Dodaj do ulubionych

Lubczyk i cząber

17.10.10, 22:11
Używacie? Do jakich potraw? Kupiłam dziś po raz pierwszy i oczywiście będę eksperymentować, ale może mnie ktoś zainspiruje...
--
smakowite.com/
www.clasesdepolaco.pl/
Edytor zaawansowany
  • n_ina 18.10.10, 01:24
    Lubczyk ma selerowy aromat, często dodaje się go do gotującego się rosołu
    --
    Mój blog kulinarny
  • wiedzma30 18.10.10, 05:21
    Lubczyk ma aromat wylacznie lubczykowy :) a seler selerowy.
    Ja moglabym jesc lubczyk ze wszystkim - kanapka, zupa, makaronem itd.

    --
    Friends are like bras: close to your heart and there for support
  • ladyann77 18.10.10, 08:24
    Lubczyk, najchętniej świeży, ale tez mrożony i suszony dodaję zamiast kostek rosołowych do wywarów na zupę.

    --
    Insanity is doing the same thing in the same way and expecting a different outcome
  • evabloggerka 18.10.10, 08:42
    Co do cząbru to nie mam wielkiego doświadczenia, wiem że dodaje się go do dań z fasoli, grochu, kapusty i tłustych mięs ( ułatwia trawienie). Lubczyku używam tylko świeżego. Należy do rodziny selerowatych, a smakiem przypomina nieco przyprawę maggi (jest w jej składzie, jak też w wielu innych mieszankach przyprawowych). Dodaję go do rosołu, i do sałatek. Należy jednak uważać z ilością, gdyż ma bardzo intensywny aromat (olejki lotne) i możemy łatwo "przedobrzyć".
    --
    Moje ulubione przepisy
    Zawsze coś smaczniutkiego i nie tylko...
  • 83kimi 18.10.10, 09:17
    Dzięki :-) Zioła kupiłam suszone, będę w takim razie eksperymentować, zobaczymy, co z tego wyjdzie :-)
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • fettinia 18.10.10, 09:25
    Tak jak juz Eva napisala-lubczyk przewaznie do zup a czaber do potraw z fasoli,grochu kapusty.
    Jesli masz suszone to szczegolnie lubczyk dozuj ostroznie,bo jak nasypiesz za duzo potrawa bedzie gorzka.
    ps-lubczyk to rowniez znany afrodyzjak:)
    --
    Kuchenne Pogaduszki
  • 83kimi 18.10.10, 09:45
    Z tym afrodyzjakiem nie byłabym taka pewna, nie jest to potwierdzone naukowo, a szkoda... ;-)
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 10:21
    witaj
    najlepiej kierować się węchem i smakiem dodając szczyptę. Jak zapasuje- można używać,nawet do mlecznej(a co,jak kto lubi?).
    Lubczyk idealnie nadaje się do mrożenia. Mrożę całe liście.Potem kilka liści kruszę do potrawy.
    Najważniejszy jednak jest umiar. Zupa ma być zupą a nie wywarem z lubczyku. Zacznij więc od niewielkich ilości. To aromatyczne zioła i przebiją się.
    Najlepszym afrodyzjakiem jest marchewka, a nie lubczyk.
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.10, 10:53
    tylko dla facetów...
  • princesswhitewolf 18.10.10, 12:51
    no ale to nie mial byc afrodyzjak wzbudzajace w ogole poped seksualny niby ale "magiczne" ziolo jakie niby ma sprawidz ze On sie zakocha...lol...
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 18.10.10, 19:56
    No to ile to jest ta niewielka ilosc,szczypta czy lyzeczka do herbaty?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka