• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak obrać dynię ? Dodaj do ulubionych

  • 08.01.11, 14:36
    Robię zupę krem z dyni .... muszę ją obrać, obieraczka odpada (skóra za twarda) a nożem to mordęga.
    --
    [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
    Zaawansowany formularz
    • 08.01.11, 14:40
      pokroisz nozem na male kawalki i najlepiej duzym nozem do miesa.
      zrob zupe-krem z mlekiem kokosowym
      --
      ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
      • 08.01.11, 14:44
        Robie zupe krem ale mleka kokosowego nie mam :/
        --
        [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
        • 08.01.11, 14:48
          to kup i tzrob nastepnym razem, plus curry, marchewka i ziemniaki
          pycha
          poki co jest zbyt cieplo
          --
          ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
          • 08.01.11, 14:50
            Tak właśnie robię ale nie dodawałam nigdy mleka kokosowego następnym razem kupię :)
            --
            [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
    • 08.01.11, 14:41
      pyskata.1 napisała:

      > Robię zupę krem z dyni .... muszę ją obrać, obieraczka odpada (skóra za twarda)
      > a nożem to mordęga.


      www.5min.com/Video/How-to-Cut-and-Peel-a-Pumpkin-253783481

      • 08.01.11, 14:49
        Idę spróbuję .... moja to nie ta czerwona a ta żółta podłużna co leży z boku ;)
        --
        [url=http://forum.gazeta.pl/forum/f,48867,_Ab_ovo_.html][img]http://img408.imageshack.us/img408/927/witzig.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
        • 08.01.11, 14:54
          pyskata.1 napisała:

          > Idę spróbuję .... moja to nie ta czerwona a ta żółta podłużna co leży z boku ;)
          Butter squash (odmiana dyni pizmowej?):) to obieram obieraczka, mam dobra, ostra. Powodzenia.
          • 08.01.11, 15:18
            Obrałam nożem ale aż szczęki mnie bolą :/
            --
            [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
          • 08.01.11, 17:26
    • 08.01.11, 14:52
      pyskata.1

      ostatnie lata
      nikt jej nie obiera,
      • 08.01.11, 15:19
        Wrzucają do zupy ze skórą?
        --
        [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image023.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
        • 08.01.11, 16:11
          pyskata.1

          oczywiscie,
          zalezy jakiego uzywasz,
          • 08.01.11, 16:17
            To była dynia piżmowa. I co? Następnie mam razem ze skórą zmiksować?
            --
            [url=http://forum.gazeta.pl/forum/f,48867,_Ab_ovo_.html][img]http://img408.imageshack.us/img408/927/witzig.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
            • 08.01.11, 16:27
              pyskata.1

              myslalam ze ja juz znacie?
    • 08.01.11, 16:06
      można pokroić na kawałki i upiec w piekarniku. wtedy łatwo oddzielić skórkę a i smak zupy trochę ciekawszy może wyjść.
      • 08.01.11, 16:17
        Właśnie tak mnie kusiło ale nie byłam pewna ;)
        --
        [url=http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48867][img]http://www.sesja.neostrada.pl/image012.gif[/img][/url] Wsiowe Podwórko
        • 08.01.11, 18:43
          Wykrawam u góry ,,denko'', wyjmuję łyżką pestki. Nalewam do garnka na wys. ok 4-5 cm wodę, wstawiam do gara dynię dziurą do góry, przykrywam szczelną pokrywką, gotuję do miękkości. Potem juz wystarczy wyjąc miąższ łyżką i zmiksować.
          --
          Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

          www.garnek.pl/zuzanka
    • Gość: menta IP: 213.155.191.* 09.01.11, 00:14
      Ja kroję tak jak melona, a potem kładę każdy kawałek na boku i odkrawam skórkę ostrym nożem. Idzie szybko i sprawnie (w tym roku wielokrotnie przerabiałam zupę i ciasto dyniowe). Mogę się też podzielić świetnym przepisem na zupę z dyni:

      • 800 g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
      • 2 szklanki wywaru z jarzyn lub wody (u mnie bulion wege)
      • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej (ja mam ze słoiczka)
      • 2 pory (białe części) pokrojone w cienkie plasterki
      • 400 ml mleka kokosowego
      • 1 1/3 łyżeczki soli
      • ¼ łyżeczki białego pieprzu
      • sok z limonki lub cytryny (z ½ limonki wystarczy)
      • 2 świeże liście limonki kaffir lub skórka z limonki starta na tarce o cienkich oczkach - z braku laku wrzucam suszone liście limonki, do kupienia w większości hipermarketów w dziale z żywnością orientalną)

      Połączyć w garnku dynię, wywar lub wodę, imbir i trawę cytrynową. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż dynia mocno zmięknie, ok. 12 min. Dodać pory i jeszcze trochę pogotować.
      Zmiksować wszystko, wlać połowę mleka kokosowego, miksować dalej, aż zupa będzie gładka.
      Dodać pozostałe mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, podgrzać zupę, ale nie do wrzenia. Doprawić sokiem z limonki/cytryny.
      Dodać liście limonki (wyciąć i odrzucić środkową żyłkę, pociąć w paski) i udekorować nimi zupę nalaną do talerzy (jeżeli nie mamy liści limonki, to wrzucamy skórkę otartą z limonki).
      Jeżeli używam suszonych listków, dodaję je na samym początku gotowania (ze 2 szt.) i wyjmuję przed miksowaniem.


    • 09.01.11, 00:46
      kroję na ćwiartki, później na grube paski i jak już masz ten pasek, to ostrym nożem przejeżdżasz między miąższem a skórą, idzie szybko i sprawnie
      --
      Co masz zrobić jutro zrób pojutrze, a będziesz miał dwa dni wolnego.
    • Gość: zdziwiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 15:03
      a gdzie wy dynię kupiliście zimą??? ja dynię widuję tylko jesienią
    • 14.01.11, 21:31

      Masz nóż piłkę do chleba, nim rozkroisz twarda skore dyni najlepiej.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.