Dodaj do ulubionych

dobry, lekki tort

16.01.11, 16:00
Witam, czy ma ktoś sprawdzony przepis na tort? Wolałabym, żeby był to tort z bitą śmietaną, czyli niezbyt ciężki, ale boję się, że biszkopt zgniecie śmietanę i wszystko razem będzie wyglądać tragicznie. Po drugie, chciałabym żeby nie było nudno i żeby w jednej warstwie było coś lekko chrupiącego (beza? ciasteczka jak w torcie Sowy cookies?). Tylko znowu problem techniczny, jak to zrobić, żeby to nie nasiąknęło kremem i nie zamieniło się w wilgotną ciapę? Proszę o rady i ewentualnie przepisy.
Edytor zaawansowany
  • horpyna4 16.01.11, 16:14
    Jeżeli ubijesz "śmietankę tortową 36%" z odrobiną cukru pudru, to krem z niej jest sztywny i biszkopt go nie zgniecie. Można też tym kremem dekorować po wierzchu szprycą, wzorki nie rozpływają się.
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.11, 17:53
    A jak ubitą śmietanę zmiksujesz z dobrym, gęstym dżemem (np. jagodowy, czarna porzeczka) to masz świetny lekki, owocowy krem do przełożenia. W razie wątpliwości czy się nie rozpłynie, można wmiksować też trochę rozpuszczonej żelatyny.

    Co do przepisów na słodkości to co tu kryć - wiadomo, że polecam bloga dorotus :) Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi coś z jej przepisów nie wyszło.
  • zemfira_ 16.01.11, 20:02
    Dziękuję za rady :) Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje jakiś patent na coś chrupiącego w którejś z warstw tortu?
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.11, 20:12
    To może po prostu tort bezowy - będzie chrupało aż miło:) A do przełożenia lemon curd wymieszany z bitą śmietaną, żeby za słodkie nie było.

    Ewentualnie tort egipski - w kremie są chrupiące kawałki karmelu. Dość słodki moim zdaniem, ale skoro lubisz wypieki Sowy to powinien ci smakować :)

  • zemfira_ 16.01.11, 20:21
    Właśnie przeglądałam blog dorotus76 i zastanawiałam się nad egipskim, chałwowym i szwarcwaldzkim. Co do tortów Sowy, to nie wszystkie są bardzo słodkie. Mój ulubiony cookies jest właśnie umiarkowanie słodki i ma te pyszne chrupiące prażynki czy ciasteczka. Co do bezowego to nie będzie wyglądał tak jak trzeba, no i jak to kroić? Wolę nie ryzykować.
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.11, 20:34
    I egipski i szwarcwaldzki robiłam - oba wyszły super i zniknęły bardzo szybko. Przy egipskim jest więcej pracy, ale efekt jest tego wart. A szwarcwaldzki chodzi za mną od jakiegoś czasu i szukam pretekstu, żeby go zrobić:)

    A od Sowy lubię ten składający się chyba z samej bitej śmietany, z brzoskwiniami:)
  • bene_gesserit 16.01.11, 20:21
    Tez sie zastanawialam, jak Sowa sprawia, ze okruchy ciastek w kremie nie rozmiękają :)
    Ale do niczego nie doszlam, oprocz tego, ze krem musi byc z samego masla i cukru, a to chyba nie byla prawda. A nie chcialo mi sie eksperymentowac, niestety.

    Najprosciej uchrupac krem orzechami (laskowymi, nie wloskimi, prazonymi i obranymi ze skorki, grubo posiekanymi albo lekko stluczonymi walkiem) albo platkami czekolady (czekolade rozpuszczasz na parze, rozsmarowujesz cienko na papierze do pieczenia, a kiedy zastygnie, lamiesz na platki i dodajesz delikatnie do kremu, jak najmniej mieszając). W torcie z lodowki te czekoladowe platki beda chrupac.

    Mozesz tez (niedlugo przed podaniem) udekorowac tort duzymi okruchami bezy - to chrupie i wyglada bardzo malowniczo, wystarczy dodac jakis akcent z paru owocow i innej dekoracji nie trzeba.


    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • zemfira_ 16.01.11, 20:28
    Chyba spróbuję z tą pokruszoną bezą przed podaniem, o ile ktoś do czasu imprezy nie odkryje sekretu Sowy ;)
  • linn_linn 16.01.11, 20:40
    Kiedys robilam z bita smietana, ale odkad nauczylam sie robic krem z mascarpone i mleka skondensowanego, robie ten: moim zdaniem jest on smaczniejszy od bitej smietany.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507,79074312,0,2.html?v=2
  • kocila 16.01.11, 21:08
    Jeśli będziesz robić tort przekładany bitą śmietaną to można wkruszyć bezy do bitej smietany. Tak się robi pyszny deser Eton Mess (bita śmietana, wkruszone bezy, truskawki). Ja też robiłam i bezy nie nasiąkały przez długi czas. O ile dobrze pamiętam, to ktoś kiedyś dopytywał się na forum o coś w stylu "kostki alpejskiej", której też podstawą jest krem z wkruszonymi bezami. Tak więc jest to patent całkiem popularny i wypróbowany. Powodzenia!
    --
    grubajadzia.blogspot.com
  • Gość: aqua48 IP: 77.236.25.* 16.01.11, 21:13
    Jak chcesz chrupiący tort to zrób z ciasta kruchego, jest pyszny i nie nasiąka, ale masę musisz do niego zrobić z jajek i masła śmietanowa będzie za lekka.
  • bene_gesserit 16.01.11, 22:19
    Ja sie dopytywalam. Jednak bezy w kostce po jakims czasie kruszeją, mimo tego, ze wilgoc w niej jest 'zlapana' zelatyną i mimo tego, ze są dodawane w calosci, nie okruchach.
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Gość: aqua48 IP: 77.236.25.* 17.01.11, 09:34
    Tort z kruchego ciasta jest nadal kruchy nawet na następny dzień. Masa w niego tak nie wsiąka.
  • bene_gesserit 17.01.11, 11:39
    To mozliwe, ale nie mozna go nazwac 'lekkim', a o taki autorce chodzilo. Lzejszy bedzie z biszkopta. Poza tym, o ile zrozumialam - nie chodzi tyle o kruchosc, ale o efekt chrupania.
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • jadwiszka 17.01.11, 14:08
    Szwartzwaldzki tort jest wykwintny, elegancki, pyszny i lekki - ilekroć zrobię- goście którzy torty jadają w minimalnych ilosciach- bo słodkie!!!! - zawsze proszą o dokładkę- tort jest delikatny i rozpływający się w ustach- ale trzeba uważać zeby nie przesłodzić wiśni, a śmietanę do ubijania posłodzić symbolicznie- super sprawdzają się tez do niego wiśnie z nalewki.

    żeby chrupał mozna wśrodek do masy wsypać migdały pocięte w słupki, albo w płatkach- będą delikatnie chrupać napewno.

    na wierzch grubo "strugana" w wiórki czekolda mleczna - też chrupie:)
    --
    jadwiszka.blox.pl/html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka