sól peklowa ile?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: 82.139.156.*

    Mam pytanie zapeklowałam mięso sola peklowa (na 3kg miesa dałam 6dkg soli peklowej. jak długo mięso musi lezec w zalewie i czy wystarczy tej soli czy dodac jeszcze zwykłej soli. Dzieki za odpowiedz
    • 07.12.10, 16:39 Odpowiedz
      u mnie na 3l wody
      400g soli peklowej,
      jak nie przykrywa miesa
      to zwiekszam ilosc,
      ile czasu tam spedzi
      do czego chcesz go uzyc?,
      po 3ech dniach do gotowania
      zalezy tez od temp.
      im cieplej tym szybciej,
      a wiec pytania bez konca
      i odpowiedzie bez konca,
      wieksza wiedza
    • IP: *.7-1.cable.virginmedia.com

      Gość: asia 07.12.10, 19:32 Odpowiedz
      Witam,
      znalazłam taki przepis (wypróbowany) w starym zeszycie:
      8dag soli kuchennej+2dag soli peklowej zagotowac w 1 litrze wody i ostudzić. Dodać kilka ziarenek ziela ang., dwa razy tyle ziarenek pieprzu, liśc laurowy, 3 duże zabki czosnku. Zalać tym mięso. Peklować dobę w temp.pokojowej, a następne 3 w chłodzie. Przed wędzeniem mięsa nie trzeba moczyć.
      Z doświadczenia pamiętam, że tej zalewy trzeba było zrobić dużo więcej - ok.3 litrów, w zalezności od ilości mięsa (mięso musi być całe przykryte). Oprócz przypraw, które wymieniłam, dodawałam jeszcze 1-2 gozdziki - tak jak kiedyś robiła moja teściowa i było super.
      Mam nadzieję, że pomogłam.
      Pozdrawiam

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.