Dodaj do ulubionych

jaka surówka do karczku i śląskich klusek

IP: *.toya.net.pl 12.11.10, 14:39
jaka surówka pasuje do pieczonego karczku z sosem grzybowym i klusek śląskich?
myślałam o czyms takim fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54380920,54380920.html lub o czymś takim fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87571273,87587264,0,2.html?v=2 generalnie jedna z rukolą a co do drugiej to brak mi koncepcji. macie może jakieś pomysły? rukola tu pasuje?
Edytor zaawansowany
  • 12.11.10, 15:04
    kasia

    mandarynki,rukola
    i piers z kaczki cos wspanialego,
    na ten karczek robie cos z kapusty,
    albo surowke z por,cos "ostrego"
  • 12.11.10, 15:07
    rukola jak najbardziej, podobnie wszelkie salaty , lacznie z cykoria
    dodatek sera troche moim zdaniem za ciezki do tak sycacego dania

    moze seler z jablkiem i orzechami?


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 12.11.10, 15:43
    najchętniej jem jako dodatek do takiego dania buraczki czerwone gotowane i przyprawione delikatnie i ogórek kiszony
    --
    ups
  • Gość: marianna IP: *.toya.net.pl 12.11.10, 15:51
    Modra kapusta. Na zimno jako surówka lub na ciepło.
  • 12.11.10, 17:10
    Najlepsza moim zdaniem z pora, moze tez byc z selera. Powinny byc soczyste i pikantne.
  • 12.11.10, 18:14
    Raczej coś lekkiego i tradycyjnego. W moim domu rodzinnym byłyby to pewnie buraczki na ciepło, lub surówka z czerwonej kapusty.
    Ja poszłabym w stronę może czarnej rzodkwi z żurawiną i jabłkiem doprawionej na słodko-kwaśno. Ciekawym połączeniem będą też marynowane gruszki z sosem żurawinowym ewentualnie kwaśne jabłka pieczone z goździkami.
  • 12.11.10, 18:37
    lee-aa

    ta czarna rzodkwia
    to jest naprawde wspaniala,
    tez polecam
  • Gość: aqua48 IP: 77.236.26.* 14.11.10, 18:16
    Tak, zdecydowanie coś kwaskowatego i kolorowego, surówka z czerwonej kapusty, albo czerwona kapusta kiszona z dodatkiem winnego tartego na grubych oczkach jabłka i oliwy. Seler pyszny, ale tu kolorystycznie nie pasuje. Kapusta włoska z jabłkiem, marchewką i rodzynkami, polana sosem z oliwy i cytryny..
  • 15.11.10, 09:27
    Marchew tarta surowa z dodatkiem pora i odrobiną śmietany
    Surówka z selera
    Buraczki na zimno
    Kapusta czerwona (na ciepło lub zimno)
    Surówka z kiszonej kapusty
    Surówka z kapusty świeżej, z dodatkiem marchewki i koperku
    Surówka z pora
  • 15.11.10, 14:23
    Żadna surówka. A już na pewno nie rukola, OMG!

    Tradycyjne śląskie danie, pełne sosu, kluski, karkówka... Ludzie, żadna surówka, żadna rukola, to jest z całkowicie innej parafii.

    Modra kapusta, buraki, duszona kiszona - to będzie ok.

    Nie róbmy śląskiej kuchni śródziemnomorskiej gęby. Do klusek z sosami i mięsami - duszone kapusty, smażone buraki. Jak będziecie podawać sushi, wówczas smażone buraki i kapusty nie, wówczas surowy ogórek i awokado.

    Skoro zadano pytanie, to odpowiadam: taki jest kanon.

    --
    Poszukiwacze Smaku

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.