Dodaj do ulubionych

ALE GDZIE JEST PRZEPIS NA TE PLACKI ZIEMNIACZANE?

IP: *.orlando-06rh15rt.fl.dial-access.att.net 21.02.02, 19:13
NO TAK, ALE GDZIE JEST PRZEPIS NA
TE CHRUPIACE, SMACZNE PLACKI ZIEMNIACZANE??????
Edytor zaawansowany
  • Gość: ALEK IP: *.orlando-01rh16rt.fl.dial-access.att.net 24.02.02, 02:46
    CZY NIKT NIE ZNA PRZEPISU NA PLACKI KARTOFLANE???????
  • Gość: Kasia IP: *.chello.pl 24.02.02, 11:45
    Też bym chętnie poznała tajemnicę tych placków. Przepis niby banalny: utarte
    ziemniaki, jajko(a), maka, przyprawy. Ale nie wychodzą takie jak trzeba, nie są
    kruche, rozpadają się przy odwracaniu. Nie wiem co robię nie tak. Uwielbiam
    placki ale robię je bardzo rzadko. Dopiero jak zapomnę o porażce.
  • popraw23 24.02.02, 18:56
    A wiec chcecie poznac przepis na placki ziemniaczane...?
    Obarc ziemniaki,umyc je i zetrzec,obrac ze dwie lub trzy cebule i tez je
    zetrzec.Nastepnie dodac jajko,make-tylko nie za duzo,zeby placki nie byly
    zatwarde,sol i pieprz.Wymieszac wszystkie skladniki barzdzo dokladnie.Na
    patelnie wlewamy olej i czekamy az sie bardzo rozgrzeje,wtedy formulujemy
    placki i smazymy je na zloty kolor.
    SMACZNEGO...
  • Gość: Enola IP: *.adsl.highway.telekom.at 12.03.02, 17:22
    hmmm......... A czy ktos ma przepis na placki kartoflane bez jajek i zeby sie
    udaly?
  • lakris 12.03.02, 18:00
    I CZOSNEK I CZOSNEK,SA WTEDY SUPER.
    ja probowalam raz robic bez jajak i wyszly,wsypalam troche wiecej maki
    ziemniaczanej i zwyklej.a z tym aby sie nie rozpadaly to ja robie tak:
    klade na patelnie jednego i czekam co wyjdzie jak sie rozpada to dodaje wiecej
    maki,ale nie za duzo!
    ja bardzo lubie takie z czosnkiem i z pieprzem sa super!
  • Gość: eve IP: *.talnet.pl 21.03.02, 11:44
    popraw23 napisał(a):

    > A wiec chcecie poznac przepis na placki ziemniaczane...?
    > Obarc ziemniaki,umyc je i zetrzec,obrac ze dwie lub trzy cebule i tez je
    > zetrzec.Nastepnie dodac jajko,make-tylko nie za duzo,zeby placki nie byly
    > zatwarde,sol i pieprz.Wymieszac wszystkie skladniki barzdzo dokladnie.Na
    > patelnie wlewamy olej i czekamy az sie bardzo rozgrzeje,wtedy formulujemy
    > placki i smazymy je na zloty kolor.
    > SMACZNEGO...


    Przepis dobry, ale żeby się nie rozpadały trzeba najpierw utarte ziemniaki
    odcedzić z nadmiaru wody i dopiero doprawić. Do placków robię sos z pieczarek,
    podaję z bigosem. Ale od kiedy odkryłam gotowe placki KNORRA daję sobie spokój z
    tymi tartymi. Są REWELACYJNE tylko droższe.
  • northwest 21.03.02, 13:03
    nigdy, przenigdy nie robilam plackow ziemniaczanych. nigdy tez nie widzialam
    jak ktos je robi i dlatego prosilabym o wyjasnienie ile dokladnie potrzebuje
    ziemniakow. wiem, ze zawsze mozna ' na oko', ale jest to dosc pracochlonna
    potrawa i szkoda by bylo, gdyby sie nie udala.
    a moze moglby ktos mi pomoc kto mieszka w anglii. tutejsze ziemniaki znacznie
    sie roznia od polskich( oczywiscie na niekorzysc tych angielskich), wiec ktos
    moze wie, jaka odmiana jest najsmaczniejsza i najbardziej zblizona do polskich
    kartofelkow?
  • Gość: eve IP: *.talnet.pl 21.03.02, 13:51
    northwest napisał(a):

    > nigdy, przenigdy nie robilam plackow ziemniaczanych. nigdy tez nie widzialam
    > jak ktos je robi i dlatego prosilabym o wyjasnienie ile dokladnie potrzebuje
    > ziemniakow. wiem, ze zawsze mozna ' na oko', ale jest to dosc pracochlonna
    > potrawa i szkoda by bylo, gdyby sie nie udala.
    > a moze moglby ktos mi pomoc kto mieszka w anglii. tutejsze ziemniaki znacznie
    > sie roznia od polskich( oczywiscie na niekorzysc tych angielskich), wiec ktos
    > moze wie, jaka odmiana jest najsmaczniejsza i najbardziej zblizona do polskich
    > kartofelkow?

    Może to śmiesznie zabrzmi, bo przecież mieszkam w Krainie Ziemniaka, ale ja
    najbardziej lubię te z proszku, KNORRA.
    Same zrobienie placków nie jest pracochłonne, co najwyżej stanie nad patelnią. Ja
    1kg obranych ziemniaków rzucam po kolei do malaksera ( z nasadką do mielenia
    mięsa)i w minutę są uatrte. Dodaję 1 jajo, solę, rzadko ścieram cebulę i
    podsypuję mąką. Aha, nieraz ziemniaki mają dużo wody to odcedzam je przez sitko.
    Ale naprawdę polecam te z proszku, chociaż droższe.
  • Gość: eve IP: *.talnet.pl 21.03.02, 13:54
    ... takiej z drobnymi oczkami. Efekt jest rewelacyjny, są bardzo chrupiące,
    tylko trzeba dać więcej mąki żeby się nie rozpadały. Słyszałam też o plackach,
    do których dodaje się mak. Takie robią ponoć w Wilnie. Ale nie próbowałam.
  • Gość: sigma IP: *.net.autocom.pl 21.03.02, 14:29
    A ja dodałam ostatnio UBITĄ PIANĘ!Oprócz oczywiście żółtek...
    Były puszyste,mięciutkie.Jedno mnie zastanawia,a jednocześnie denerwuje-placki
    automatycznie ciemnieją...W smaku są pyszne,no ale ten kolor...Czy ktoś wie
    dlaczego tak jest?Czy to zależy od rodzaju ziemniaków?
  • Gość: eve IP: *.talnet.pl 21.03.02, 14:57
    Gość portalu: sigma napisał(a):

    > A ja dodałam ostatnio UBITĄ PIANĘ!Oprócz oczywiście żółtek...
    > Były puszyste,mięciutkie.Jedno mnie zastanawia,a jednocześnie denerwuje-placki
    > automatycznie ciemnieją...W smaku są pyszne,no ale ten kolor...Czy ktoś wie
    > dlaczego tak jest?Czy to zależy od rodzaju ziemniaków?

    To zależy, ile nawozu sztucznego w sobie zawierają ziemniaki.
    Mnie latem na Kaszubach udaje się kupić takie ziemniaki, że mogą stać pół dnia
    i tylko odrobinę ściemnieją.
  • Gość: Bogda IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 05:48
    Ziemniaki zawsze ścieram na tarce również cebulę.Dodaję mąkę pszenną, czosnek,
    kroplę maggi, jajko, sól pieprz. Ostatnio ziarna słonecznika.
    wydaje mi się że chrupiące wychodzą kiedy dobrze nagrzejemy patelnię i niestety
    nie żałujemy tłuszczu!~/ ostatecznie można osączyć . /
    Jadamy - ja ze śmietaną lub sosem grzybowym lub z pieczarek, mąż z cukrem i nie
    przeszkadza mu ani pieprz ani czosnek.
    nie przesadzajmy z odmianami ziemniaków i w ogóle z przepisem - to
    najłatwiejsza potrawa - odrobinka rozsądku jak przy każdym gotowaniu.
  • Gość: Scan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 12:22
    A jak na placki ziemniaczane wyłożyć gulasz węgierski ( porkolt) to ze zwykłej
    potrawy robi się wykwintne danie. No i koniecznie z Magyar Burgundyi.
  • Gość: ania IP: *.alstom.pl 22.05.02, 13:17
    koniecznie majeranek i bez czosnku

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.