Dodaj do ulubionych

Zakwas, chleb - pomocy, krótko proszę;)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 02:51
Jako, że opanowałam pieczenie serników;) i drożdżowych, przychodzi pora na chleb.
Poprzeglądałam blogi i wybrałam ulubiony chleb Liski, ten.
O dziwo bez problemu kupiłam mąkę typ 720 no i muszę zrobić zakwas. Bardzo proszę o napisanie mi w kilku zdaniach dosłownie:
- co mam dodać - czy tylko mąkę (tylko tę żytnią 720?) i wodę czy dodać soli, cukru, jogurtu?;
- ile tego ma być - "kubek" to trochę szerokie określenie;
- jak często karmić i ile tego jedzenia dawać;
- za ile będę mogła użyć.
Potrzebuję kilku zwięzłych informacji, po przeczytaniu całych kilku rozdziałów mam jedynie mętlik, a do zakwasu ani kroku bliżej.
Jak zwykle będę bardzo wdzięczna:)
Edytor zaawansowany
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 07:35
    piekarnia.wordpress.com/2010/03/13/jak-zrobic-zakwas-zytni-wideo/
    pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html
    kotlet.tv/zakwas
  • jacek1f 02.12.10, 08:32
    - co mam dodać - tylko mąkę żytnią i wodę;
    - ile tego ma być - zacznij od rownych proporcji - 100 g maki 100 ml wody;
    - jak często karmić - 8/12 godzin dodawaj tyle samo jednego i drugiego, miejszaj, przykryj, zostaw - itd;
    - za ile będę mogła użyć - zaleznie od temperatury - 3-4-5 dni.
  • Gość: Anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 00:17
    No, zakwas po pierwszym karmieniu:)
    Rósł jak wściekły (jednak kupiłam żytnią 2000), aż wylazł górą, ale słoik był za mały.
    Przerzuciłam do dzbanka, dałam ściereczkę pomiędzy dno a kaloryfer, który też zmniejszyłam, i czekam do jutra - jutro karmię na dwie tury.
    Qrczę, nie chce mi się tak długo czekać, JUŻ chcę ten chleb piec...
    Dziś dzwoniłam i chodziłam po całym mieście w poszukiwaniu garnka rzymskiego - nidzie nie znalazłam, nigdzie!
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 00:46
    www.saintbest.pl/index.php?p40,garnek-rzymski-gliniane-naczynie-do-pieczenia-bez-tluszczu
    romertopf.pl/
    ja zacząłem od tego:
    www.fide.pl/pl/lurch/flexiform_silikonowa_forma_prostokatna__00065010/657/
  • princesswhitewolf 04.12.10, 01:20
    romertopf.pl/ <= te garnki rzymskie sa najlepsze. Tylko obchodz sie z nimi jak z jajem tzn porzadnie wymocz zanim bedziesz uzywac i bron boze nie wsadzaj do zimnej wody goracego ( obchodzic sie podobnie jak z kamieniem do pieczenia pizzy)

    Poza tym wcale nie musisz piec w garnku rzymskim choc to najlepsze rozwiazanie ze wzgl na odpowiednia wilgotnosc. Ja dzis dla odmiany ksztaltu pieklam w zeliwnym garnku Creuset w ksztalcie serduszka. Mozna tez piec w zwyklej formie silikonowej czy metalowej. A juz najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy bez zadnej formy ale ryzyko jest ze bedzie plaski....

    To normalne ze zakwas ci urosnie, ale jak go podkarmisz maka to znow lekko oklapnie. Musi miec konsystencje smietanki i specyficzny zapach.Krysia2000 jest tu na forum specem w kwestii pieczenia chlebow na zakwasie, poczytaj jej watki.
  • Gość: Anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 01:36
    No właśnie Roemertopfa szukałam - miałabym od ręki, a tak muszę poświęcić czas i nerwy na czekanie na przesyłkę.
    Myślałam o Le Creuset, ale jest to tak ciężki sprzęt, że dużego garnka nie miałabym gdzie trzymać. Po prostu. A chciałabym mieć. Kiedyś, jak zmienię lokum.
    Z Lurcha mam stolnicę i wałek (który się rozwala podczas wałkowania, tak na marginesie) i myślałam o silikonowej keksówce, ale jakoś nie pasuje mi chleb z tworzywa sztucznego...
    Kamień odpada, bo to się wiąże z koszyczkami, gdzieś to musi przecież wyrosnąć, a ja nie mam gdzie tego trzymać.
    Mam jedną małą keksówkę, którą bardzo rzadko używam i nie będę kupować na chwilę jakiejś drugiej, większej, bo - znów - brak miejsca.
    Uznałam, że dla mnie optymalny będzie garnek rzymski. Bez żadnej pokrywy, typowy do pieczenia chleba, okrągły. Już nawet patelnię wyprowadziłam, by zrobić mu miejsce:)
  • Gość: piekarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 07:21
    Nie zmieniaj naczynia na większe,bo wkrótce nawet balia będzie za mała.Karm regularnie,jeśli danego dnia nie pieczesz, to nadwyżkę zakwasu (2-3 łyżki wylej do zlewu).
  • Gość: Anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 10:04
    1/3 zostawiam, 2/3 out.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka