• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

beza - co zrobić by nie opadła na cieście???

  • 19.01.11, 10:03
    Proszę o pomoc, zrobiłam właśnie sernik gdzie w przepisie napisano aby 15 min przed wyjęciem sernika nałożyć bezę ( ubite 3 białka z 0,5 szkl. cukru). Beza urosła ładnie zarumieniła się a po wyjęciu wydawała się chrupiąca ( i o taki efekt mi chodziło) ale po 15 minutach beza siadła i zrobiła się gumowa. Co zrobiłam nie tak?
    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kh7iqma5o.png[/img][/url]
    Edytor zaawansowany
    • 19.01.11, 10:20
      Bezy się suszy, nie piecze, więc 15 minut to za krótko żeby warstwa bezowa wyschła w środku, no chyba, że będzie cieniutka.
      Może bezpieczniej wysuszyć taką bezę i dopiero położyć na parę minut na dopiekający się sernik?


      --
      Gdybym ja był premierem, nie byłoby tej katastrofy

      Drobiu mówię stanowcze STOP!
    • 19.01.11, 10:41
      silesia77

      na wilgotnosc to klasc
      to juz czytajac taki przepis
      powinno u ciebie zrobic
      klik?
      ale jest duzo takich przepisow
      ktore
      dla niesznawcow sa okropnoscia,
      chca cos zrobic i co,nic
      tylko dlatego ze ktos
      wymysli niby cos nowego,he
      nic wiecej
    • 19.01.11, 11:10
      a zostawiłaś bezę w piekarniku do wysuszenia(albo aż piekarnik wystygnie)? ja tak zawsze robię i moja bez nigdy nie była gumowa.
      • 19.01.11, 11:13
        maki-chan napisała:

        > a zostawiłaś bezę w piekarniku do wysuszenia(albo aż piekarnik wystygnie)? ja t
        > ak zawsze robię i moja bez nigdy nie była gumowa

        no to poczytaj
        o czym ona pisala,
        • 19.01.11, 12:24
          czyli powinnam nie wyciągać ciasta z piekarnika dopóki nie wystygnie ?
          Ale w ogóle nie otwierać piekarnika?
          I jeszcze jedno , gdybym suszyła bezę osobno to w jakiej temperaturze i jak długo? I czy lepiej wybrać w piekarniku opcję z termoobiegiem?

          [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09kh7iqma5o.png[/img][/url]
          • 19.01.11, 12:26
            Jesli masz teroobieg, to wlacz. Im dluzej, tym lepiej (w sensie beza suchsza, nei wiem, co z szarlotka pod spodem). Pamietaj jednak o zmniejszeniu temperatury, bo inaczej beza sie zwyczajnie spali.
            --
            Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
    • 19.01.11, 12:25
      Ona calkiem chrupiaca nie bedzie, jesli jest na ciescie, bo wilgoc z ciasta podczas pieczenia paruje do bezy, nawilzajac ja od dolu. Ale dodanie pol lyzeczki mąki ziemniaczanej na jedno bialko moze troche pomóc, zwlaszcza moze przeciwdzialac siądnięciu calosci.
      --
      feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.