Dodaj do ulubionych

Szynka pieczona

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 11:00
Mam imprezę i pomyślałam sobie by przygotować szynkę pieczoną. Wszystkie przepisy mówią o świeżej szynce czyli mięsku, zapeklowanej ze skórką i po ugotowaniu i okrojeniu skórki pieczonej w piekarniku. Mam pytanie czy ktoś próbował ominąć etap peklowania i gotowania i upiec szynkę nie mięsko,ale wędlinkę? Taką dużą 2-3 kg kupioną u rzeźnika? Już gotową do spożycia?
Obserwuj wątek
      • Gość: aqua48 Re: Szynka pieczona IP: 77.236.25.* 17.01.11, 18:34
        Spokojnie możesz upiec wędzoną surową szynkę, taką do gotowania. Nie gotujesz jej, tylko pieczesz w całości. Wychodzi pysznie. Pamiętam, że na moim weselu jako pieczyste były takie długie wędzone, pieczone schaby, bo było to jedyne mięso dostępne wtedy w sklepie bez kartek, zupełnie nie wiem czemu.
        • panna.pola Re: Szynka pieczona 18.01.11, 10:18
          Można po prostu upiec surową szynkę. Najpierw natrzeć ją solą z czosnkiem (drobna sól + przeciśnięty przez praskę czosnek - zrobić z tego "pastę"), a potem obsypać majerankiem. Piec do miękkości, od czasu do czasu podlać wodą.

          Tylko, że szynka nie będzie różowa jak ze sklepu.

    • simon_r Re: Szynka pieczona 18.01.11, 11:51
      świeżą szynkę najlepiej przez dwa dni wymoczyć w bulionie warzywnym z przyprawami.
      Potem piec w szczelnym naczyniu ze sporą ilością majeranku i czosnku i obłozoną jabłkami przez tyle godzin ile kg waży szynka.

      --
      ------------
      Podróże małe i duże.
      • kajaanna Re: Szynka pieczona 18.01.11, 17:06
        Po co moczyć mięso przez dwa dni? Żeby całkiem pozbawić je smaku i żeby napęczniało od wody?

        Jeśli ktoś chce eksperymentować z wędzoną, surową szynką, to wystarczy zdjąć tę gumową siatkę (bo nie wytrzyma wysokiej temperatury) i potem dusić z przyprawami - kminkiem, majerankiem, jałowcem.
        • simon_r Re: Szynka pieczona 19.01.11, 10:39
          kajaanna napisała:

          > Po co moczyć mięso przez dwa dni? Żeby całkiem pozbawić je smaku i żeby napęczn
          > iało od wody?

          Bulion to nie woda.
          Bulion z przyprawami tym bardziej.. od tego szynka, która sama w sobie raczej wiele smaku nie ma, właśnie smaku nabiera. I bynajmniej nie pęcznieje.

          --
          ------------
          Podróże małe i duże.
    • roseanne Re: Szynka pieczona 18.01.11, 16:49
      wedzona szynka na cieplo jest jak najbardziej dobrym pomyslem
      w kuchni kanadyjskiej, amerykanskiej wystepuje jako " ham steak" podawany z purre ziemniaczanym i jarzynka z wody/ pary jak marchewka, groszek, fasolka szparagowa
      moze byc typ opiekana z polslodka polewa na bazie syropu klonowego lub miodu
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • Gość: inn Re: Szynka pieczona np. w soli lub garze rzymskim IP: *.centertel.pl 19.01.11, 05:00
      Wychodzi nieźle w rzymskim garnku(z terakoty namoczonej wcześniej) posypana ziołami prowansalskimi. Szynka jednak może być miejscami włóknista i zwłaszcza na powięziach kłopotliwa w zgryzieniu. Stąd lepiej ją obrać z błon, powięzi, stłuc tłuczkiem, posolić (tzw. sól zmiękczająca mięso może być użyta) posypać ziołami prowansalskimi lub majerankiem, pieprzem i paroma zianami ziela angielskiego. związana mocno w paczkę i po włożniu do garnka rzymskiego po wstawieniu do zimnego piekarnika pieczona w temperaturze nastawionej na 220 st. -3 kg - 3,5 h ( czas w godzinach = waga w kg + 0,5 h).
      Nieżle też wychodzi już bez przpraw - pieczona w soli morskiej. Nastawy temperatrury takie same. Potrzebne są jednak ok. 4 kg soli morskiej(w carrefourze sprzedają w opakowaniach po 2 kg za ok. 4 pln). Mięso trzeba obsypać z każdej strony sołą tak grubo, aby nie było go widać i wstawić tym razem od razu do gorącego piekarnika. Po upieczeniu ( czas w godzinach = waga w kg ) wjąć blache, robić skorupę soli młotkiem i kroic na talerze. Nieco słonawa jest po brzegach wewnątrz ok.chuda, soczysta o różowa.
      Pozdrawiam
      PS. Sól raczej do wywalenia po pieczeniu, choć ja piekłem w niej jeszcze dorsze.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka