Dodaj do ulubionych

Wykwintny obiad zrobiony dzień wcześniej?

16.01.11, 11:09
Jak w temacie...
Spodziewam się gości, na których BARDZO chciałabym zrobić wrażenie (dobre ;) ) kulinarnie.
Ale:
1. ja zazwyczaj imrpwizuję przy garach, a to ma być coś "ą, ę"
2. goście mają być popołudniami, więc drugie dania fajnie jakbym już miała dzień przed ich głównym przyjazdem przygotowane tak, że tylko w dniu obiadu do pieca/ do gara i na blat ;).

Zupa będzie brokułowa krem. A może też i barszcz ukraiński?

Zatem duży uśmiech o:
1. normalny i sprawdzony przepis na ukraiński- macie? :)
2. drugie dania- potrzebuję pomysłów na coś nieskomplikowanego, a fajnego (myślałam np. że 1 dzień to będą żeberka) i takiego, co można spróbować zrobić (czy mi wyjdzie) np. teraz...

Żeberek też nie umiem :( Improwizuję także i je :(

Proszę ładnie o pomoc :) z góry dziękuję :)
--
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
Edytor zaawansowany
  • algaria 16.01.11, 13:16
    Zrób schab lub polędwiczki po węgiersku - schab jest tańszy - kroisz go w plastry - cienkie obtaczasz w mące obsmażasz jak na bitki i przekładasz do garnka w którym jest już trochę wody. Paprykę surową różnokolorową kroisz w paski przesmażasz i do mięsa tak samo cebula (2 wystarczą) dokładasz do sosu 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, a z przypraw to papryka słodka, cukier, sól. Gotujesz max 1 godz ale 40 min wystarczy. Podajesz z ryżem kaszą czy ziemniakami. do tego surówka np z pora (por kiszony ogór jabłko cebula majonez) lub inną.
    --
    Rzucam klątwy, odczyniam uroki i wróżę z kart Tarota :)
    Szklana kula mi się rozbiła a czarny kot uciekł ale i tak mówią na mnie czarownica.
    p.s nie mylić z wiedźmą
  • to.ya 16.01.11, 13:21
    Thx :)
    To jeden obiad z czapy. A dalsze dni? :)
    Masz coś na żeberka może? Nie, żebyu zaraz plaster czy hak na poślednie ziobro, ale może przepis jakiś? ;)
    --
    "W dzisiejszym świecie wydaje się 5 razy więcej pieniędzy na środki zwiększające potencje i na silikon dla kobiet,niż na lekarstwa przeciw chorobie Alzheimera.Wynika z tego,że za kilka lat będziemy mieli mnóstwo starych kobiet z dużymi biustami i starych mężczyzn z twardymi członkami.Za to nikt z nich nie będzie w stanie sobie przypomnieć do czego im to jest potrzebne!" [Drauzio Varell]
  • algaria 16.01.11, 13:43
    W żeberka się nie pchaj - tłuste i nie każde je lubi. - nie wiem ile tych obiadów potrzebujesz ale możesz zrobić piersi z kurczaka po hawajsku z ananasem i serem albo udka z woreczka Poza tym ja bym się nie pchała w 2 dania zrobiła bym 1 garnkowe np bigos cygański albo karkówke z serem
    --
    Rzucam klątwy, odczyniam uroki i wróżę z kart Tarota :)
    Szklana kula mi się rozbiła a czarny kot uciekł ale i tak mówią na mnie czarownica.
    p.s nie mylić z wiedźmą
  • to.ya 16.01.11, 14:13
    4 dni...
    A karkówka z serem będzie wykwintna? Poproszę przepis :)


    --
    Atlas ...
  • algaria 16.01.11, 14:22
    Nie będzie wykwintna - tylko szybka - a przepis już tu kiedys podawałam - karkówka cebule sól pieprz majonez ser i do pieca na co najmniej 40 min az się ser upiecze
    --
    Rzucam klątwy, odczyniam uroki i wróżę z kart Tarota :)
    Szklana kula mi się rozbiła a czarny kot uciekł ale i tak mówią na mnie czarownica.
    p.s nie mylić z wiedźmą
  • to.ya 16.01.11, 15:02
    Tylko, że potrzebuję czegoś wykwintnego i sprawdzonego ...


    --
    "Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein
  • ewajer 18.01.11, 21:53
    bardzo dobre i smaczne są wszelkie zawijane zrazy. Wiadomo, klasyczne są z wołowiny, pokrojonej na plastry, rozbitej i zawiniętej z nadzieniem. Ale ja robię z szynki wieprzowej, lub nawet z karkówki. Nadzienie ze paseczków słoniny, ogórka kiszonego i cebuli, lub bułki tartej, jajka, podsmażonej cebuli i jakiejś wędzonki. Nadzienie powinno być dość zdecydowane w smaku. Plastry mięsa rozbić, położyć nadzienie, zwinąć, związać lub spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące, podsmażyć i dusić. Aż będą miękkie i kruche. Podać z kaszą. Wołowinę trzeba dusić dużo dłużej.
    A zrazy nic nie tracą na smaku jak są mrożone.
    --
    tonę w oparach absurdu
    Moja Asia
  • to.ya 23.01.11, 09:08
    Ewa! :* O coś takiego właśnie mi chodzi! Tylko x 4 różne (lub 7 nawet) pomysły :)
    Bardzo dziękuję za ten :):)


    --
    "Między Włochami i alpejskim Severing wybudowano linię kolejową. Wybudowano ją długo zanim pojawił się pociąg, który mógłby tę trasę pokonać. Ale ludzie wiedzieli, że ten pociąg się kiedyś pojawi..."
  • tejsza 01.02.11, 20:52
    Może nie dzień wcześniej, ale za to łatwe i efektowne.

    Polędwiczki wieprzowe w warzywach.

    Pieczesz czosnek, tj. obcinasz w główce czapkę, smarujesz oliwą, zawijasz w folię alu i wsadzasz do piekarnika pod grill na 20 min. Upieczonym nadziewasz polędwiczki, dobrze posolone i popieprzone. Polędwiczki owijasz plastrami boczku wędzonego, ułożonego na zakładkę oraz nitką. Przysmażasz mocno na suchej patelni i wkładasz do blaszki, którą wypełniasz pokrojoną w paski papryką (w trzech kolorach), czerwoną cebulą i cukinią. Całość polewasz oliwą z oliwek i octem balsamicznym, możesz też dodać łyżkę miodu. Na wierzchu kładziesz kiść pomidorków i wsadzasz do piekarnika na 200 - 220 stopni na pół godziny...


    --
    [url=http://lilypie.com][img]http://lb3f.lilypie.com/g9etp2.png[/img][/url]
  • to.ya 01.02.11, 20:59
    I git, ale:
    1. czy można np posmarować musztadą daną polędwiczkę?
    2. jak bardzo cienko ją stłuc?
    3. coś do środka poza czosnkiem? albo zamiast? bo nie wszyscy lubią :(
    4. cukinia koniecznie? :(
    5. ile oliwy i oleju?

    :):)

    --
    "W dzisiejszym świecie wydaje się 5 razy więcej pieniędzy na środki zwiększające potencje i na silikon dla kobiet,niż na lekarstwa przeciw chorobie Alzheimera.Wynika z tego,że za kilka lat będziemy mieli mnóstwo starych kobiet z dużymi biustami i starych mężczyzn z twardymi członkami.Za to nikt z nich nie będzie w stanie sobie przypomnieć do czego im to jest potrzebne!" [Drauzio Varell]
  • tejsza 01.02.11, 21:01
    1. wszystko można, ale nie trzeba: musztarda zmienia smak,
    2. nie tłuc, ma być w całości,
    3. np. natkę pietruszki,
    4. koniecznie,
    5. na oko :)
    --
    [url=http://lilypie.com][img]http://lb3f.lilypie.com/g9etp2.png[/img][/url]
  • to.ya 01.02.11, 21:08
    Cukinia powiadasz...

    No dobra... a coś innego, by np w zęby czosnkiem nie kłuło? ;)

    --
    Atlas ...
  • tejsza 01.02.11, 21:09
    Natka pietruchy, cebullllla...
    --
    [url=http://lilypie.com][img]http://lb3f.lilypie.com/g9etp2.png[/img][/url]
  • to.ya 02.02.11, 10:39
    Hmmmm... :)
    A coś innego jeszcze niż polędwiczki? :)


    --
    Atlas ...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.