Zamrożone kacze udka... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • .. jak je przyrządzić, żeby były szałowe? Niestety nie znam się bliżej z kaczym mięsem, więc potrzebuję prostej i szczegółowej instrukcji obsługi.
    --
    Martula
    • mam szalowy przepis, ale jest skomplikowany. znaczy nie tyle skomplikowany, co dlugi i po niemiecku.
      jesli dysponujesz swieza zurawina (cranberries), lub ostatecznie zamrozona i koscmi z gesi wklepie, bo jest swietny. jako dodatek wystepuja ziemniaki williams, zdjecie i przepis na dole strony.
      vollekanne.zdf.de/ZDFde/inhalt/20/0,1872,8132948,00.html
      --
      Gone
    • Udka kacze to czesty niedzielny obiad u mnie.
      Nie dlatego, zeby byl to byl jakis wybitnie "wytworny" specyjal, ale dlatego, ze robia sie praktycznie same i zawsze sa smaczne.
      Udka strona "skorzana" klade na dobrze rozgrzana patelnie lub do rondla z odrobina tluszczu.
      Podsmazam na ostrym ogniu az same "puszcza " swoj tluszcz i skorka sie zarumieni i stanie chrupiaca.
      Strone "miesniowa sole i pieprze, odwracam udka tym miesniem na spood, redukuje grzanie, podlewam udka bulionem albo nawet zwyczajnie woda i duuuusze powolutenku.
      Do towarzystwa dokladam im albo cwiartki jablek, morele lub sliwki suszone, cebule, czosnek, doprawiam imbirem i pozwalam sie dusic, az mieso stanie sie mieciutkie i samo odchodzi od kosci.
      Uwaga: Udko nie jest czescia kaczki do przygotowania "na krwisto", do tego celu sluza filety z piersi i spod piersi.
      Czasami podlewam to udko kieliszkiem alkoholu o mocy 40-45°, w polowie, smazenia odwracam znowu na strone skorzana a pod koniec podlewam okolo lyzka stolowa miodu.
      Dla nie lubiacych wersji owocowej - zamiast owocow mozna dodac grzybki.
    • Obsmażyłabym na masełku z obu stron, potem obłożyłabym jabłkami i do pieca, aż skórka się przyrumieni. Klasyk i proste. Z przypraw pieprz, sól i tymianek.
      --
      Kuchnia laika. Zacznij gotować.
      • forencka napisała:

        > Obsmażyłabym na masełku z obu stron, potem obłożyłabym jabłkami i do pieca, aż
        > skórka się przyrumieni. Klasyk i proste. Z przypraw pieprz, sól i tymianek

        skorka czego?
        jak oblozona jablkiem,

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.