• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jaka smietana do ciasta Dodaj do ulubionych

  • 14.10.10, 15:30
    Czy do tego ciasta moge dodac slodkiej smietany (czyli rzadkiej) czy musi byc kwasna? W domu mam tylko slodka, tzn normalna nie kwasna smietane.

    Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    100 g zimnego masła
    4 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    --
    ja mam z natury zamyslony i gleboko inteligentny wyraz twarzy... na pierwszy rzut oka widac, ze mam zycie wewnetrzne...
    Zaawansowany formularz
    • 14.10.10, 16:11
      masz przepis na ciasto kruche
      znawczynią nie jestem ale na moje oko ze słodką nie wyjdzie i do tego musisz to ciasto szybko zagnieść, żeby Ci się w dłoniach nie zagrzało
      --
      ups
    • 14.10.10, 16:34
      a słodka to nie jest śmietanka? Nie mam teraz opakowania, ale wydaje mi się ze jak ostatnio kupowałam kremówke, to było na niej napisane własnie smietanka, a nie smietana. Ja bym dodała w takim przypadku kwaśnej.
    • 14.10.10, 16:39
      Mozesz. Jesli to kruche, to nieco mniej - jesli ucierane z dodatkiem smietany - to tyle samo.
      --
      Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
      • 14.10.10, 20:40
        a będzie się kleić ze słodką?
        powiedz mi bene jeśli zajrzysz.. mnie się kruche zawsze rozpiernicza, ostatnio zamiast 1 to dalam chyba ze 3 lyzki gestej i wygladalo to koszmarnie, same okruchy.. w koncu jakos zlepilam i wstawilam do lodowki ale o rozwalkowaniu poxniej nie bylo mowy, jedynie rwanie i wylepianie formy
        --
        ups
        • 14.10.10, 20:43
          Imo za suche jest. Dalabym wiecej smietany albo chociaz lodowatej wody.
          Smietane zawsze slodka daje do kruchego i jest bardzo ok. Tylko nie lubie walkowac takiego zimnego, bo jest twarde, wiec zaraz po wyrobieniu wykladam forme/foremki i takie wkladam do lodowki albo zamarzalnika. O wiele wygodniej i szybciej.
          --
          Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
        • 14.10.10, 23:06
          > a będzie się kleić ze słodką?

          ????????

          Spoistość ciasta wynika z jego nawilżenia, a w ciastach kruchych dodatkowo z obecności tłuszczowego przerywacza. To czy śmietanie smak nadaje laktoza, czy kwas mlekowy nie ma znaczenia.

          Już 70ml wody (zawartej we wszystkich "zlepiaczach", czyli czystej wodzie, jajach, śmietanie...) wystarczy do ulepienia ciasta z 250g mąki.

          Jeśli ci się rwie, to nie jest dobrze wyrobione, albo za ciepłe próbujesz wałkować. Ciasto weź zbierz w kupę i kilkoma energicznymi ruchami od siebie zagnieć na stolnicy w spoistą kulę. Jeśli wciąż się kruszy, to dodawaj po łyżce zimnej wody, aż usyskasz odpowiednią spoistość. Utocz gładką kulę, szczelnie zawiń w folię spożywczą i do lodówki na przynajmniej 20 minut. 20 minut to w piekarnictwie szacunkowy czas utrwalania się wiązań glutenowych w cieście i KAŻDE ciasto powinno po wyrobieniu/uformowaniu przynajmniej tyle "odpoczywać", może w wyjątkiem szybkich ciast na proszku, gdyż po zamoczeniu tegoż inicjowana jest reakcja kwasowo-zasadowa i zaczyna się spulchnianie. Chociaż istnieją tzw. double-acting baking powders, ale to już inna historia...

          --
          To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
    • 14.10.10, 22:17
      Zamiast smietany dodaj 4 lyzki lodowatej wody.

      --
      Friends are like bras: close to your heart and there for support
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.