Dodaj do ulubionych

śledź w śmietanie

23.12.10, 09:19
Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej?
Edytor zaawansowany
  • menk.a 23.12.10, 10:30
    Cebula, ogórek kiszony, może być odrobina kaparów, dużo pieprzu.
    A przy szaleństwie można nawet dorzucić trochę jajka ugotowanego na twardo.
    --
    Nigdy nie wiadomo, kiedy głupi żartuje.
  • aleksandra.nowak76 23.12.10, 12:31
    robię identycznie. Pychota
  • default 23.12.10, 11:29
    U mnie śledź do ziemniaków MUSI być z jabłkiem. Solone płaty śledziowe opłukuję, chwilę moczę jak bardzo słone (bo np. te Lisnera z tacki tego nie wymagają), kroję na poręczne kawałki. 2-3 cebule siekam drobno, mieszam z kubkiem(lub dwoma, zależy ile śledzia) kwaśnej gęstej śmietany. Jedno wielkie lub dwa mniejsze jabłka ścieram na grubej tarce, mieszam ze śmietaną i cebulą, do tego śledź i calość odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się przegryzło. Jabłka raczej kwaśniejsze niż te bardzo słodkie, ale bez przesady, troszkę tej jabłkowej słodyczy dodaje smaczku potrawie.
  • mhr-cs 23.12.10, 11:49
    sledzie moczone
    ja zostawiam te polowki cale,
    dodaje cebolke w piorka,
    ogorek plasterki na pol,
    dla wygladu i dobra
    kwasna smietane,
    chociaz ostatnio kupuje gotowe
    bo na 2wie osoby,
    a mamy duzy wybor
    nie ma to jak samemu zrobic,
  • Gość: en IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 12:08
    Sledzie mocze, jezeli tego wymagaja, kroje na 3 czesci. Cebule kroje w cienkie polplasterki, jablko tez kroje cienko w szersza zapalke. Smietanke slodka 18 zakwaszam cytryna, dodaje troche cukru, pieprz, troche utluczonej kolendry, troche skorki otartej z cytryny. Mieszam wszystko i na pare godzin do lodowki. Najlepsze na drugi dzien.
  • mama303 23.12.10, 15:04
    Dziękuję wszystkim. Cebulkę sparzyć?
  • Gość: en IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 15:51
    Nie parze, wygniatam w rekach, ale niezbyt solidnie. Albo polewam sokiem cytrynowym i z godzine tak stoi.
  • mama303 23.12.10, 17:11
    Sparzyłam jednak, dodałam jabłko, doprawiłam, skropiłam solidnie cytryną, dodałam śmietanę, majonez, bez ogórka kiszonego. Takie wyszło słodkawo-ostre. Rewelacja!
  • Gość: rona IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 15:32
    Ja robię z płatów śledzia marynowanego kupowanego na wagę.
    Do tego cebula, ogórek kiszony lub konserwowy, łyżeczka musztardy, pieprz, cukier, 400ml śmietany 18% i 2 duże łyżki majonezu. Niech se poleży w lodówce do next dnia.
    PYSZNOŚCI
  • Gość: marbor1 IP: 178.73.50.* 23.12.10, 19:58
    Jabłka pokrojone drobno w zapałkę, cebula cukrowa pokrojona w piórka, odsączona fasolka z puszki.
    Do tego sos ze śmietany, majonezu i jogurtu. Wszystko wymieszać i obłożyć uprzednio pokrojone śledzie w dzwonka.
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.10, 10:51
    a u mnie w domu rodzinnym, takiego śledzia podawało się w najprostszy z możliwych sposobów: jak już śledź z cebulką, ziarnami jałowca i listkiem laurowym odleżał dobę zalany olejem, to potem juz tylko wyjęty na talerz obok ziemniaka w mundurku z masełkiem i koperkiem, był polewany najzwyklejszą w świecie, zimną, gęstą, kwaśną smietaną, która cudownie gasiła specyficzną słoność śledzia.
    I żadne jabłka, majonez czy ogórki kiszone nie były tu potrzebne. A cebulka jak odleżała swoje ze śledzikiem w oleju to się pięknie macerowała i taka fajniutka była:)
    Tak mi najbardziej smakuje i tak najczęściej robię do tej pory. Z jabłkiem czy ogórkiem, przyprawione też lubię, ale jednak ta zwykła kwaśna śmietana u mnie wygrywa:)
    Wesołych i Smacznych :)
  • mhr-cs 26.12.10, 10:29
    Gość portalu: gość napisał(a):

    ale jednak ta zwykła kwaśna śmietana u mnie w
    > ygrywa:)

    tak jest cos czego warto probowac,
    ja kupoje zawsze 10%
    jest wspaniala,
  • wieslawawie 26.12.10, 18:49
    A jakie ziemniaki do tego ? takie jak drugie danie ?
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 21:10
    Najlepiej gotowane w "mundurkach", z masłem i koperkiem :)
    Ostatecznie mogą być normalnie ugotowane, byle nie gniecione. Czasem robię z pieczonymi.

    Najfajniejsze w tym zestawie jest połączenie gąrących ziemniaków z zimnym śledziem, oraz słonych śledzi z kwaśną śmietaną.

    Mniam :)

    Akurat nie mialam w domu ziemniaków więc pod wplywem tego wątku zrobiłam takie ze śmietaną, odrobinę majonezu i musztarda z ziarnami gorczycy. Z bułeczką pycha:) Ale obstaję przy tym że do ziemniaków to tylko z kwaśną zimną śmietaną, przynajmniej dla mnie:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka