Re: Wyprobowany przepis na Wielkanoc - rozpoczyna Dodaj do ulubionych


Babka drozdżowa,a raczej baba:
składniki :
6 dkg drozdży
45 dkg mąki
200ml mleka
4 białka
8 żółtek
15dag masła
15 dag cukru
Ew rodzynki,skórka pomarańczowa
zapach cytrynowy
szczypta soli

Wykonanie:
Ubić białka na sztywno
odważyć 20dag mąki i miksując wlać na nią wrzące mleko,zaparzona mąkę ostudzić.
Do lekko ciepłego ciasta dodaćmasło i mixować,aby się masło rozpuściło.
Teraz dodawac po kolei żółtka ,cukier,drożdże,zapach,resztę mąki i te ubite
białka.
Wyrabiac aż będzie wyrbione czyli dosć długo(dla ułatwienia proponuję drożdże
rozetrzeć z cukrem ,zrobia się rzadkie i szybciej sie wchłoną do ciasta) na
koniec dodac bakalie(ewentualnie)
Odstawić babę w ciepłe miejsce-ma podwoić swoja objętosć,trwa to około 1
godziny.
Jak juz powoi,to przełożyć ja do formy babkowej z kominem średnica
24cm.PODWYZSZAJAC BOKI FORMY PASKIEM PERGAMINU:BABKA MOCNO ROSNIE, ja kiedys
środka nie podwyższyłam...
Wstawić do piekarnika ,nagrzanego do 60 stopni,i tak trzymać az znów podwoi
objętosć.wtedy zwiększyć temp do 170stopni i upiec na złoto.

Wbrew pozorom baba sie szybko robi,jest pyszna i świeża przez całe świeta i
jeden dzień dłużej ,jeśli wystarczy ...
Babę mozna polukrować,albo posypać cukrem pudrem
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.