• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

"zcukrzanie" się miodu i miód spadziowy czyli Dodaj do ulubionych

  • 28.10.10, 09:22

    pytań kilka
    1/mam dwa miody od różnych dostawców
    jeden płynny drugi zcukrzony? który zawiera więcej miodu w miodzie?,że posłużę się 'klasykiem"

    2/miód spadziowy, to prawda jest,że powstaje z tego co wydalają mszyce?

    miód kojarzył mi się raczej z kwiatkami, pyłkami....

    Zaawansowany formularz
    • 28.10.10, 09:53
      Co to jest spadź pl.wikipedia.org/wiki/Spad%C5%BA
      Scukrzanie miodu jest rzeczą naturalną i świadczy o tym, że miód nie był upłynniany przez podgrzewanie w zbyt wysokiej temperaturze, miód, który się w ogóle nie scukrza jest bezwartościowy. Czas scukrzania jest różny w zależności od rodaju miodu.

      --
      --------------
      Bądź jak ptak...
      • 28.10.10, 22:52
        nieprawda
        moid z wrzosowisk nigdy sie nie scukrza
        • 29.10.10, 11:21
          mojej kuzynki mąż uważa, że na wrzosy wypuszczają pszczoły pszczelarze, którzy nie kochają swoich pszczół... bo bardzo dużo ich ginie w pajęczynach, dlatego ten miód jest taki drogi...
    • 28.10.10, 09:53
      mojej kuzynki mąż ma pszczoły i od niego miód się zawsze krystalizuje, gdy zapytałam dlaczego to odpowiedział, że dlatego że go nie gotuje.... pszczelarze dekrystalizują miód z dwóch powodów, bo płynny lepiej się sprzedaje, bo łatwiej go przelewać do mniejszych pojemników... taki płynny miód (zdekrystalizowany) kupiony kupiony od pszczelarza, który to zrobił prawidłowo traci jedynie na zapachu:) no chyba, że ktoś gotuje w za wysokiej temperaturze to on traci również wartości odżywcze.... różnice w miodach widać w markecie, te płynne są dużo tańsze od zcukrzonych....

      dlatego masz większą pewność na wartości odżywcze, zapachowe i zdrowotne na miód zcukrzony:)

      co do spadziowego to polecam ten link: www.rzp.jelgora.virgo.com.pl/spadz.html
      • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 28.10.10, 12:13
        jakby te pszczoły męża kuzynki pasły się na kwiatkach akacji albo kasztanowca jadalnego to by miód był dłuuugo płynny i nie trzeba by było niczego gotować.

        wszystko zależy od rodzaju miodu, nie można od razu zakładać, że płynny miód był gotowany, chyba że to wielokwiat, rzepak czy inny wcześnie krystalizujący (pewnie taki ma mąż kuzynki).
        • 28.10.10, 16:10
          kasztanowiec jadalny to chyba rzadkość w Polsce:) a co do miodu, to są to rzepakowe i wielokwiatowe, krystalizacja jest szybciutka...

          • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 28.10.10, 18:24
            Niestety, rzadkość - a szkoda, bo miód kasztanowy jest wspaniały. Ale o akacje (a właściwie robinie) już łatwiej :)

    • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 28.10.10, 12:14
      Spadziowe miody krystalizują wolno, może być tak, że jeden jest tegoroczny, a drugi (skrystalizowany) - zeszłoroczny.
    • 28.10.10, 16:25
      Już bylo niedawno:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,117474760,117649855,Re_Krasnowo_.html
      Krasnowo wyjasniała :-)
      • 28.10.10, 17:05
        bawiłem w mieści dyneburg/daugavpils/ na łotwie. stamtąd moje korzenie.
        jakis taki supermarket/jak u nas/- a obok bazar./jak NIE U NAS/
        a na bazarze i ogurcy krasławskie/najsłynniejsze/ i żurawina, i borówki, i LEŚNE POZIOMKI w miednicach. no i MIÓD.
        Facio sprzedje ten midek z wiaderka. sprzedaje tez w PLASTRZE. i takie mniejsze kawłki pocietego plastra. parę kawłków plastra przywiozłem sobie. miodek raczej wielokwiatowy.
        miał i spadziowy z iglastych.
        następną razą przywieze se wiaderko tego nektaru. i nastawię na DWÓJNIACZEK.

        a dwójniaczek-umysł rozświetlony, tylko nózki za bardzo chodzic nbie chcą.- CUDOWNE WRAŻENIE.
        --
        rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
      • 28.10.10, 17:11
        To i ja dojasnie ;) za francuska wersja Wikipedii (tlumaczenie wlasne):

        Po odwirowaniu miod jest ciekly, w trakcie przechowywania moze sie zestalac
        Miod jest roztworem nasyconym cukrow i jak kazdy roztwor nasycony krystalizuje szybciej lub wolniej w zaleznosci od rownowagi jego podstawowych skladnikow - fruktozy i glukozy.
        Im zawartosc fruktozy jest wyzsza tym dluzej miod pozostaje plynny (np miod akacjowy).
        Im wyzsza zawartosc glukozy tym latwiej bedzie krystalizowal (np miod rzepakowy, miod z koniczyny).
        Ta rownowaga cukrow zalezy od rodzaju kwiatow, nie ma jednak bezposredniego zwiazku z jego jakoscia.
        Jesli ogrzewac miod powyzej 40°C opozni sie jego krystalizacje.
        Jednak ogrzanie do temperatury przekraczajacej 40°C prowadzi do utraty jego walorow.
        W czasie krystalizacji obserwuje sie powstawanie swoistych "wykwitow" na powierzchni miodu, nie ma to znaczenia dla jakosci a spowodowane jest wydostawaniem sie na powierzchnie pecherzykow powietrza.

        • Gość: joma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 19:36
          a ktoś słyszał o miodzie "masłowym" - rzepakowy , takie smarowidło ?
          • 28.10.10, 19:52
            Chyba chodzi o to, że miód rzepakowy jest bardzo jasny, czasem aż prawie biały, zestalony wyglada jak smalec ;)
          • 28.10.10, 22:20
            no tak, miód rzepakowy błyskawicznie krystalizuje, a kryształki są maleńkie i w efekcie wygląda jak kremowe masło. Ale IMHO nie jest najciekawszy: za słodki, za mało aromatyczny. Oczywiście co kto lubi, ja wolę miody o wyższej kwasowości i bardziej aromatyczne niż rzepakowy.
          • Gość: pszzola666 IP: *.cdma.centertel.pl 29.10.10, 21:39
            Chodzi zapewne o tak zwany miód kremowany, powstaje on przez długie mieszanie miodu na wpół skrystalizowanego mieszadłem o średnich obrotach, powoduje to rozbicie struktury krystalicznej miodu do postaci masłowej, bardzo łatwej w rozsmarowaniu, w żaden sposób nie zmienia to składu chemicznego ani biologicznego miodu
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 29.10.10, 08:28
      w miodzie rzepakowym wynosi 1:1, więc zcukrza się prawie natychmiast.
      A poza tym miód to przede wszystkim cukier, śladowe ilości witamin i sporo różnych aminokwasów. Jako źródło energii ok, ale specjalnie zdrowy i niezbędny w odżywianiu nie jest.
      Miód spadziowy to nie tylko wydzieliny owadów spożywających rośliny (np. mszyce) ale i wydzieliny roślinne.
      • 29.10.10, 09:42
        Ale mówią, że rzepakowy dobry dla sercowców ;)
        • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 29.10.10, 12:36
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.