Dodaj do ulubionych

beza - co zrobić by nie opadła na cieście???

19.01.11, 10:03
Proszę o pomoc, zrobiłam właśnie sernik gdzie w przepisie napisano aby 15 min przed wyjęciem sernika nałożyć bezę ( ubite 3 białka z 0,5 szkl. cukru). Beza urosła ładnie zarumieniła się a po wyjęciu wydawała się chrupiąca ( i o taki efekt mi chodziło) ale po 15 minutach beza siadła i zrobiła się gumowa. Co zrobiłam nie tak?
--
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kh7iqma5o.png[/img][/url]
Edytor zaawansowany
  • 19.01.11, 10:20
    Bezy się suszy, nie piecze, więc 15 minut to za krótko żeby warstwa bezowa wyschła w środku, no chyba, że będzie cieniutka.
    Może bezpieczniej wysuszyć taką bezę i dopiero położyć na parę minut na dopiekający się sernik?


    --
    Gdybym ja był premierem, nie byłoby tej katastrofy

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • 19.01.11, 10:41
    silesia77

    na wilgotnosc to klasc
    to juz czytajac taki przepis
    powinno u ciebie zrobic
    klik?
    ale jest duzo takich przepisow
    ktore
    dla niesznawcow sa okropnoscia,
    chca cos zrobic i co,nic
    tylko dlatego ze ktos
    wymysli niby cos nowego,he
    nic wiecej
  • 19.01.11, 11:10
    a zostawiłaś bezę w piekarniku do wysuszenia(albo aż piekarnik wystygnie)? ja tak zawsze robię i moja bez nigdy nie była gumowa.
  • 19.01.11, 11:13
    maki-chan napisała:

    > a zostawiłaś bezę w piekarniku do wysuszenia(albo aż piekarnik wystygnie)? ja t
    > ak zawsze robię i moja bez nigdy nie była gumowa

    no to poczytaj
    o czym ona pisala,
  • 19.01.11, 12:24
    czyli powinnam nie wyciągać ciasta z piekarnika dopóki nie wystygnie ?
    Ale w ogóle nie otwierać piekarnika?
    I jeszcze jedno , gdybym suszyła bezę osobno to w jakiej temperaturze i jak długo? I czy lepiej wybrać w piekarniku opcję z termoobiegiem?

    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kh7iqma5o.png[/img][/url]
  • 19.01.11, 12:26
    Jesli masz teroobieg, to wlacz. Im dluzej, tym lepiej (w sensie beza suchsza, nei wiem, co z szarlotka pod spodem). Pamietaj jednak o zmniejszeniu temperatury, bo inaczej beza sie zwyczajnie spali.
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • 19.01.11, 12:25
    Ona calkiem chrupiaca nie bedzie, jesli jest na ciescie, bo wilgoc z ciasta podczas pieczenia paruje do bezy, nawilzajac ja od dolu. Ale dodanie pol lyzeczki mąki ziemniaczanej na jedno bialko moze troche pomóc, zwlaszcza moze przeciwdzialac siądnięciu calosci.
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.