Dodaj do ulubionych

sól peklowa ile?

IP: 82.139.156.* 07.12.10, 16:01
Mam pytanie zapeklowałam mięso sola peklowa (na 3kg miesa dałam 6dkg soli peklowej. jak długo mięso musi lezec w zalewie i czy wystarczy tej soli czy dodac jeszcze zwykłej soli. Dzieki za odpowiedz
Edytor zaawansowany
  • 07.12.10, 16:39
    u mnie na 3l wody
    400g soli peklowej,
    jak nie przykrywa miesa
    to zwiekszam ilosc,
    ile czasu tam spedzi
    do czego chcesz go uzyc?,
    po 3ech dniach do gotowania
    zalezy tez od temp.
    im cieplej tym szybciej,
    a wiec pytania bez konca
    i odpowiedzie bez konca,
    wieksza wiedza
  • Gość: gosc IP: 82.139.156.* 08.12.10, 12:11
    Dzieki za odpowiedz.
  • Gość: asia IP: *.7-1.cable.virginmedia.com 07.12.10, 19:32
    Witam,
    znalazłam taki przepis (wypróbowany) w starym zeszycie:
    8dag soli kuchennej+2dag soli peklowej zagotowac w 1 litrze wody i ostudzić. Dodać kilka ziarenek ziela ang., dwa razy tyle ziarenek pieprzu, liśc laurowy, 3 duże zabki czosnku. Zalać tym mięso. Peklować dobę w temp.pokojowej, a następne 3 w chłodzie. Przed wędzeniem mięsa nie trzeba moczyć.
    Z doświadczenia pamiętam, że tej zalewy trzeba było zrobić dużo więcej - ok.3 litrów, w zalezności od ilości mięsa (mięso musi być całe przykryte). Oprócz przypraw, które wymieniłam, dodawałam jeszcze 1-2 gozdziki - tak jak kiedyś robiła moja teściowa i było super.
    Mam nadzieję, że pomogłam.
    Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.