Dodaj do ulubionych

Zamrożone kacze udka...

29.11.10, 09:33
.. jak je przyrządzić, żeby były szałowe? Niestety nie znam się bliżej z kaczym mięsem, więc potrzebuję prostej i szczegółowej instrukcji obsługi.
--
Martula
Edytor zaawansowany
  • 29.11.10, 09:46
    mam szalowy przepis, ale jest skomplikowany. znaczy nie tyle skomplikowany, co dlugi i po niemiecku.
    jesli dysponujesz swieza zurawina (cranberries), lub ostatecznie zamrozona i koscmi z gesi wklepie, bo jest swietny. jako dodatek wystepuja ziemniaki williams, zdjecie i przepis na dole strony.
    vollekanne.zdf.de/ZDFde/inhalt/20/0,1872,8132948,00.html
    --
    Gone
  • 29.11.10, 12:40
    Udka kacze to czesty niedzielny obiad u mnie.
    Nie dlatego, zeby byl to byl jakis wybitnie "wytworny" specyjal, ale dlatego, ze robia sie praktycznie same i zawsze sa smaczne.
    Udka strona "skorzana" klade na dobrze rozgrzana patelnie lub do rondla z odrobina tluszczu.
    Podsmazam na ostrym ogniu az same "puszcza " swoj tluszcz i skorka sie zarumieni i stanie chrupiaca.
    Strone "miesniowa sole i pieprze, odwracam udka tym miesniem na spood, redukuje grzanie, podlewam udka bulionem albo nawet zwyczajnie woda i duuuusze powolutenku.
    Do towarzystwa dokladam im albo cwiartki jablek, morele lub sliwki suszone, cebule, czosnek, doprawiam imbirem i pozwalam sie dusic, az mieso stanie sie mieciutkie i samo odchodzi od kosci.
    Uwaga: Udko nie jest czescia kaczki do przygotowania "na krwisto", do tego celu sluza filety z piersi i spod piersi.
    Czasami podlewam to udko kieliszkiem alkoholu o mocy 40-45°, w polowie, smazenia odwracam znowu na strone skorzana a pod koniec podlewam okolo lyzka stolowa miodu.
    Dla nie lubiacych wersji owocowej - zamiast owocow mozna dodac grzybki.
  • 02.12.10, 12:42
    Dzięki. Przepis przetestowany. Mięsko wyszło całkiem, całkiem :) Teraz zamierzam wypróbować opcję piekarnikową, bo udek kaczych ci u mnie dostatek.
    --
    Martula
  • 01.12.10, 16:44
    Obsmażyłabym na masełku z obu stron, potem obłożyłabym jabłkami i do pieca, aż skórka się przyrumieni. Klasyk i proste. Z przypraw pieprz, sól i tymianek.
    --
    Kuchnia laika. Zacznij gotować.
  • 03.12.10, 14:20
    forencka napisała:

    > Obsmażyłabym na masełku z obu stron, potem obłożyłabym jabłkami i do pieca, aż
    > skórka się przyrumieni. Klasyk i proste. Z przypraw pieprz, sól i tymianek

    skorka czego?
    jak oblozona jablkiem,

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.