Dodaj do ulubionych

Co dobrego można zrobić z kasz wszelakich?

06.04.04, 20:29
No, właśnie, mój mąż uwielbia kasze, a ile można jeść strogonowa i gulasz?
Pozdrawiam, Katsumi
--
"Chciałabym dość w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym, nie zdając
sobie nawet sprawy z tego, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To
dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?" (Jonathan Carroll, "Poza
ciszą")
Edytor zaawansowany
  • staua 06.04.04, 21:26
    Ja bardzo lubie kasze gryczana ze smazonymi pieczarkami i cebula - zmieszane.
    To wege.
    Normalnie kasze gryczana zawsze u mnie w domu podawalo sie z wolowymi bitkami
    zawijanymi (w srodku piorko cebuli, ogorka kiszonego, paseczek boczku,
    pietruszka). Pycha.
    --
    ----------------------------------
    nie klikaj tutaj!!!
    Polscy naukowcy za granica
  • kwyka 07.04.04, 19:49
    No wiem, ale coś bardziej twórczego? Mam dość zrazików zawijanych i
    gulaszyku :/ Pozdrawiam
    --
    "Chciałabym dość w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym, nie zdając
    sobie nawet sprawy z tego, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero
    osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?" (Jonathan Carroll, "Poza ciszą")
  • giezik 08.04.04, 07:17
    tu efekt dyskusji sprzed kilku tygodni:
    www.mniammniam.pl/pu.php?p=6693
  • ampolion 08.04.04, 04:29
    Wpisz w internetowej wyszukiwarce (Google?...) DANIA Z KASZY
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • kwyka 13.04.04, 11:49
    Hmmmm zawsze myślałam, że takie fora są po to, żeby się wymieniac
    doświadczeniami, a nie odysłać gdzieś tam - szuakm dobrych, wypróbowanych
    przepisów! K.

    PS No ale sie zloszcze przy tej wiosnie... Przepraszam :)
    --
    "Chciałabym dość w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym, nie zdając
    sobie nawet sprawy z tego, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero
    osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?" (Jonathan Carroll, "Poza ciszą")
  • jottka 13.04.04, 12:26
    rzemy dowolną ilość ugotowanej kaszy (teoretycznie gryczanej, ale każda inna
    tez dobra, tak ze szklanke), puszke kukurydzy i możliwie dużo róznej zieleniny -
    szczypiorek, koperek, natka, świeży majeranek itp.itd., zalewamy winegretem
    (czosnek, cytryna, musztarda, oliwa)

    to jest wersja podst nie-pamiętam-kogo-z-jakiejś-starej-'kuchni', ale jak sie
    wrzuci np. pomidora albo świeżego/kiszonego ogórka, jeszcze lepsze - idea jest
    taka, żeby zieleniny było jak najwięcej
  • kwyka 13.04.04, 13:08
    ...naprawdę smakowicie. Zaczynam wierzyć w ludzi :) Kasia
    --
    "Chciałabym dość w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym, nie zdając
    sobie nawet sprawy z tego, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero
    osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?" (Jonathan Carroll, "Poza ciszą")
  • jottka 13.04.04, 13:31
    jeszcze przypomniała mi sie jedna sałatka - ugotowana kasza (gryczana i każda
    inna), pokrojony w kawałki i usmażony na oliwie bakłażan, pomidory, zalewamy
    wszystko winegretem z potworną ilością soku z cytryny

    chodzi o to, żeby całość była mocno kwaskowata, trzeba sobie samemu dobrać
    proporcje, ale nie należy oszczędzać cytrusa :) można trochę świeżej bazylii
    dodać


    i jeszcze można klasycznie kaszę jaglaną na słodko ze śliwkami susz zapiekać,
    nie mam przepisu pod ręką, ale w większości książek albo na stronach można
    znaleźć
  • Gość: P. IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 13:51
    Jeśli szukasz to... szukaj! Także i na tym forum, jak to już ktoś wspomniał.
  • Gość: Rosey IP: 62.29.137.* 14.04.04, 14:58
    Wyszperane w necie:

    Kasza gryczana z pieczarkami
    6 szklanek wrzącej wody,
    2 szklanki kaszy gryczanej,
    3 łyżki masła lub oleju,
    3 posiekane cebule,
    25 dag posiekanych pieczarek,
    1/2 szklanki posiekanej zielonej pietruszki,
    1/2 szklanki posiekanego selera,
    sól, pieprz
    Kaszę wsypać do wrzącej wody (6 szklanek), przy wsypywaniu ciągle mieszać,
    garnek przykryć, gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody, następnie wstawić
    do nagrzanego piekarnika (190 C), piec pod przykryciem około 45 min. Na patelni
    rozgrzać masło lub olej, dodać cebulę, pieczarki i seler, mieszając smażyć na
    małym ogniu, aż jarzynki i grzyby staną się miękkie (ok 10 min). Pieczarki
    posypać zielona pietruszka, wymieszać. Gorącą kaszę wyłożyć na gorący półmisek,
    grzyby ułożyć na wierzchu.
    From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

    Kasza jaglana z papryka
    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
    200 g kaszy jaglanej,
    300 ml mleka,
    300 ml wody,
    1 czerwona papryka,
    1 cebula,
    2 lyzki masla,
    4 lyzki drobno pokrojonego koperku,
    100 g ostrego startego sera (cheddar),
    sol.
    1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z umytej papryki wyjac gniazdo
    nasienne, drobno pokroic.
    2. Kasze oplukac, osaczyc na sicie. W garnku podgrzac maslo, wlozyc cebule z
    papryka. Smazyc 3-4 min. Dodac kasze, prazyc kilka minut. Zagotowac mleko z
    woda, wlac do kaszy, wymieszac, przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 30-40
    min. Po 20 min kasze zamieszac.
    3. Ugotowana kasze wymieszac z polowa startego sera i koperkiem. Doprawic sola,
    posypac pozostalym serem i od razu podawac.
    Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona
    64.
    From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

    Kasza jaglana z szafranem
    30 dag kaszy jaglanej
    łyżeczka masła
    10 dag słoniny
    garść rodzynków
    łyżka cukru
    szafran
    sól
    Sparzoną kaszę jaglaną ugotować na sypko z dodatkiem szafranu, masła i soli.
    Ugotowaną kaszę wymieszać z rodzynkami i cukrem, przełożyć do naczynia
    żaroodpornego, wyłożonego plasterkami słoniny. Przykryć z wierzchu plastrami
    słoniny i wstawić do piekarnika. Gdy słonina się stopi, danie jest gotowe.
    Można kaszę wyłożyć na półmisek, albo podawać w naczyniu.

    Kasza jęczmienna po turecku
    25 dag kaszy jęczmiennej,
    12 dag suszonych śliwek,
    sól, pieprz,
    2 szklanki wody,
    2-3 posiekane papryki,
    4 łyżki oliwy lub oleju,
    4 łyżki posiekanej zieleniny
    1 szklanka obranych i posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
    Kaszę wypłukać, zalać gorącą wodą, moczyć przez godzinę, odcedzić, zalać 2
    szklankami wody, gotować aż kasza wchłonie wodę (ok 15-20 min). Śliwki
    starannie wymyć, zalać gorącą wodą, moczyć przez godzinę, doprowadzić do
    wrzenia, gotować 10-15 min, odcedzić, usunąć pestki, miąższ posiekać. Kaszę
    wymieszać ze śliwkami i pozostałymi składnikami. Podawać z sałatą lub surówka.
    From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

    Kasza kukurydziana z zielonym groszkiem
    Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
    200 g kaszy kukurydzianej,
    250 ml mleka,
    750 ml wody,
    2 lyzki masla,
    300 g ugotowanego groszku (lub z puszki),
    100 g ostrego startego zoltego sera,
    150 g gestej smietany,
    2 zoltka,
    1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
    1/4 lyzeczki galki muszkatolowej.
    sol, pieprz,
    maslo i tarta bulka do formy.
    1. Zagotowac wode z mlekiem. Powoli sypac kasze i mieszac, by nie powstaly
    grudki. Dodac maslo i sol. Przykryc, wstawic do wiekszego naczynia z wrzaca
    woda. Gotowac na parze ok. 40 min.
    2. Ugotowana kasze wymieszac z groszkiem i startym serem. Szerokie naczynie
    posmarowac maslem i posypac tarta bulka. Wlozyc kasze, polac smietana
    wymieszana z zoltkami, sola, galka i zielona pietruszka. Wstawic do goracego
    piekarnika na 15 min. Podawac z jogurtem lub maslanka w naczyniu, w ktorym byla
    zapiekana.
    Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona
    68.
    From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

    Kasza manna po redaktorsku
    20 dag kaszy manny,
    400 ml mleka,
    4 dag masła,
    jajo,
    15 dag brzoskwiń lub moreli,
    30 dag bananów,
    10 dag cukru pudru,
    50 ml Cherry Cordial,
    2 dag masła do polania,
    sól
    Brzoskwinie lub morele namoczyć, ugotować w małej ilości wody, przetrzeć. Kaszę
    odsiać, włożyć do naczynia lub na blachę, wymieszać z jajkiem, wysuszyć w
    piekarniku często mieszając aby się nie przypaliła. Do wrzącego mleka dodać
    masło, wsypać wystudzoną kaszę, zamieszać, zagotować i przykryć. Następnie
    naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i gotować na parze
    około 40 min. Wyparowana wodę w naczyniu uzupełniać. Kaszę wymieszać z
    brzoskwiniami, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką
    tartą. Banany umyć, pokroić w plastry, posypać cukrem, polać cherry i
    pozostawić na godzinę. Następnie obłożyć kaszę, polać masłem i upiec.
    From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

    Kiszka kaszubska
    Składniki: 1 kg ziemniaków, 0,5 kaszy gryczanej, 3 jaja, 25 dag słoniny
    wędzonej 2 cebule, listek laurowy, ziele ang., pieprz sól.
    Wykonanie: sparzyć kaszę, ziemniaki zetrzeć na tarce z malutkimi oczkami,
    odcedzić, dodać jaja, posiekana cebulę, pieprz, sól, wyrobić masę, nakładać w
    specjalne woreczki /szyto takie z płótna lub gazy/ o średnicy kiełbasy
    krakowskiej, gotować w wodzie osolonej z przyprawami około 20 min, wyjąć
    zanurzyć w zimnej wodzie, pokroić na plasterki i obsmażyć na topionej słoninie,
    podawać z duszoną kapustą
    www.kuchnia.wla.pl/potrawy-kasza.php
    Kotlety z kaszy jęczmiennej
    2 szkl. kaszy jęczmiennej, cebula, 25 dag włoszczyzny, jajko, pieprz, sól,
    łyżka majeranku, 2 łyżki posiekanej dymki, 4 łyżki tartej bułki, tłuszcz do
    smażenia.
    Kaszę zalać 4 szkl. wody, dodać sól i ugotować na sypko. Włoszczyznę oczyścić,
    umyć, pokroić na kawałki i ugotować. Osączyć, zemleć w maszynce, połączyć z
    ostudzoną kaszą. Cebulę obrać, posiekać i dodać do masy. Wbić jajo, dodać
    posiekaną dymkę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać masę
    i formować małe kotlety. Obtoczyć w bułce i usmażyć. Podawać z sosem
    pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty. W ten sam sposób można przyrządzić
    kotlety z pęczaku.
    odr.zetobi.com.pl/rodzina/domp003.htm
    Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z owocami
    30 dag kaszy jęczmiennej,
    1l mleka
    5 dag margaryny,
    1 jajko
    20 dag truskawek,
    15 dag malin,
    10 dag poziomek
    28 dag cukru pudru,
    cukier waniliowy,
    szczypta soli,
    bułka tarta i tłuszcz do formy
    Zagotować mleko z solą i częścią margaryny. Kaszę umyć, wsypać na wrzące mleko
    i ugotować. Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki, osączyć. Naczynie do
    zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i układać warstwami:
    kaszę, owoce posypane cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skropione margaryną, a
    potem znów kaszę. Potrawę zapiec w piekarniku i podawać posypaną cukrem pudrem
    lub polaną sosem owocowym.
    From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
  • Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 20:40
    KALINOWA SALATKA ( w/g przepisu Kaliny Jedrusik)

    1 szklanka peczaku 1 puszka kukurydzy
    2 peczki szczypiorku 1 peczek natki
    3 swieze ogorki
    3 zabki czosnku
    5 lyzek oleju slonecznikowego
    ocet winny albo 2 lyzki soku z cytryny
    1 lyzeczka zilo prowansalskich
    pieprz

    ugotowany na sypko peczak wsypac do szklanej misy poczekac az wystygnie
    kukurydze odsaczyc dodac do kaszy
    dodac drobno pokrojony szczypiorek i tak samo natke
    ogorki obrac i pokroic w drobna kosteczke
    dodac zmiazdzony czosnek
    wymieszac wszystko , dodac olej , aby salatka byla lsniaca
    skropic sokiem z cytryny popieprzyc i posypac roztartymi w dloni ziolami
    wymieszac , przybrac natka pietruszki................

    bardzo ja lubie , jest akurat na ten nowalijkowy czas , pozdrawiam!
  • Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 20:58
    Salatka - nazywa sie '" wieczor Pekinu" bo w oryginale jest ryz
    ale ja robie z ugotowana na sypko kasza jeczmienna

    1 szklanka kaszy , 3 kyzki konserwowej dyni w kostce,
    25-30 dag wedliny - moga byc resztki poswiateczne!!!
    3 kiszone ogorki, peczek posiekanego szczypiorku lub dymki
    garsc kielkow
    pieprz sol majonez
    ciut mielonego imbiru

    pokroic co sie da , wymieszac ,juz w salaterce posypac posiekana dymka
    i kielkami.
    - oryginalny przepis mam w swoim kajecie wyciety z gazety , dawno,
    autora nie podam , bo nie znam.
  • Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.* 15.04.04, 12:37
    Uwielbiam kasze, zwlaszcza jezcmienna i jaglana i Jem kilka razy w tygodniu.
    Zazwyczaj w taki sposob:
    Warzywa dowolne (w wersji podstawowej: marchewka, cebula, seler, pietruszka i
    garsc rodzynek; w wersji rozbudowanje jeszcze kalafior, brokul, kukurydza,
    fenkul, biala lub czarna rzepa, fasolka szparagowa, etc) krociutko podsmazam a
    nastepnie dusze w malej ilosci wody, czasem z odrobina smietany, do chrupkiej
    miekkosci , nastepnie mieszam z dowolna kasza ugotowana na sypko.
    Pyszna tez jest kasza jaglana z balakalmi lub jablkami z bita smeitana.
    Gotujemy kasze na sypko.
    W drugim garnku prazymy jablka. Gdy bede miakkie wykladamy na kasze i
    ewentualnie kladziemy na to kleks bitej smietany, alebo zwyklaj smietnay
    wymieszanej z cukrem i posypujemy cynamonem.
    Albo zamiast jablek dusimy w malej ilosci wody suszone morele, figi, sliwki,
    daktyle, rodzynki (co kto ma i lubi) Jak sa miekkie, kroimy je i mieszamy z
    kasza. Mozna jeszcze dodac orzchow czy migdalow i doslodzic odrobina miodem.
    W wersji z balaliami sprawdza sie tez kasza jeczmienna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka