• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Spód ciasta z herbatników, proszę o radę

  • IP: *.kaskada.net 24.11.10, 23:02
    Chcę upiec sernik, który ma spód ze zmielonych herbatników i masła. Jakie są proporcje ciasteczek i masła? I drugie pytanie - czy taki spód po upieczeniu nie kruszy się, czy można ciasto wyjąć z tortownicy, bo nie chciałabym w niej podawać na stół.
    Edytor zaawansowany
    • 24.11.10, 23:28
      Ja robię tak:

      1/3 kostki masła
      150-200 g pokruszonych herbatników
      1/2 szklanki cukru

      Masło topię, dorzucam cukier i mieszam, aż się trochę rozpuści, potem wsypuję herbatniki i mieszam solidnie. Potem ugniatam mocno w tortownicy, żeby było w miarę zbite, i wkładam na 10 minut do zamrażalnika. Wychodzi super - trochę się kruszy, ale niedużo, tak jak zwykły spód z wyrabianego ciasta.

      --
      Perdedor no es aquel que no acumula logros, sino el que no puede reconocerlos cuando los tiene.
      • 25.11.10, 00:00
        a ja tak :) :
        150g stopionego masła wymieszać z 300g pokruszonych ,
        pełnoziarnistych herbatników z czekoladą.Jak składniki się połączą,wyłożyć je na
        tortownicę i dobrze pouciskać.Zapiec w 180 stopniach przez ok.10 min.

        To z przepisu Jamiego na sernik.Nie kruszyło się,przynajmniej nie tak,żebym zapamiętała.

        --
        [img]http://tiny.pl/hx4sx[/img]
        • Gość: becia IP: *.kaskada.net 25.11.10, 00:04
          A nie za dużo tego masła? Robiłam kiedyś z przepisu 160g herbatników i 90 g masła i wydawało mi się, że ciasto jest strasznie tłuste.
          • 25.11.10, 01:40
            Ja swoje proporcje podałam tak na oko, bo już od lat ich nie mierzę, tylko robię na wyczucie. Chodzi przede wszystkim o to, żeby wszystkie okruszki były lekko zwilżone tym masłem (w moim wykonaniu z cukrem), tak, żeby się wygodnie ugniatało i żeby okruchy nie zostawały luźne.


            --
            ale jest tu pewien problem, co to znaczy pogardliwe określenie... dla mnie dziunia jest określeniem opisowym i tyle, natykam się na dziunię i myślę sobie - "o!, dziunia..." i tyle... (© Adept)
    • 25.11.10, 07:26
      Beciu, a ja bym tych herbatnikow nie kruszyla, tylko wysmarowala maslem i obsypala bulka tarta blaszke i na to polozylabym cale herbatniki - w zeszlym tygodniu pieklam wlasnie taki sernik i byl naprawde super - oszczedzisz sobie przy tym troche kalorii, bo omijasz maslo w spodzie. ;-)
      • 25.11.10, 08:57
        Ja pieke sernik w ogole bez spodu: jeszcze wiecej kalorii mozna zaoszczedzic. Spod jest zbedny.
        • Gość: becia IP: *.kaskada.net 25.11.10, 19:06
          Dziękuję za podpowiedzi. Chodzi mi o ten sernik z linku, bo mam zamrożone jeżyny
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115466253,115775595,0,2.html?v=2
          Chcę go upiec dla gości, ale boję się, że nie wyjmę całego z tortownicy, bo będzie się kruszył spód. A na blaszce też nie chcę podawać.
          • 25.11.10, 20:21
            Ja podkladam krazek papieru do pieczenia przeciety na pol, po upieczeniu zrecznie przenosze sernik, a papier wyciagam. Trzeba to zrobic delikatnie, ale da sie. Nie mam przynajmniej problemu, ze spod herbatnikowy sie rozpadnie.
    • 26.11.10, 01:41
      Mozesz dac minimalna w/g ciebie ilosc masla - tak, ze wlasciwie "wysypiesz" dno tortownicy okruszkami - "soki" z sernika i tak nawilza okruszki i beda sie one trzymaly razem.

      --
      Friends are like bras: close to your heart and there for support
      • 26.11.10, 09:31
        Dobry sposób, jeśli chce się cieniusieńki spód. Jak ostatnio robiłam sernik, to nie dawałam masła, tylko pokruszyłam - i to nie herbatniki, ale stare pierniczki :-) - i wysypałam nimi spód tortownicy. Tłuszcz z sera i tak nawilżył te okruchy, związał z sernikiem, i po pocięciu sernika na kawałki ten spód nie odpadał.
        Ale jeśli spód ma być grubszy, to jednak masło trzeba dodać. I o ile pamiętam do innego sernika proporcje miałam 190 g ciasteczek - 60 g rozpuszczonego masła...
    • 26.11.10, 09:55
      To zależy od suchości herbatników. Jak robię z digestive, to dosłownie odrobinę masła dodaję. Jak typowe suche herbatniki, to troszkę więcej, ale też mało, bo one i tak się skleją pod wpływem ciasta i pieczenia.
      • Gość: becia IP: *.kaskada.net 26.11.10, 22:16
        Dziękuję za rady, tego masła rzeczywiście wezmę tak "na oko". Linn - a z tymi połówkami papieru to świetny pomysł, zawsze łatwiej wyciągnąć połówkę niz cały ciągnąć.
        • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.10, 11:04
          Możesz też po prostu wyłożyć foremkę papierem, a na to położyć herbatniki w całości, bez kruszenia, bez masła. Zalewasz masą serową i do pieca. Wychodzi wilgotny, niekruszący się spód, a roboty przy nim nie ma żadnej :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.