Jak obrać dynię ?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Robię zupę krem z dyni .... muszę ją obrać, obieraczka odpada (skóra za twarda) a nożem to mordęga.
    --
    [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
    • 08.01.11, 14:40 Odpowiedz
      pokroisz nozem na male kawalki i najlepiej duzym nozem do miesa.
      zrob zupe-krem z mlekiem kokosowym
      --
      ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
      • 08.01.11, 14:44 Odpowiedz
        Robie zupe krem ale mleka kokosowego nie mam :/
        --
        [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
        • 08.01.11, 14:48 Odpowiedz
          to kup i tzrob nastepnym razem, plus curry, marchewka i ziemniaki
          pycha
          poki co jest zbyt cieplo
          --
          ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
          • 08.01.11, 14:50 Odpowiedz
            Tak właśnie robię ale nie dodawałam nigdy mleka kokosowego następnym razem kupię :)
            --
            [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
    • 08.01.11, 14:41 Odpowiedz
      pyskata.1 napisała:

      > Robię zupę krem z dyni .... muszę ją obrać, obieraczka odpada (skóra za twarda)
      > a nożem to mordęga.


      www.5min.com/Video/How-to-Cut-and-Peel-a-Pumpkin-253783481

    • 08.01.11, 14:52 Odpowiedz
      pyskata.1

      ostatnie lata
      nikt jej nie obiera,
    • 08.01.11, 16:06 Odpowiedz
      można pokroić na kawałki i upiec w piekarniku. wtedy łatwo oddzielić skórkę a i smak zupy trochę ciekawszy może wyjść.
      • 08.01.11, 16:17 Odpowiedz
        Właśnie tak mnie kusiło ale nie byłam pewna ;)
        --
        [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
        • 08.01.11, 18:43 Odpowiedz
          Wykrawam u góry ,,denko'', wyjmuję łyżką pestki. Nalewam do garnka na wys. ok 4-5 cm wodę, wstawiam do gara dynię dziurą do góry, przykrywam szczelną pokrywką, gotuję do miękkości. Potem juz wystarczy wyjąc miąższ łyżką i zmiksować.
          --
          Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

          www.garnek.pl/zuzanka
    • IP: 213.155.191.*

      Gość: menta 09.01.11, 00:14 Odpowiedz
      Ja kroję tak jak melona, a potem kładę każdy kawałek na boku i odkrawam skórkę ostrym nożem. Idzie szybko i sprawnie (w tym roku wielokrotnie przerabiałam zupę i ciasto dyniowe). Mogę się też podzielić świetnym przepisem na zupę z dyni:

      • 800 g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
      • 2 szklanki wywaru z jarzyn lub wody (u mnie bulion wege)
      • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (ja mam ze słoiczka)
      • 2 pory (białe części) pokrojone w cienkie plasterki
      • 400 ml mleka kokosowego
      • 1 1/3 łyżeczki soli
      • ¼ łyżeczki białego pieprzu
      • sok z limonki lub cytryny (z ½ limonki wystarczy)
      • 2 świeże liście limonki kaffir lub skórka z limonki starta na tarce o cienkich oczkach - z braku laku wrzucam suszone liście limonki, do kupienia w większości hipermarketów w dziale z żywnością orientalną)

      Połączyć w garnku dynię, wywar lub wodę, imbir i trawę cytrynową. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż dynia mocno zmięknie, ok. 12 min. Dodać pory i jeszcze trochę pogotować.
      Zmiksować wszystko, wlać połowę mleka kokosowego, miksować dalej, aż zupa będzie gładka.
      Dodać pozostałe mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, podgrzać zupę, ale nie do wrzenia. Doprawić sokiem z limonki/cytryny.
      Dodać liście limonki (wyciąć i odrzucić środkową żyłkę, pociąć w paski) i udekorować nimi zupę nalaną do talerzy (jeżeli nie mamy liści limonki, to wrzucamy skórkę otartą z limonki).
      Jeżeli używam suszonych listków, dodaję je na samym początku gotowania (ze 2 szt.) i wyjmuję przed miksowaniem.


    • 09.01.11, 00:46 Odpowiedz
      kroję na ćwiartki, później na grube paski i jak już masz ten pasek, to ostrym nożem przejeżdżasz między miąższem a skórą, idzie szybko i sprawnie
      --
      Co masz zrobić jutro zrób pojutrze, a będziesz miał dwa dni wolnego.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: zdziwiona 12.01.11, 15:03 Odpowiedz
      a gdzie wy dynię kupiliście zimą??? ja dynię widuję tylko jesienią
    • 14.01.11, 21:31 Odpowiedz

      Masz nóż piłkę do chleba, nim rozkroisz twarda skore dyni najlepiej.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.