piersi kaczki w pomarańczach Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • proszę o jakiś sprawdzony przepis (na przyjęcie)
    --
    DAM SOBIE RADĘ!
    • Gość: gość IP: *.bialnet.com.pl 06.10.10, 19:15
      Kaczka w pomarańczach:
      2 piersi kaczki
      4 pomarańcze
      1/3 szkl. rumu
      sos: 3 żółte papryki, śmietanka 30%
      Wykonanie: naciąć na krzyż skórę na piersiach kaczki, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z obu stron na dość ostrym ogniu. Wstawić do piekarnika 180 stopni 20 min. Pomarańcze obrać, skórki oczyścić z "białego". Do rondelka wlać szklankę wody i wsypać kilka łyżek cukru,gdy cukier się rozpuści włożyć skórki pomarańczowe - gotować 10 min. Następnie skórki wyjąć, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika jakieś 80 stopni - trzymać w piekarniku aż całkiem wyschną. Do rondla wsypać 5 łyżek cukru, wlać ze 3 łyżki wody podgrzewać aż powstaniekarmel, w tym czasie nie mieszać. Następnie włożyć pomarańcze, obracać z 15 min. aby pokryły się karmelem, wlać rum, chwilę gotować aby alkohol odparował.
      Sos: paprykę gotować na wolnym ogniu do miękkości w śmietance. Następnie zmiksować, przetrzeć prze sitko, posolić, popieprzyć do smaku
      Wysuszoną skórkę pomarańczową włożyć do malaksera, doda 2 ziarenka kawy naturalnej - zmiksować.
      Podduszone pomarańcze wyjąć z syropu, pokroić w półplasterki grubości 0,5 cm, ułożyć na talerzu. Piersi kaczki wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 min. żeby "odpoczęły", a następnie pokroić skośnie na plastry też 0,5 cm grubości ułożyć wachlażowato na pomarańczach. Sosem z pomarańczy polać kaczkę. Sos z papryki wylać dookoła dania. Posypać okruchami ze skórki pomarańczowej i kawy. Do dania pasują szparagi z wody.
      • rewelacyjny przepis -dzięki!!
        --
        DAM SOBIE RADĘ!
        • Gość: gość IP: *.bialnet.com.pl 07.10.10, 13:44
          Nie ma za co :). Byłam 2 tygodnie temu na jednodniowym kursie gotowania w Akademii Kurta Schellera. Tam właśnie przygotowywaliśmy piersi kaczki w ten sposób, pycha !
          • Skladniki dla 8 osob:

            - 4 piersi kaczki / duze /,
            - 4 pomarancze, 1l2 l swiezego soku z pomaranczy / 5-6 szt./,
            - 2 lyzeczki cukru - pudru lub miodu,
            - 2 lyzeczki musztardy, sol, pieprz, maslo.

            Z jednek pomaranczy obrac zesterem skorke , pokroic w zapalke i zblanszowac we wrzacej wodzie 5 min, ocedzic.

            Pozostale 3 pomarancze obrac na " zywo " j/w u goscia i pokroic w czastki lub plastry.

            Mieso naciac j/w u goscia i smazyc na suchej patelni strona skory ok. 15 min. / w srodku musi byc lekko rozowe /. Mieso odstawic, przykryc folia , aby odpoczelo 10 min.

            Tluszcz ze ze smazenia usunac, na patelnie wylac sok, zagotowac i dodac skorki, musztarde, cukier lub miod, doprawic. Zagescic, na koniec dodac maslo.
            Do sosu mozna dodac maly kieliszek likieru pomaranczowego jak Grand Marnier, ocet balsamiczny lub slodki sos sojowy.

            Piersi z kaczki pokroic w plastry, ulozyc na talerzach, polac sosem, obok ulozyc swieze pokrajane pomarancze.

            Podawac np. z ryzem, smazonymi ziemniaczanymi krokietami , purée z ziemniakow lub z selerow / albo pol na pol ziemniaki i selery /.
            Pasuja tez zielone gotowane warzywa z wody polane maslem jak: groszek, brokuly i in.
      • wykorzystalam Twój przepis -powalil gości na kolana!!!!!!! Udal mi się idealnie. Jeszcze raz dziękuję za super przepis!
        --
        DAM SOBIE RADĘ!
        • Gość: gość IP: *.bialnet.com.pl 11.10.10, 07:44
          Cieszę się bardzo że smakowało :)
          • Gość: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 11.10.10, 10:29
            to ja się podepnę pod wątek :)
            proszę o praktyczne wskazówki,jak dobrze przyrządzić kaczkę.ale na patelni,nie mam piekarnika.
            marynować,nie marynować,nacinać mięso czy nie? wrzucać na gorący tłuszcz? etc
            będę wdzięczna za pomoc.
            • ja -za radą "gościa", nacięłam skórkę piersi na krzyż i długo smażyłam (ok 20 min), do piekarnika włożyłam tylko po to żeby trzymała ciepło zanim podałam na stół, więc myślę że smażenie + podduszenie na patelni zupełnie wystarczy żeby pierś była miękka i soczysta. Nie marynowałam (przeczytaj przepisy w/w, tam nie ma nic o marynowaniu)
              --
              DAM SOBIE RADĘ!
              • A wiec raz jeszcze:

                1/ mieso zawsze przed smazeniem trzeba nacinac w kratke lub romby;
                2/ smazyc na suchej dosc goracej pateni, zawsze zaczynac od skory, wyciekajacy tluszcz stopniowo wylewac;
                3/ czas smazenia j/w w przepisie, najlepsze sa rozowe w srodku;
                4/ doprawiac po usmazeniu;
                5/ zawsze nalezy usmazone odstawic na 10 min., przykrywajac folia aluminowa, mieso ma " dochodzic ";
                6/ mieso mozna marynowac, ale ja nigdy tego nie robie, chyba ,ze na grilla;
                7/ tluszcz ze smazenia usunac, dolac do wyboru: j/w w przepisie sok pomaranczowy, ocet balsamiczny lub xérès, wytrawne czerwone wino, porto, bulion lub wode;
                8/ zagotowac, zredukowac, doporawic wg gustu, np. smietanka, musztarda, sosem sojowym;
                9/ podawac usmazone zawsze pokrojone na plastry, polane sosem i z wybranymi dodatkami.

                Piersi kacze dobrze komponuja sie zarowno z owocami jak i jarzynami.
                Owoce:
                pomarancze, grejpfruty, ananas, brzoskwinie, figi, mango, winogrona, jablka, gruszki, wisnie, maliny, pigwa, suszone sliwki i in.
                Jarzyny:
                mieszanka sezonowych jarzyn zblanszowanych i podsmaznych na tluszczu z kaczki lub masle, papryka, fenkul, kapusta, mlode cebulki lub szalotki, oliwki, no i przede wszystkim z grzyby /kurki, pieczarki, prawdziwki / w smietanie.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.