Dodaj do ulubionych

keks przepis

IP: 82.139.156.* 18.12.10, 09:52
Poprosze o dobry przepis na keks, taki aby bakalie nie opadały. Dzieki
Edytor zaawansowany
  • Gość: miki202 IP: *.limes.com.pl 18.12.10, 10:06
    Jest to przepis wynorany w Internecie, żywcem go przepisałam i żywcem wysyłam. Zaznaczam, że to m.in. na tym keksie uczyłam się piec jako kompletny nowicjusz. Oprószone mąką bakalie nie opadają! Trzeba sprawdzać patyczkiem - piekę ten keks dość często, dokładnie wg przepisu, a jeszcze się nie zdarzyło, żeby się piekł tyle samo. Aha, ja daje troszkę więcej bakalii, daję też gotowca pn. mieszanka keksowa i gotowca skórka pomarańczowa. Sukcesów życzę.
    Keks znakomity
    Przygotuj

    50 dag mąki + 1,5 łyżki do posypania bakalii, 25 dag + łyżka miękkiego masła (lub dobrej margaryny), 25-30 dag drobnego cukru kryształu, 4 jaja, cukier waniliowy, małą torebkę proszku do pieczenia, ćwierć szklanki mleka, 2 łyżki tartej bułki, kieliszek (50 ml) rumu lub koniaku, bakalie: 15 dag łuskanych orzechów włoskich, po 10 dag rodzynek, fig, daktyli i suszonych moreli lub smażonej skórki pomarańczowej.
    Przygotuj bakalie

    Na początek kilka słów teorii. Keks to ciasto, które jest najlepsze po kilku dniach, więc upiecz je 4-5 dni wcześniej, żeby miało czas dojrzeć. Musisz też pamiętać, że w tym cieście bakalie są czymś więcej niż dodatkiem, bo to one decydują o jego wyjątkowym smaku. Dlatego bardzo ważny jest ich dobór i odpowiednia proporcja do innych składników. Niech ci zatem nie przyjdzie do głowy zmniejszenie ilości daktyli albo rodzynek czy też zastępowanie figi kandyzowaną gruszką, a orzechów - migdałami, bo nie będzie to już ten keks, o który mi chodzi. Kup więc dokładnie te bakalie, które wymieniłam. Według własnego gustu możesz wybierać między suszonymi morelami a skórką pomarańczową. Zakładam, że wszystko masz już przygotowane. Zacznij od rodzynek:

    wysyp je na sitko, przelej wrzątkiem, osącz, włóż do garnuszka lub miseczki i zalej rumem. W czasie, kiedy będą nasiąkać alkoholem, zajmij się resztą bakalii. Wrzuć do sitka i przelej gorącą wodą figi, daktyle i morele, zostaw do obcieknięcia. Orzechy lekko zrumień na suchej patelni na średnim ogniu (uprażone mają więcej smaku), cały czas (2-3 min) mieszając, a potem przełóż na deskę. Jak tylko przestygną, posiekaj je na dość grube kawałki tasaczkiem lub nożem o szerokim ostrzu, wsyp do salaterki. Teraz pokrój figi i daktyle w kosteczkę o boku 4-5 mm. Skórkę pomarańczową, jeśli to ją wybrałaś, kupiłaś zapewne już pokrojoną. Rodzynki osącz z rumu, pozostawiając je w sitku opartym na filiżance. Pewno zdziwisz się, ale najgorszą robotę masz już za sobą.

    Utrzyj ciasto

    Najpierw włącz piekarnik, bo przygotowanie ciasta zabierze ci zaledwie 20 min. Termostat ustaw na 180 st. C. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do sporego pojemnika lub garnka włóż pokrojone na kawałki miękkie masło lub margarynę i ucieraj je mikserem, wsypując po trochu cukier. Po 3-4 min, kiedy nabierze puszystości, dodaj cukier waniliowy, jajko i nadal ucieraj. Każde następne jajo wbijaj do masy, gdy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte. Teraz wlej zimne mleko, rum z filiżanki i wymieszaj łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę dodawaj do masy w 3-4 porcjach. Za każdym razem najpierw delikatnie mieszaj łyżką (żeby nie dopuścić do powstawania chmury białego pyłu), a dopiero potem ucieraj mikserem po półtorej minuty. No i już. Szybko, prawda? Zanim dodasz bakalie, starannie je wymieszaj i oprósz mąką. Warstewka mąki zapobiegnie ich opadnięciu podczas pieczenia. Teraz wsyp bakalie do ciasta i wymieszaj łyżką, żeby równomiernie się rozłożyły.

    Wstaw keks do piekarnika

    Wysmaruj foremki masłem lub margaryną i oprósz tartą bułką. Nie musisz tego robić, jeżeli jesteś szczęśliwą posiadaczką blaszek pokrytych teflonem lub silikonem. Napełnij je do 2/3 wysokości, bo w czasie pieczenia ciasto urośnie. Powinnaś też wiedzieć, że jego powierzchnia wybrzuszy się pośrodku i pęknie na samym szczycie, bo ciasta ucierane wyrastają właśnie w ten sposób. Wstaw blaszki z keksem do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Będzie się piekł mniej więcej godzinę. Nie mogę określić czasu dokładniej, bo nie znam właściwości twojego piekarnika. U mnie piecze się na przykład 70 min, a u mojej siostry - tylko 55 min. Swojego ciasta musisz zatem dopilnować sama, ale nie powinnaś mieć z tym problemu. Po 50 min sprawdź keks patyczkiem, wbijając go w najwyższym miejscu "grzbietu". Jeśli patyczek będzie wilgotny, ciasto musi się jeszcze podpiec. Sprawdź ponownie za 10 min. Wiesz też zapewne, że boki dobrze upieczonego placka powinny odstawać od ścianek formy. Kiedy uznasz, że keksy mają już dość, wyjmij je z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, wyjmij z foremek, owiń w ściereczki, włóż do plastikowych torebek i odłóż w chłodne miejsce, aby dojrzały. Trudno, na te kilka dni domownicy muszą uzbroić się w cierpliwość.
    P.S. Nie używam rumu, bo na ogół nie mam alkoholu w domu. W gorącej wodzie też można namoczyć.
  • mhr-cs 18.12.10, 10:16
    Gość portalu: gosc napisał(a):

    > Poprosze o dobry przepis na keks, taki aby bakalie nie opadały. Dzieki

    keks to jest cienki
    a wiec gdzie maja opadac?
    miales na mysli odpadac
    to wystarczy kleik bialkowy(jajkowy)
  • linn_linn 18.12.10, 10:40
    Chyba nie pamietasz czym jest keks: w Polsce oczywiscie.
  • mhr-cs 18.12.10, 10:47
    linn_linn napisała:

    > Chyba nie pamietasz czym jest keks: w Polsce oczywiscie.

    to moglabys mi od razu
    to przypomniec?
    zamiast mnie pytac,
  • linn_linn 18.12.10, 11:29
    Poszukaj przepisow. Glownym problemem przy pieczeniu keksu sa wlasnie opadajace bakalie.
  • mhr-cs 18.12.10, 11:43
    to oprosz je maka,
    w ciescie to wiem
    ale na keks?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka