensownego dialogu.
  • krysia2000 04.10.10, 21:22
    E tam, taka z kartonu, z namalowanymi farbą olejną pomidorkami i serem powinna być w sam raz. Ups, zapomniałam, że farba olejna jest tłusta... Zawsze można akwarelką zastąpić. Wyjdzie bledsza, ale co tam! Smakować będzie tak samo.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • lashqueen 26.09.10, 13:07
    Dietetyczna pizza - taki twór nie istnieje. A jeśli istnieje, to na pewno nie jest pizzą :)
    --
    Italia od kuchni - nie tylko kulinarnie
    i
    Italia moim okiem - fotoblog
  • Gość: karen IP: *.chello.pl 26.09.10, 13:24
    ja jestem na diecie, a jem czasem pizze i chudne.
    polecam umiar, czyli maly kawalek normalnej pizzy.
  • coralin 26.09.10, 14:10
    Faktycznie dość niegrzecznie zareagowałaś na wpisy. Używasz oksymoronu "dietetyczna pizza" i dziwisz, że ludzie ustosunkowali się do tego. W prawdziwej pizzy ciasta jest niewiele, jest cienkie jak papier. Większym zagrożeniem dla sylwetki jest mozzarella.
    Twój wątek jest dowodem, że nadal pokutuje przekonanie, że produkty pełnoziarniste są mniej kaloryczne, a jest na odwrót.
  • linn_linn 26.09.10, 14:40
    Sama mozzarella na pizzy to jeszcze male zagrozenie.
    Wracajac do odchudzania, to czego nalezy sie wystrzegac, to pojec takich jak dieta, dietetyczny, odchudzajacy, light itp. Osobe, ktora chce schudnac, prowadza na manowce i taki z nich "pozytek".
  • coralin 26.09.10, 14:57
    linn_linn napisała:

    > Sama mozzarella na pizzy to jeszcze male zagrozenie.

    Biorąc pod uwagę tylko klasyczną czyli ciasto, sos pomidorowy i mozzarellę to mimo, że nie jest to szczególnie tłusty ser z tego tria jest najbardziej kalorycznym składnikiem chyba.
    Moje koleżanki to na diecie rzucają się najpierw na ciemne pieczywo (specjalnie piszę ciemne, bo o pełnoziarniste dość trudno) no i płatki z suszonymi owocami. I te płatki z owocami uważają za wielce dietetyczne.
  • linn_linn 26.09.10, 15:19
    Ja mialam na mysli porownanie z pizzami, na ktorych 1000 skladnikow / albo niewiele mniej /. Sama mozzarella plus bazylia i kilka kropli oliwy zamachem na nasze kilogramy nie jest.
  • anthonyb 26.09.10, 15:56
    to pewnie poza tematem ale "prawdziwa" pizza wcale nie jest cienka jak papier.
    Takie pizze sa tylko nieudanymi nasladowniczkami pizzy neapolitanskiej. dopoki nie zjemy pizzy w Neapolu to nie mamy niestety odnosnika :-)

    Co do tematu , to prawie w kazdej diecie wloskiej jest na sobotnia kolacje mala pizza.
    Najlepiej marinara.
    Jaka to pizza?
    Sos pomidorowy - mozemy uzyc tu pomidorow np. z puszki tych bez skorki. Rozgniatamy je i rozkladamy na ciescie. Solimy.
    rozkladamy posiekany w plasterki zabek czosnku i posypujemy suszonym oregano.
    polewamy nitka oliwy
    i pieczemy.
    Skladniki na ciasto to maka(200 g),woda (100 ml) ,sol (pol lyzeczki) i drozdze (6 g).
    Chyba bardziej "dietetycznie" sie nie da ?
    --
    kuchnia pod wulkanem
  • znana.jako.ggigus 26.09.10, 14:44
    i robie pizze z maki 1050, to z pelnego przemialu chyba, o ile sie orientuje w fachterminologii.
    Ale pizza dietetyczna to np. taka z niskokalorycznymi dodatkami, ja polecam moja ulubiona pizze - mieszanka sos cebulowo-czosnkowy, mozna dodac pare oliwek, mniej sera niz zwykle.


    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • linn_linn 26.09.10, 15:27
    Trudno o dokladne wyliczenie kalorii, ale srednio to wyglada tak / na 100 g pizzy /:
    pizza marinara 240
    pizza z sosem pomidorowym 243
    pizza margherita 271
    pizza quattro stagioni 285
    pizza ai quattro formaggi 330
  • nchyb 26.09.10, 16:12
    przepisy na taką pizzę pojawiały się na forum poświęconym Diecie South Beach. Wiara czyni cuda, jeżeli w to wierzysz, to taką jedz. Zajrzyj tu:

    forum.gazeta.pl/forum/w,20960,15344409,,pizza_razowa_kjkk_jak_Twoja_Mama_to_robi_.html?v=2
    forum.gazeta.pl/forum/w,20960,56476106,56494240,PIZZA_SB.html
    To są przepisy na pizzę z mąki razowej i pełnego przemiału. Stosowane własnie przy dietach z ograniczeniem prostych węglowodanów. Jednak tak naprawdę, niezależnie od tego z jakiej mąki zrobisz tę pizzę, o ile zalezy ci na utracie wagi, liczą się dodatki i ilość zjedzonej pizzy, a nie ciasto w niej...
  • figgin1 26.09.10, 16:33
    Pizza może być bardziej lub mniej dietetyczna. Jest kolosalna różnica między tłusta amerikaną na grubym cieście a oszczędną, cieniutką margeritą. Prawdą jest, że ciasto z pełnej mąki nie jest mniej kaloryczne, ale bardziej dietetyczne. Nie tylko kalorie tuczą.
    "Pizza" prawdziwie dietetyczna to spód z twarogu, jajek i otrębów z odrobiną sosu i sera, bez dodatków.
    --
    Czelabińscy matematycy są tak twardzi, że potrafią wyrecytować z pamięci liczbę "pi" - od końca.
  • nchyb 26.09.10, 16:44
    > "Pizza" prawdziwie dietetyczna to spód z twarogu, jajek i otrębów z odrobiną so
    > su i sera, bez dodatków.

    z tym brakiem dodatków t się nie zgodzę. Plastry pomidora i listki rukoli są niskokaloryczne, a smaczne...
  • figgin1 26.09.10, 17:26
    Racja, nieprecyzyjnie się wyraziłam. Miałam na myśli brak tłustych wędlin.
    --
    Czelabińscy matematycy są tak twardzi, że potrafią wyrecytować z pamięci liczbę "pi" - od końca.
  • nottymoni 26.09.10, 17:10
    figgin1 napisała:

    > "Pizza" prawdziwie dietetyczna to spód z twarogu, jajek i otrębów z odrobiną so
    > su i sera, bez dodatków.

    Na forach low carb furore robi pizza z kalafiorowym spodem:-) nie robilam bo nie mam takiej zachcianki ale brzmi ciekawie:-)
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 17:21
    Brzmi ciekawie, ale nie brzmi jak pizza :)
  • figgin1 26.09.10, 17:31
    Nie jest to prawdziwa pizza, ale jej namiastka. Często gotowałam dla koleżanki na diecie
    Dukana i całkiem nam na namiastka smakowała.
    --
    Czelabińscy matematycy są tak twardzi, że potrafią wyrecytować z pamięci liczbę "pi" - od końca.
  • pani.serwusowa 27.09.10, 12:53
    Ja czesto robie spod z maki z pelnego przemialu. Dietetyczna bym jej nie nazwala, chyba, ze drastycznie ograniczysz ser na gorze i zrobic sama chudy sos, ale przynajmniej nie zapychasz sie biala maka. Tutaj przepis na pizze ze szparagami, ktore naturalnie nie sa w sezonie, ale mozesz wykorzystac przepis na spod i dobrac inne sklandiki na wierzch:
    zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/05/jedyna-suszna-pizza-w-maju.html
    Testowalam ten spod z roznymi skladnikami na gorze i za kazdym razem mi smakowalo.
    --
    Zmysły w kuchni
  • mel.la 27.09.10, 16:34
    Pani.serwusowa super dzieki! Spod zrobie z tego przepisu a najbardziej podoba mi sie sposob wyrabiania ciasta. Mam maszyne do pieczenia chleba wiec ona za mnie wyrobi ciasto, fajne!

    Dziekuje rowniez Wszystkim pozostalym osobom, ktore staraly mi sie pomoc i podsunely pomysly. Serdecznie pozdrawiam
  • pani.cogito 04.10.10, 03:37
    Wiele złośliwych i niegrzecznych komentarzy, mało merytorycznych. Nie przejmuj się.

    Zastąp białą mąkę mąką razową. Ma ona niższy indeks glikemiczny oraz dużo błonnika, co istotne. Zawiera też mnóstwo witamin z grupy B i mikroelementów. Fakt, że kalorycznie wychodzi na to samo, ale razowa przy odchudzaniu jest bardziej korzystna. Błonnik stabilizuje również poziom cukru we krwi, w związku z czym, jeśli jesz go ciągle, tracisz nagłe napady ochoty na słodycze.

    Zrezygnuj też z żółtego sera. Zrób razowy spód, na wierzch sos pomidorowy i warzywa, a pizza będzie znacznie bardziej korzystna zarówno dla zdrowia, jak i dla figury.

    Powodzenia w odchudzaniu!
    --
    www.meat.org
  • linn_linn 04.10.10, 08:20
    Skoro ten komentarz jest merytoryczny, dobrze rozumiem, ze pieklas taka pizze z pozytywnym rezulatatem? Dajesz gwarancje?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka