Dodaj do ulubionych

Biodra i pałki z kurczaka.

10.11.10, 15:31
Kupiłam dziś i nie mam na nie pomysłu. Nie chcę ich dusić ani piec tak zwyczajnie, chciałabym czegoś finezyjnego, ale nic nie przychodzi mi do głowy.
Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić, żeby było ciekawie? Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję z góry.

P.S. uwielbiamy czosnek...
Edytor zaawansowany
  • nisar 10.11.10, 15:51
    Zakładając, że nie pracujesz i nie musisz kupić rano przed pracą tego, co jest w najbliższym Ci sklepie :)
  • fettinia 11.11.10, 12:18
    nie wiem czy finezyjnie,ale moze tak?:)
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94821883,94821883.html
    --
    Kuchenne Pogaduszki
  • ania_m66 11.11.10, 12:30
    ja tam z palek i bioder zdejmuje skore, okrawam mieso i miele je w malakserze.
    z pozostalych kosci, warzyw i przypraw gotuje rosol w stylu azjatyckim z anyzkiem gwiazdkowym, imbirem, pieprzem syczuanskim, bialym pieprzem, nasionami kolendry itp.
    zmielone mieso mieszam z siekana kolendra, dymka, czosnkiem i przyprawa 5 smakow. zadnego jajka, bulki i innych wypelniaczy! formuje pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego. wrzucam na pare min. do odcedzonego rosolu, ktory tylko "mruga" .
    jem zupe z chinskim makaronem posypana obficie swieza kolendra, zielonymi posiekanymi badylami cebulki i swieza papryczka chili.
    nie wiem, czy jest to wyrafinowane - dla mnie wcale, ale na zimowe przeziebienia i w ogole jako comfort food jest wspaniale
    --
    Gone
  • mhr-cs 11.11.10, 12:48
    nisar

    to jeden z moich ulubionych,
    wydrazam kostki(ostroznie)
    potem nadziewam czym chce,
    sol,pieprz,ziola,serek itd.
    otwarte miejsca zamykam
    zakalaczka?
    podsmazam na okraglo
    i ukladam na warzywach
    (seler,por,marchewka)
    przedtem podsmazonych
    w tym naczyniu
    gdzie podsmazalam miesko,
    potem polewam bialym(czerwonym)
    winem wytrawnym(beda dwie rozne potrawy,
    lekko dusze,
    cos do smaku i gotowe
    mam nadzieje ze zrozumialas
    o czym staralam sie napisac,



  • ewa9717 11.11.10, 13:15
    Kurczakowe biodra rozświetliły mi ten ponury dzień ;)
  • figgin1 11.11.10, 13:58
    Obierz ze skóry, obsmaż na maśle, dodaj suszone śliwki, ostre papryczki, szczyptę curry i duś z godzinę na małym ogniu. Pycha :)
    --
    Biedni somalijscy piraci porwali statek obsadzony przez czelabińskich marynarzy, którzy od roku nie schodzili na ląd..
  • nieskorzanka 11.11.10, 14:29
    Można :)))
    --
    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • capferret 11.11.10, 14:42
    pewnie, ze mozna, ja zdaje sobie sprawe z tego ze mozna, ale czy tak musi byc?
    --
    Zeby niszczyl nasza prawde, Palikot, by mularczyk
  • figgin1 11.11.10, 14:44
    Nie dość, że mam sklerozę to jeszcze ślepa jestem, bo nie wiedziałam, że w moim przepisie jest "weź kurczaka z chowu klatkowego, w dodatku karmionego mączką kukurydzianą". Wskaż mi bagatelko gdzie ja to napisałam?
    --
    Biedni somalijscy piraci porwali statek obsadzony przez czelabińskich marynarzy, którzy od roku nie schodzili na ląd..
  • figgin1 11.11.10, 15:25
    Nie wiedziałam, że mieszkasz w mojej kuchni i prowadzisz tajne badania kurczaków :D
    --
    Biedni somalijscy piraci porwali statek obsadzony przez czelabińskich marynarzy, którzy od roku nie schodzili na ląd..
  • marciasek 11.11.10, 16:32
    Indyk - nie, kurczak - nie. OK, ale jaka proponujesz alternatywę?
    Ryby, krowy,świnie też są hodowane na skalę przemysłową, więc nie wiem czy uważasz je za OK czy nie-OK. Wege? Warzywa i owoce ze sklepów są napakowane chemią. Jeśli ktoś nie ma dostępu do żywności wyhodowanej własnymi rękami to co ma jeść? Wyjaśnij, pls.
  • figgin1 11.11.10, 17:02
    A co ona ma wyjaśniać? Ona tu nie siedzi, by wyjaśniać, ale by przypierniczać się do ludzi.
    --
    Biedni somalijscy piraci porwali statek obsadzony przez czelabińskich marynarzy, którzy od roku nie schodzili na ląd..
  • vernalis1 11.11.10, 17:04
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71778779,71778779.html Polecam!! moje modyfikacje ( za radą z cytowanego wątku) kurczaka podpiekam na blaszce w piekarniku pod grilem oraz daję tylko pół łyżeczki chili. zawsze mamy problem - co lepsze: kurczak czy sos :)
    --
    Twoja Wizytówka...
  • moniakociara 12.11.10, 00:37
    energia sloneczna, ale tez nie wiadomo czy jest wystarczajaco zdrowa...
  • figgin1 11.11.10, 17:01
    Słonko drogie, cieszę się, że u mnie w kuchni nie siedzisz, bom cię nie zapraszała.
    --
    - Wojny, zarazy, głód i śmierć - a takiej syfiastej reinkarnacji nie przewidziałem - pomyślał duch Nostradamusa, opuszczając ciało ośmiornicy Paula.
  • brykanty 11.11.10, 17:53
    Bardzo polecam kurczaka Yassa, czyli po senegalsku

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109392459,109392459.html
    --
    Koty. Koty są miłe.
  • moniakociara 12.11.10, 00:37
    Zgadzam sie :) Robilam narazie tylko 2 razy, ale niebo w gębie!
  • Gość: br IP: *.chello.pl 11.11.10, 18:49
    a ktore to szlachetne?? bo chyba nie sucha i bezsmakowa pierś?? Udka i podudzia to chyba jedyne części kurczaka które można w ogóle uznać za smaczne.
  • lee-aa 11.11.10, 20:32
    W taką listopadową pogodę to można zrobić mocno czosnkowe curry.
    Ewentualnie nieco przerobić tajski przepis na kurczaka z mango, chili i czosnkiem na kurczaka z brzoskwiniami, chilli i czosnkiem. Podam wersję mocno spolszczoną, dostosowaną do warunków lokalnych
    na 4 'biodra;
    4 brzoskwinie - mogą być z puszki
    kilka ząbków czosnku
    papryczka chilli
    imbir
    limonka
    Kurczaka trzeba zamarynować nieco wcześniej w mieszance czosnku, soli i imbiru. Potem na patelnię, szybko obsmażyć z dwóch stron, przełożyć do rondelka, dorzucić czosnek, pokrojone brzoskwinie, można podlać sokiem lub białym słodkim winem. Poddusić ok 45 minut, pod koniec ostatecznie doprawić. Można lekko zagęścić jogurtem/śmietaną/ostatecznie mąką kukurydzianą.
  • ania_m66 11.11.10, 21:14
    a74-7 napisał:

    > cap(...) juz dawno capem jedzie ,
    > nigdy nie podala przepisu czy poradzila jak gotowac ,nie umie !
    > Nie zauwazyla jeszcze ,ze na nie odpowiednich forach sie pojawia :-)

    przeciez to bagatella pod innym nickiem.
    nie rozumiem, ze admin jeszcze trolla nie zablokowal.


    --
    How to Launch the Nex Big Thing
  • bagatella 11.11.10, 21:43
    No patrz Aniu, wszystkowiedzaca, a z sosem vinigret jakos cie tak dziwnie zatkalo, ze do konca dyskusji jakos ci sie nie odblokowal twoj glos, nie lubisz przegrywac, co?
    --
    Pilotowal i Spadl
  • figgin1 12.11.10, 00:05
    Pilnuj swoich nicków trollu.
    --
    Czelabińskie myszy komputerowe potrafią kursorem zarysować ekran.
  • ania_m66 12.11.10, 00:52
    nie, ale lubie wyjezdzac i nie uwazam, ze siedzenie 24/7 na tym forum przy pomocy ipada jest koniecznie.
    a co do viniagrette oczywiscie ze mialam i mam 100% racji. wylozylam ja jasno raz i wystarczy.
    i przestan wreszcie trollowac. napisalabys cos z sensem i na temat, co?
    --
    Gone
  • bene_gesserit 12.11.10, 01:52
    capferret napisała:

    > klatkowych? bo jesli tak to jest to najgorszy syf z miesa hodowanego klatkowo,
    > brrr
    > Jesli juz bym miala sie zywic klatkowym kurczakiem to wybieralabym szlachetne j
    > ego czesci a nie jego margines, jestem zdumiona ze mozna takie czesci kupowac d
    > o jedzenia:(:(:(

    A ktora to jest ta szlachetna czesc kurczaka i dlaczego akurat ta?

    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.