• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Potrawy gotowane lekkostrawne - pomocy. Dodaj do ulubionych

  • IP: *.vancargo.com 24.01.11, 11:31
    Witam,

    Potrzebuję pomocy, mąz wyszedł ze szpitala i ma diete lekkostrawną. nic smażonego, wszystko gotowane, nie za bardzo przyprawione, zero octu kapusty itp
    Próbowałam wczoraj zrobic klopsy z piersi z kurczaka w sosie koperkowym i ... - wyszły lekko mówiąc - nie za dobre :-(, nigdy w domu mama nie robiła więc nie wiem jak to powinno smakować, czy ktoś mi może pomóc?
    Moze ktoś ma też inne przepisy?
    Zaawansowany formularz
    • 24.01.11, 11:38
      Trochę pomyslow jest tutaj.
      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
    • 24.01.11, 15:50

      O ile nie kupujesz kurczaka z chowu ekologicznego, to lepiej go nie dawac na diecie, bo to mieso jak zadne inne napchane hormonami.
      I nie rezygnuj z przypraw, jakis maja zly PR, a one wlasnie ulatwiaja trawienie, bo pobudzaja zoladek do wydzielania sokow i enzymow i dzieki temu wszystko zaczyna sie w miare szybko.

      16%VOL
      22%VAT
    • 24.01.11, 16:11
      Klopsy z piersi raczej wyjda zawsze takie sobie, bo to jest czesc kurczaka niemal zupelnie pozbawiona smaku, w dodatku sucha jak wior. Raczej np cos jednodaniowego z udek kurczaczych i warzyw.

      A, i zwroc uwage na to, jakie gatunki ryzu podajesz ozdrowiencowi - kupuj drozszy, basmati albo jasminowy - bo one, w przeciwienstwie do zwyklych gatunkow maja wyrazisty, intensywny aromat.

      Tez jestem zdania, zeby dodawac przyprawy ziolowe - od szczypty bazylii czy oregano nikomu sie nic nie stanie. Czosnek oczywiscie odpada, pieprz i inne ostre, ale to nie takie duze znowu ograniczenie.

      Jesli moze jesc pomidory, sprobuj zrobic gęsty sos pomidorowy ze szpinakiem (fajnie bedzie smakowal podprawiony cynamonem) , zrob w sosie dolek i tam wbij jajko (albo pare dolkow i wbij pare jajek). Przykryj i ugotuj w sosie jajka na miękko, podawaj z ryzem albo puree. Bardzo, bardzo dobre.


      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
      • 24.01.11, 16:17
        Jeśli będziesz robić coś z kurzych udek - przed przygotowaniem usuń skórę, pod skórą jest najwięcej tłuszczu.

        --
        --------------
        Bądź jak ptak...
        • 24.01.11, 16:20
          Tak tak.
          Nie napisalam o tym, sorry - u mnie w sklepie sa udka bez skory i kosci.

          --
          Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
        • Gość: Gosiaczek IP: *.vancargo.com 25.01.11, 12:57
          Bardzo dziękuję wszystkim za dobre rady. Oj daleko mi do was :-)
          • 28.01.11, 09:33
            nie jestem pewna, ale wg mnie lekkostrawne powinno byc tez jedzenie z piekarnika, można zapiec mięso, warzywa, w smaku bedzie lepsze niz z wody !
      • 08.02.11, 20:34
        majeranek, tymianek.. tez można :)
        --
        www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
    • 28.01.11, 09:59
      Gość portalu: Gosiaczek napisał(a):

      > Potrzebuję pomocy, mąz wyszedł ze szpitala i ma diete lekkostrawną. nic smażone
      > go, wszystko gotowane, nie za bardzo przyprawione, zero octu kapusty itp
      > Próbowałam wczoraj zrobic klopsy z piersi z kurczaka w sosie koperkowym i ... -
      > wyszły lekko mówiąc - nie za dobre
      podaj twoj przepis
      to moze ktos stwierdzi
      czy to jest odpowiednie
      dla niego,
    • 28.01.11, 12:56
      Zupy i jeszcze raz zupy, postaraj sie, zeby byla codziennie. Duzo warzyw, gotowane i lekkostrawne. Tylko na wywarze warzywnym i zadnych kostek rosolowych i vegety.
      --
      "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK)
      Podróże nie tylko kulinarne
      • 28.01.11, 19:24
        Zgadzam się z thiessą zupy i jeszcze raz zupy:) A na deser proponuję kaszę mannę na gęsto z sokiem malinowym, rewelacyjna na te problemy:)

        Zachęcam do zup zabielanych mlekiem, lub jogurtem, są lżejsze. Dobre są zupy z wkładką, nie każdy lubi rozgotowane mięso, dlatego proponuję kulki mięsne....
        • 08.02.11, 20:35
          ah zupy oczywiście! szczególnie warzywne lub z wkłądką z kawałkiem kurczaka lub cielęciny - i obiad z głowy i lekkostrawny i dobry
          --
          www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
      • 09.02.11, 12:54
        thiessa napisała:

        > Zupy i jeszcze raz zupy, postaraj sie, zeby byla codziennie. Duzo warzyw, gotowane i
        > lekkostrawne. Tylko na wywarze warzywnym i zadnych kostek rosolowych i vegety.

        Dopisuje sie do Thiessy... :-) Zupy wielowarzywne krótko gotowane na naturalnym bulionie jako podstawa jedzenia!
    • 28.01.11, 19:38













    • 08.02.11, 20:08
      ryby pieczone - w formie kieszonek czyli zawinięte w folię aluminiową np.

      w ogóle pieczone rzeczy

      zgadzam się z thiessą - zupy, sa idealne zwłaszcza na kolację
      --
      Mój blog kulinarny
    • 08.02.11, 20:30
      banita mi kiedyś przesłał masę dietetycznych i lekkostrawnych przepisów poskanowanych z gazet
      jeśli znajdę, jutro Ci wyślę , daj tylko adres @
      --
      www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
      • 09.02.11, 12:22
        Vandikio, a czy zechciałabyś te skany przesłać mi na pocztę gazetową? Muszę mocno pokombinować z dietą, żeby była maksymalnie antyalergiczna, a jedzenie samego ryżu, choćby i basmati, trochę mnie nudzi. Lekkostrawne przepisy powinny mnie zainspirować.
        brykanty@gazeta.pl
        --
        Koty. Koty są miłe.
    • 08.02.11, 20:33
      a bez przepisów, to ja po operacji jadłam:
      najpierw rosół i galaretki z kurczaka - mięso plus marchewka gotowana zalane bulionem z kurzych łapek, palce lizać
      krupnik
      kisiel z jabłek

      kupuj dobre mięso, np. cielęcinę i duś, ryby chude zapiekane w folii z dodatkiem koperku albo gotowane w wywarze warzywnym - super sprawa też

      klopsy tez mi średnio wchodziły
      --
      www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
      • 09.02.11, 12:36

        --Przepraszam, ze nie na temat, ale co z Banitą?
        Zmienil charakter? nick? czy zainteresowania?

        .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....;)
        • 09.02.11, 12:58
          Moze sprobuj upiec w piekarniku rybe? Posyp ja troche ziolami, zawin w folie i gotowe. Albo kurczaka pokroj w paski, podmsaz na odrobinie oliwy z oliwek, do tego gotowany ryz.
          --
          smakowite.com/
          www.clasesdepolaco.pl/
          • Gość: miss.chili IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.11, 22:11
            Banita, ja tez poprosiłabym o te przepisy zeskanowane, może kiedyś się przydadzą. Poproszę o przesłanie na gazetowego. Pozdrawiam
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.