"zcukrzanie" się miodu i miód spadziowy czyli

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

  • pytań kilka
    1/mam dwa miody od różnych dostawców
    jeden płynny drugi zcukrzony? który zawiera więcej miodu w miodzie?,że posłużę się 'klasykiem"

    2/miód spadziowy, to prawda jest,że powstaje z tego co wydalają mszyce?

    miód kojarzył mi się raczej z kwiatkami, pyłkami....

    • 28.10.10, 09:53 Odpowiedz
      Co to jest spadź pl.wikipedia.org/wiki/Spad%C5%BA
      Scukrzanie miodu jest rzeczą naturalną i świadczy o tym, że miód nie był upłynniany przez podgrzewanie w zbyt wysokiej temperaturze, miód, który się w ogóle nie scukrza jest bezwartościowy. Czas scukrzania jest różny w zależności od rodaju miodu.

      --
      --------------
      Bądź jak ptak...
    • 28.10.10, 09:53 Odpowiedz
      mojej kuzynki mąż ma pszczoły i od niego miód się zawsze krystalizuje, gdy zapytałam dlaczego to odpowiedział, że dlatego że go nie gotuje.... pszczelarze dekrystalizują miód z dwóch powodów, bo płynny lepiej się sprzedaje, bo łatwiej go przelewać do mniejszych pojemników... taki płynny miód (zdekrystalizowany) kupiony kupiony od pszczelarza, który to zrobił prawidłowo traci jedynie na zapachu:) no chyba, że ktoś gotuje w za wysokiej temperaturze to on traci również wartości odżywcze.... różnice w miodach widać w markecie, te płynne są dużo tańsze od zcukrzonych....

      dlatego masz większą pewność na wartości odżywcze, zapachowe i zdrowotne na miód zcukrzony:)

      co do spadziowego to polecam ten link: www.rzp.jelgora.virgo.com.pl/spadz.html
    • IP: *.ghnet.pl

      Gość: marciasek 28.10.10, 12:14 Odpowiedz
      Spadziowe miody krystalizują wolno, może być tak, że jeden jest tegoroczny, a drugi (skrystalizowany) - zeszłoroczny.
    • 28.10.10, 16:25 Odpowiedz
      Już bylo niedawno:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,117474760,117649855,Re_Krasnowo_.html
      Krasnowo wyjasniała :-)
      • 28.10.10, 17:05 Odpowiedz
        bawiłem w mieści dyneburg/daugavpils/ na łotwie. stamtąd moje korzenie.
        jakis taki supermarket/jak u nas/- a obok bazar./jak NIE U NAS/
        a na bazarze i ogurcy krasławskie/najsłynniejsze/ i żurawina, i borówki, i LEŚNE POZIOMKI w miednicach. no i MIÓD.
        Facio sprzedje ten midek z wiaderka. sprzedaje tez w PLASTRZE. i takie mniejsze kawłki pocietego plastra. parę kawłków plastra przywiozłem sobie. miodek raczej wielokwiatowy.
        miał i spadziowy z iglastych.
        następną razą przywieze se wiaderko tego nektaru. i nastawię na DWÓJNIACZEK.

        a dwójniaczek-umysł rozświetlony, tylko nózki za bardzo chodzic nbie chcą.- CUDOWNE WRAŻENIE.
        --
        rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
      • 28.10.10, 17:11 Odpowiedz
        To i ja dojasnie ;) za francuska wersja Wikipedii (tlumaczenie wlasne):

        Po odwirowaniu miod jest ciekly, w trakcie przechowywania moze sie zestalac
        Miod jest roztworem nasyconym cukrow i jak kazdy roztwor nasycony krystalizuje szybciej lub wolniej w zaleznosci od rownowagi jego podstawowych skladnikow - fruktozy i glukozy.
        Im zawartosc fruktozy jest wyzsza tym dluzej miod pozostaje plynny (np miod akacjowy).
        Im wyzsza zawartosc glukozy tym latwiej bedzie krystalizowal (np miod rzepakowy, miod z koniczyny).
        Ta rownowaga cukrow zalezy od rodzaju kwiatow, nie ma jednak bezposredniego zwiazku z jego jakoscia.
        Jesli ogrzewac miod powyzej 40°C opozni sie jego krystalizacje.
        Jednak ogrzanie do temperatury przekraczajacej 40°C prowadzi do utraty jego walorow.
        W czasie krystalizacji obserwuje sie powstawanie swoistych "wykwitow" na powierzchni miodu, nie ma to znaczenia dla jakosci a spowodowane jest wydostawaniem sie na powierzchnie pecherzykow powietrza.

    • IP: *.unitymediagroup.de

      Gość: x 29.10.10, 08:28 Odpowiedz
      w miodzie rzepakowym wynosi 1:1, więc zcukrza się prawie natychmiast.
      A poza tym miód to przede wszystkim cukier, śladowe ilości witamin i sporo różnych aminokwasów. Jako źródło energii ok, ale specjalnie zdrowy i niezbędny w odżywianiu nie jest.
      Miód spadziowy to nie tylko wydzieliny owadów spożywających rośliny (np. mszyce) ale i wydzieliny roślinne.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.