Zakąski - jakie ciekawe widujecie na stołach? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Naszła mnie ostatnio taka refleksja, że chodząc do znajomych zauważam ogromne różnice w częstowaniu gości - zakąskami, zagryzkami itp. I pomińmy fakt czy i kto co powinien. Chodzi o to, że w domach takich tradycyjnych najczęściej przy jakiejś posiadówce ląduje wędlina, pomidor, ogórek, jajko z majonezem, tudzież sałatka lub śledzik. U ludzi bardziej "nowoczesnych", czy też bywających, częściej pojawia się półmisek serów, dipy, łosoś itp.
    Czy zauważacie taką tendencję i od czego ona zależy? Tylko od zasobności portfela?
    Co ciekawego widujecie na stołach u swoich znajomych właśnie jako przekąskę? Podajcie przepisy, chętnie skorzystam z jakichś nowości.
    • Zakąski pokawiające się u mnie: "smocze zęby" czyli ostre papryczki ostrożnie wyfiletowane i nadziane twarożkiem z ziołami, jajka faszerowane, bagietka z twarozkiem i łososiem, ruloniki z cukini z czymś (bardzo różnym czyms), kofty, sałatki.
    • myślę że rodzaj zakąsek nie zawsze ma związek z zasobnością portfela a częściej z przyzwyczajeniami gospodarzy.Jeśli interesują się gotowaniem, są odważni, lubią próbować nowych rzeczy to nawet przy niskim budżecie podają ciekawe zakąski, znam natomiast osoby u których pomimo zasobnego portfela przyzwyczajenia biorą górę i zawsze na stole jest nieśmiertelna sałata jarzynowa, jajeczko w majonezie i szynka.Przy czym przy jednym i drugim stole czuję się dobrze.
    • Bardziej tradycyjne, tlustsze zakaski, sprawdzaja sie zapewne tam, gdzie bedzie wieksza ilosc wysokoprocentowego alkoholu - w sensie wiekszego uodpornienia biesiadnikow na jego wplyw.
      Lekkie zakaski zapewne bywaja u osob, ktore preferuja mniejsza ilosc alkoholu "na glowe" a nie "pol litra na twarz....a potem sie zobaczy czy dokupujemy".
      --
      Petycja - stop cenzurze internetu
      Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
    • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 10:37
      W dużym stopniu zależy od panujących trendów kuchennych :)

      Osobiście wolę małe kanapeczki ładnie przyozdobione niż pęczek surowych warzyw podanych z dipem - co się zdarza.
      Moi znajomi w ogóle raczej się nie wysilają, paluszki i orzeszki królują na stołach.

      • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 10:44
        A przepraszam.. co u mnie. Zalezy od okazji i natchnienia. Dla rodziców i teściów przygotowuję mieszane przekąski, więcej tradycyjnych typu faszerowane jajko czy sałatka z tuńczykiem plus coś, co dla nich jest nowością, np. awokado owinięte szynką parmeńską czy koreczki z sera pleśniowego z winogronami.

        Czasem robię rolandki pieczone z ciasta fransuckiego, roladę z łososia, carpaccio z bagietką, różnego rodzaju sałatki zielone. A jak mi się chce, to podaję schab po warszawsku czy pasztet domowej roboty, to jest bardzo fajna przekąska i gdy się zaliczy ileś spotkań z nieśmiertelną deską serów, to taki pasztet jej miłą odmianą.
        • To zalezy od upodoban i inwencji kulinarnych, wielu nie potrafi, nie lubi niczego ''wymyslac'', i fakt, ze w wiekszosci polskich domow jest tradycjnie czyli nudno a i czesto niesmacznie, a zasobnosc portfela tu raczej nie gra wiekszej roli.
          U mnie ostatnio czyli w sylwestra byly oprocz dania glownego:
          - male kanapki z chleba razowego posmarowane miekkim serkiem ziolowym z plastrem wedzonego lososia posypane kaparami i starta skorka z pomaranczy i szczypiorkiem
          - czerwona pieczona papryka z zalewy oliwnej wypelniona kozim miekkim serem, cienkim plasterkiem kielbasy chorizo i salata rukola
          - szaszlyki z chorizo wczesniej usmazona i krewetkami (ugotowanymi) zapieczone i posypane starta skorka z cytryny, czosnkiem przecisnietym i posiekana natka
          - ser halloumi z grilla salatka z marynowanych cytryn, natki pietruszki, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, oliwy z oliwek i czerwonym wienegret
          - ser halloumi zawijany w szynke parmenska posypana pieprzem i posypana szczypiorkiem
    • Przypominam, ze w polskim jezyku istnieje slowo przekaski, majace inne (chociaz podobne w pewien sposob) znacznie niz tytulowe "zakaski".
      Podstawowa roznica - do przekasek nie ma koniecznosci wystawiania jakiegokolwek alkoholu, a jesli jest, to nie ma on najwiekszego ciezaru gatunkowego na stole.
      --
      Petycja - stop cenzurze internetu
      Polecam Linuxeducd - uruchamiasz z plyty bez szkody dla ukochanego Windowsa
      • ja ostatnio lubie rozne chinsko- tajskie wariacje pierozkowo- krewetkowe mniam :) lbo male paszteciki.
        --
        :)) usmiechnij sie chociaz raz dziennie!!!!
      • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 03.01.11, 22:40
        Otoz to. Od poczatku watku zastanawiam sie czy chodzi o zakaski (dodatek do wodki, "na zakaske", od ros 'zakuszat') czy o przystawki - male danie poprzedzajace danie glowne?
    • > łatka lub śledzik. U ludzi bardziej "nowoczesnych", czy też bywających, częście
      > j pojawia się półmisek serów, dipy, łosoś itp.

      I to jest ta awangarda niby? E tam :)

      --
      dont hejt de pleja, hejt de gejm
    • Nie mam zielonego pojęcia od czego to zależy. Chyba jest tak,ze przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. skoro majonez z jakiem, półmisek wędlin "od zawsze" lądował na stole to czemu to zmieniać:) Ja idę trochę na łatwiznę i wybieram ...półmisek serów, ewentualnie koreczki. Proste i smaczne
    • Gość: tojaja IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.01.11, 19:58
      A najfajniejsza to jest impreza w stylu PRLu.Wóda w lufkach+ jajo, meduza (do lornety)), taka sałatka sledziowa, jak za komuny w takich kupkach śmiesznych, jak kiedyś w garmażerkach, oguriec kwaszony pokrojony fikusnie, połmisek dla odważnych czyli: salceson(uwaga musi być naprawdę dobry, wupróbowany, kanapki z plastrami pasztetowej(najlepsza wędzona, mniam))lub z kaszanką-njalepsza gryczana, z dobrym swojskim smalcem i kanapeczki z cienko pokrojoną wędzoną słoninkę z plasterkiem posolonej cebulki))), marynowane grzybki i śledziki z czosnkiem majerankiem i jałowcem.
      Uwaga wódka koniecznie nawiązująca do tej dawniejszej: żytko, z czerwoną kartką itp.Acha i w tle dawne przeboje PRLowskie.
      Zaręczam,że wszystkim smakuje! Zwłaszcza ten smalczyk i kanapki z e słoninką!
    • Myślę, że trochę od zasobności portfela ale więcej od pomysłowości i chęci urozmaicenia stołu. Ja często podaję jako zakąski - łososia wędzonego, cieniutko pokrojonego w plastry, które smaruję masą z gładkiego twarożku (nie granulowanego) wymieszanego z koperkiem. Zwijam w roladki, nożem wyrównując brzegi. Na wierzchu kładę kropelkę twarożku i kawałeczek gałązki koperku.Pycha!. Druga zakąska, którą podaję to błyskawiczna sałatka. Puszka odsączonej czerwonej fasoli, puszka odsączonego ananasa w kawałkach i 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać, dodać odrobinę soli i 2 łyżki gęstego majonezu. Tą sałatkę moi goście zawsze zjadają do dna salaterki. A do tego czosnek jest w ogóle nie wyczuwalny w smaku, ani nie czuje się go na drugi dzień.
      • > A do tego czosnek jest w ogóle ni
        > e wyczuwalny w smaku, ani nie czuje się go na drugi dzień

        Znaczy, ze uzywasz chinskiej podróby czosnku. I skoro go nie czuc w smaku, to po kiego grzyba w ogole sobie nim zawracac glowe, nie rozumiem.

        --
        a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
    • ah, russkije zakuski...

      pyszota:P
      jajkan na twardo z kawiorem, czarny chleb i ogóreczki kwaszone...

      albo jak właśnie jest coś bardziej fancy to tartinki a na nich łosoś czy ser, brokuły, bób, jajko, majonez czy coś podobnego mmmm
      --
      Godzilla vs. Biollante
    • forumowiczka.to.ja

      wlasciwie
      sie nic nie zmienilo?
      warto skozystac z Gp
      Moje półmiski,
      tam masz inspiracje
      na wszystko
      nowe i stare,
      moze cos idywidualnego
      nowego,wystarczy
    • Zwykle sama robię przekąski. Chociaż wyglądają na bardzo pracochłonne wcale takie nie są.
      Efekt zobaczcie sami.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109633296,120665535.html
      Zresztą dla mnie nie ma rzeczy nie możliwych.

      --
      slodkoscialll.blogspot.com/
      • Gość: do Aliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 23:09
        Alino osłabiłas mnie :( na widok tych pysznosci az mnei sciska w zołądku, a taka pozna godzina..Wszystko wyglada niesamowicie i pewnie tak smakuje!
        • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.01.11, 00:53
          Ja bym uwielbiala byc zapraszana do domow z salatka jarzynowa,"wedlinkami i jajeczkami",koreczkami etc. U mnie (lenistwo) i moich znajomych kroluje niesmiertelna salsa i chipsy, surowe warzywa z dipami,sery,krakersy,orzeszki,krewetki.
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 11.01.11, 01:02
            ale pod koniec miesiąca mam urodziny, dla niemieckich przyjaciół muszę ugotować flaki i bigos (!), ale sobie nie pożałuję i przygotuję polskie zakąski. Raz w roku coś mi się należy!
            Sałatka jarzynowa też będzie, a co! Przyjeżdżaj!
    • Gość: aniko IP: 193.109.212.* 11.01.11, 09:12
      Mam b. mało czasu i bardziej zależy mi na podaniu smacznego dania głównego. Przekąski to najczęściej nachosy z salsą (kupną) i guacamole (robię sama), a do tego f
      rancuska kiełbasa suszona w plastrach albo kabanosy (Olewnik albo z Mini Europy, innych nie lubię). Do tego, ale tylko gdy mi się chce, kanapki z kremowym serem i anchois. Nie mogłabym podać czegoś pod gości, czego sama nie lubię czyli np. dipu warzywnego czy koreczków. Sery, jeżeli w ogóle, podaję po daniu głównym, albo nawet po deserze.
    • Gość: Adi IP: *.connect.netcom.no 22.08.13, 15:20
      Z doswiadczenia wiem ze najlepsza zakaska to różnego rodzaju ryby,kraby,raki,krewetki,malze,sushi itp.
      Wiec na zdrowie:-)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.