• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jaka surówka do karczku i śląskich klusek Dodaj do ulubionych

  • IP: *.toya.net.pl 12.11.10, 14:39
    jaka surówka pasuje do pieczonego karczku z sosem grzybowym i klusek śląskich?
    myślałam o czyms takim fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54380920,54380920.html lub o czymś takim fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87571273,87587264,0,2.html?v=2 generalnie jedna z rukolą a co do drugiej to brak mi koncepcji. macie może jakieś pomysły? rukola tu pasuje?
    Zaawansowany formularz
    • 12.11.10, 15:04
      kasia

      mandarynki,rukola
      i piers z kaczki cos wspanialego,
      na ten karczek robie cos z kapusty,
      albo surowke z por,cos "ostrego"
    • 12.11.10, 15:07
      rukola jak najbardziej, podobnie wszelkie salaty , lacznie z cykoria
      dodatek sera troche moim zdaniem za ciezki do tak sycacego dania

      moze seler z jablkiem i orzechami?


      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 12.11.10, 15:43
      najchętniej jem jako dodatek do takiego dania buraczki czerwone gotowane i przyprawione delikatnie i ogórek kiszony
      --
      ups
    • Gość: marianna IP: *.toya.net.pl 12.11.10, 15:51
      Modra kapusta. Na zimno jako surówka lub na ciepło.
    • 12.11.10, 17:10
      Najlepsza moim zdaniem z pora, moze tez byc z selera. Powinny byc soczyste i pikantne.
    • 12.11.10, 18:14
      Raczej coś lekkiego i tradycyjnego. W moim domu rodzinnym byłyby to pewnie buraczki na ciepło, lub surówka z czerwonej kapusty.
      Ja poszłabym w stronę może czarnej rzodkwi z żurawiną i jabłkiem doprawionej na słodko-kwaśno. Ciekawym połączeniem będą też marynowane gruszki z sosem żurawinowym ewentualnie kwaśne jabłka pieczone z goździkami.
      • 12.11.10, 18:37
        lee-aa

        ta czarna rzodkwia
        to jest naprawde wspaniala,
        tez polecam
      • Gość: aqua48 IP: 77.236.26.* 14.11.10, 18:16
        Tak, zdecydowanie coś kwaskowatego i kolorowego, surówka z czerwonej kapusty, albo czerwona kapusta kiszona z dodatkiem winnego tartego na grubych oczkach jabłka i oliwy. Seler pyszny, ale tu kolorystycznie nie pasuje. Kapusta włoska z jabłkiem, marchewką i rodzynkami, polana sosem z oliwy i cytryny..
    • 15.11.10, 09:27
      Marchew tarta surowa z dodatkiem pora i odrobiną śmietany
      Surówka z selera
      Buraczki na zimno
      Kapusta czerwona (na ciepło lub zimno)
      Surówka z kiszonej kapusty
      Surówka z kapusty świeżej, z dodatkiem marchewki i koperku
      Surówka z pora
    • 15.11.10, 14:23
      Żadna surówka. A już na pewno nie rukola, OMG!

      Tradycyjne śląskie danie, pełne sosu, kluski, karkówka... Ludzie, żadna surówka, żadna rukola, to jest z całkowicie innej parafii.

      Modra kapusta, buraki, duszona kiszona - to będzie ok.

      Nie róbmy śląskiej kuchni śródziemnomorskiej gęby. Do klusek z sosami i mięsami - duszone kapusty, smażone buraki. Jak będziecie podawać sushi, wówczas smażone buraki i kapusty nie, wówczas surowy ogórek i awokado.

      Skoro zadano pytanie, to odpowiadam: taki jest kanon.

      --
      Poszukiwacze Smaku
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.