Dodaj do ulubionych

schab z czosnkiem

IP: *.acn.waw.pl 13.12.10, 18:28
Jak myślicie, a może juz ktos tak wlasnie robił - czy moge natrzec schab srodkowy/karkowy przyprawami i czosnkiem, ew. dodac śliwki suszone i taki surowy z przyprawami zamrozic???
A upiec dopiero za 2 tygodnie? czy czosnek nie zrobi sie gorzki przez zamrozenie? a sliwki suszone?
Edytor zaawansowany
  • Gość: kosssss IP: *.home.aster.pl 13.12.10, 18:45
    Nie lepiej jednak zrobić to za 2 tygodnie? Nie powinien zrobić sie gorzki , ale najlepiej jakbys natarła wszystkimi przyprawami, na szprycowała czosnkiem i 2 dni w lodowce potrzymała, to potem schabik będziesz miała mięciutki
  • Gość: elaaaa IP: *.acn.waw.pl 13.12.10, 18:50
    no wlasnie nie lepiej, tak jak radzisz robie od zawsze. Ale w tym roku z przyczyn logistycznych wolałabym go wyjąc w wigilie z zamrazalnika i upiec.
    Moze ktos jeszcze wie cos na temat mrozenia miesa z przyprawami i czosnkiem????
  • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:53
    jeśli w grę wchodzi logistyka i nie będziesz mogła zrobić tuz przed Świętami, to lepiej moim zdaniem teraz to mięso przypraw, teraz je chociaż dzień i noc potrzymaj w marynacie, póxniej je dokładnie obsmaż, ostudź i zamroź i wtedy będziesz mogła upiec i nic się nie stanie z czosnkiem
  • Gość: kosssss IP: *.home.aster.pl 13.12.10, 18:54
    Jednak lepiej zrób tradycyjnie:) Bo czasem przedobrzenie grozi wpadką:)

    "Mrożenie

    Jest podstawową formą przechowywania surowego mięsa, przeprowadza się je w temperaturze -12°C, a zamrożone mięso wieprzowe można przechowywać nawet 6 miesięcy. Warto wiedzieć, że mrożenie wpływa korzystnie na walory smakowe - mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne."
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:49
    wystarczy rozmrożoną karkówkę natrzeć dwie trzy godziny przed pieczeniem,nafaszerować śliwkami(?),zawinąć w woreczek plastikowy,potrzymać w chłodzie i potem upiec. Efekt bedzie taki sam,o ile nie lepszy.
  • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:51
    to ja podpowiem, że czasem warto pomęczyć mięso 3 dni, na Święta będzie super
    tyle, że trzeba 2 razy dziennie je poprzewracać i w marynacie prócz ziół musi być oliwa wymieszana z łyżką octu winnego, mięso będzie kruchutkie i wspaniale nasiąknięte zapachami
  • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:50
    kompletnie bez sensu, lepiej zamróź mięso, rozmroź 3 dni przed pieczeniem, natrzyj, zamarynuj na 3 dni w lodówce i upiecz:)
  • mamamariusza 14.12.10, 19:15
    Moim zdaniem można. Robiłam tak z karkówką i wcale nie była gorsza od takiej marynowanej przed pieczeniem. Mroziłam marynowaną, włożoną do rękawa do pieczenia. Tylko dodaj ciut mniej soli, mieso moze być ciut za słone. Dosolić zawsze zdążysz. Pozdrawiam.
  • pinos 14.12.10, 19:20
    moja mama co roku zamraża schab do pieczenia, już nadziany, doprawiony, natarty czosnkiem - nie ma z nim problemu...
    --
    Chyba widziałam toteczka
  • mhr-cs 14.12.10, 19:29
    jak ktos lubi czosnek
    to nie ma znaczenia,
    u nas ostatnio przestano
    uzywac duzej ilosci czosnku
    (20 lat temu to byla okropnosc)
    w kuchni fajnej,
    ostatnio tylko decentnie

  • Gość: elaaaa IP: *.acn.waw.pl 14.12.10, 23:08
    Dzieki Wam serdeczne kochani za wszystkie podpowiedzi.
    Niestety odpowiedzi, ze mozna mrozic juz z przyprawami i czosnkiem odczytalam dopiero teraz. Miałam w kuchni ponad 30 kg. rąbanki do przerobienia....Mieso skonczylo w zamrazalniku bez marynaty - troche sie wystraszylam, ze zepsuje miesiwa:) Ale nastepnym razem skorzystam napewno!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.