Dodaj do ulubionych

Jajka - skandal!

IP: *.acn.waw.pl 30.01.11, 23:26
Mam dosc!!! Dlaczego w polskich sklepach wciaz sa w sprzedazy jajka umazane kurzymi odchodami??? Nie obowiazuje przepis o myciu i dezynfekcji jaj przed sprzedaza i pakowaniem, zeby konsumenci nie ryzykowali salomonelli i innych chorob?

Gdzie zglaszac firmy wypuszczajace do sprzedazy brudne jaja?! Producenta czy sklep?

Co robicie, zeby sie nie pochorowac gdy potrzebujecie surowe zoltko lub bialko?
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Jajka - skandal! 30.01.11, 23:40
      Wlasnie mycie jaj pozbawia skorupke naturalnej powloki zabezpieczajacej przed skazeniem bakteriami. Inna rzecz, ze sprzedajacy jaja na bazarkach powinni skorupke wytrzec na sucho i nie dodawac klientowi guana.
      • Gość: mokka Re: Jajka - skandal! IP: *.acn.waw.pl 31.01.11, 00:39
        Jajka na targach pochodza z kurzych ferm, prawdziwi chlopi/baby stojacy z koszykiem to juz rzadkosc.

        Moj znajomy opowiadal, ze zna przypadki handlarzy, ktorzy scieraja pieczatki i specjalnie brudza najtansze jajka odchodami, zeby je drozej sprzedac, bo ludzie wierza, ze takie sa "od wiejskiej kury". Zreszta mnie chodzi o jaja ze sklepu.
    • Gość: Anna Re: Jajka - skandal! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.11, 08:39
      współcześnie nie używa się surowych jaj!!!! kogel-mogel to był dobry za PRL gdy nie było słodyczy!!! pokaż mi dziś dzieciaka który mając do wyboru kinder-czekoladę,ptasie mleczko,snikersa wybrałby takie świństwo jak kogel-mogel. A od majonezów to się półka w sklepach ugina (lepsze takie z konserwantem niż domowe ze strachem). Mycie, parzenie jaj nie zagwarantuje że na 100% nie dostaniesz salmonelli!!! więc porzuć swe ZŁE nawyki żywieniowe!!! poza tym-jaja to cholesterol:(
      • gladys_g Re: Jajka - skandal! 31.01.11, 09:25
        Jak najbardziej używa się - do majonezu, do tiramisu, do tatara, do carbonarra...

        Natomiast owszem, można preferować majonez ze słoika, ciasto z ciastkarni, tatara z metki tatarskiej i makaron z sosem ze słoika, tylko nie wiem, co wówczas robi się na stronach poświęconych gotowaniu.

        --
        osobliwy pamiętniczek
      • Gość: aqua48 Re: Jajka - skandal! IP: *.aster.pl 31.01.11, 09:26
        Nic nie jest lepsze niż domowy majonez. A z jajkami nie trzeba histeryzować. W normalnych, domowych warunkach trudno zachorować na salmonellozę, jeśli zachowuje się przyzwoite warunki higieniczne. Myślicie, że na wsiach gdzie hoduje się kury przy domu ludzie parzą jajka przed ich użyciem? Otóż nie i.. nic im nie jest. Zwykle chorują uczestnicy zbiorowego żywienia, w sytuacjach w których żywność jest przygotowywana w brudnym miejscu, przez osoby zakażone, lub/i nie myjące rąk, a majonezy i kremy z jajek leżą godzinami w cieple lub wręcz słońcu. Z tymi fatalnymi zwyczajami walczy z resztą Magda Gessler.
        W sklepie też można/należy zajrzeć do pudełka z jajkami choćby po to, żeby sprawdzić, czy wszystkie są całe. Jeśli trafiam na brudne, to po prostu biorę inne pudełko. A 100% gwarancji, że się na nic nie zachoruje, nikt nie jest w stanie dać, bo to zależy w dużej mierze od systemu odpornościowego danego człowieka.
        • Gość: GMK Re: Jajka - skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 10:10
          Paru rzeczy o jajkach przez lata się dowiedziałam i w nie wierzę.
          1.Najtrudniej zarazić się salmonellą od jajek z dużych ferm. Tam obowiązuje bardzo rygorystyczna kontrola sanitarna. Inna sprawa to nasze zdanie o tzw. chowie klatkowym.

          2.Przed umieszczeniem jajek w lodówce trzeba je umyć. Inaczej bakterie skaczą sobie po wszystkich sąsiednich produktach.

          3.Jeśli potrzebuję żółtko to gotuję jajko ok.2 minut we wrzątku. Ale trzeba pilnować. Po tym czasie żółtko nie zmienia swojego stanu fizycznego i nadaje się do użycia jak surowe.
          • vandikia Re: Jajka - skandal! 31.01.11, 10:17
            jajka powinno się myć/parzyć ale przed spożyciem, nie przed włożeniem do lodówki
            chyba, że masz małą ilość i zamierzasz w krótkim czasie zużyć

            --
            www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
                • Gość: mokka Re: Jajka - skandal! IP: *.acn.waw.pl 01.02.11, 15:44
                  Jak chcesz rozmawiac na tym poziomie, to ja z kolei radze ci, zebys wylizala do czysta te brudne.
                  Przepraszam, ale sama sprowadzasz rozmowe do takiego poziomu. Nie musisz sie ze mna zgadzac, mozesz nie zabierac glosu lub mozesz napisac, ze ciebie to nie rusza i macie sie dobrze, a w ogole to lubisz jajka z odchodami, takie ci najbardziej pasuja.
                      • marciasek Re: Jajka - skandal! 03.02.11, 17:38
                        A jakiej innej rady oczekujesz? Nie podobają ci się brudne, to kupuj czyste. Nie ma w sklepie czystych - nie kupuj wcale, albo przestań marudzić i sobie umyj. Przecież ci już tu napisano - te jajka nie są na fermach myte, tylko wycierane, zatem jeżeli nawet śladów odchodów na nich nie widać, to nie znaczy, że ich tam nie ma. Czyli jeśli się brzydzisz/boisz - o surowych zapomnij. Surowe jajka to produkt dla ludzi op innych poglądach niż twoje. Kropka. Jajka są produktem naturalnym, kury je znoszą w wiadomy sposób i nic się na to nie poradzi.

                        No, chyba, że chodziło tylko o to, aby pomóc ci ustalić gdzie złożyć donos. Ale to już chyba nie na tym forum...
                  • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:01
                    Gość portalu: mokka napisał(a):

                    > Jak chcesz rozmawiac na tym poziomie, to ja z kolei radze ci, zebys wylizala do
                    > czysta te brudne.
                    > Przepraszam, ale sama sprowadzasz rozmowe do takiego poziomu. Nie musisz sie ze
                    > mna zgadzac, mozesz nie zabierac glosu lub mozesz napisac, ze ciebie to nie ru
                    > sza i macie sie dobrze, a w ogole to lubisz jajka z odchodami, takie ci najbard
                    > ziej pasuja.

                    Zakup sobie masę jajeczną albo w jaja proszku. Będą wysterylizowane chemią na maksa łącznie z kupą.
          • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 11:59
            Proszę prześledzić archiwum zagrożeń na stronie Inspekcji sanitarnej. Zakażenie salmonellą występuje tylko na największych fermach. Nie odnotowano na fermach poniżej 50 tys. kur.
      • sonia.2009 Re: Jajka - skandal! 31.01.11, 11:57
        ja nie wiem dzidzia gdzie ty jajka kupujesz ale bardzo ci wspolczuje bo ci konserwanty mozgu juz sporo wyzarly

        a jajka przed uzuciem wystarczy umyc i przelac wrzatkiem

        poza tym kurcze ja nie wiem ale nie udalo mi sie juz dawno nigdzie kupic jaj umazanych w kupie
        serio
        gdzie wy mieszkacie? gdzie robicie zakupy? moze warto sie przeprowadzic...
        a propos kupuje zerowki albo jezdze na kurza ferme - tam to faktycznie jak moge sama pozbierac jajka to sa umazane ale jak dostaje w opakowaniu to przetarte

        wspolczuje i radzie zmienic sklep/miejsce zamieszkania
        • najma78 Re: Jajka - skandal! 31.01.11, 14:32
          sonia.2009 napisała:


          > poza tym kurcze ja nie wiem ale nie udalo mi sie juz dawno nigdzie kupic jaj um
          > azanych w kupie
          > serio

          W sklepie faktycznie byloby o brudne jaja ciezko.

          > gdzie wy mieszkacie? gdzie robicie zakupy? moze warto sie przeprowadzic...
          > a propos kupuje zerowki albo jezdze na kurza ferme - tam to faktycznie jak mog
          > e sama pozbierac jajka to sa umazane ale jak dostaje w opakowaniu to przetarte

          Ja mieszkam w miescie ponad 400tys. do centrum mam 10 min. autem, a do centrum miasta 800 tys. polozonego obok 20 minut autem, mam kilka wlasnych kur - sa bardzo przyjazne a pracy przy nich prawie nie ma, za to wiem co jedza i jak zyja (laza po orgodzie caly dzien zima a latem maja do dyspozycji jego czesc) i mam brudne jaja.
          >
          • black.joanna Re: Jajka - skandal! 05.02.11, 22:23
            Oj kobiety, mało widziałyście i rada, by się przeprowadzić i w stylu "to gdzie ty mieszkasz???" jest co najmniej nietrafiona.
            Ja też, mimo że mieszkam w mieście nieraz trafiam na brudne jajka w sklepie.
              • 0yotte Re: Jajka - skandal! 01.02.11, 15:37
                no to faktycznie masz problem,
                też kupuję jedynki w supermarkecie, różnych producentów i na "takie" jajka trafiam sporadycznie, a i to "umazanie" nie jest jakieś porażające...
                a salmonellą nie tylko z jajek można się zarazić...

                • Gość: mokka Re: Jajka - skandal! IP: *.acn.waw.pl 01.02.11, 15:52
                  W ogole na takie nie powinnas trafiac, bo jajka podrozuja zbiorowo, wiec salmonella z przenosi sie z umazanych na pozornie czyste. Sto razy sie uda, a potem bedziesz razem lezec z dzieckiem pod kroplowka.

                  Niektorzy przez to boja sie jesc jajka, a ja kocham tiramisu, kogel-mogel, musy na bazie bialek, itp. i chce je jesc bezpiecznie.

                  Od razu nadmieniam, ze nie upadlam na glowe, po prostu wkurzylam sie na maksa, bo to jest niechlujstwo i olewanie konsumentow oraz lamanie obowiazujacych przepisow saitarnych. to mnie wkurza: olewanie w zywe oczy, a my sie na to godzimy.
                  • 0yotte Re: Jajka - skandal! 01.02.11, 15:58
                    > lamanie obowiazujacych przepisow saitarnych

                    podaj, jakich? jakieś źródło.
                    Bo jesli jest tak, jak piszesz, to sprawa jest do zgłoszenia do sanepidu czy tez jakiegos nadzoru weterynaryjnego, nie znam się na tym...


                    --
                    [url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/c8aa0b142a.png[/img][/url]
                    • Gość: mokka Re: Jajka - skandal! IP: *.acn.waw.pl 03.02.11, 02:42
                      No i czego sie nie robi dla przyjaciol ;) Prosze:
                      Zagadnienia weterynaryjne i sanitarne przy pozyskiwaniu jaj i wprowadzaniu ich do obrotu reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 lutego 2003 r. (Dz. U. Nr 52, poz. 461) w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj, ktore przewiduja:
                      "Pomieszczenia zbiornic i pakowni jaj powinny dysponować odpowiednią powierzchnią, oświetleniem i wentylacją oraz zabezpieczać jaja przed wahaniami temperatury zewnętrznej. Wyposażenie musi obejmować urządzenia o odpowiedniej wydajności, sprzęt do czyszczenia i dezynfekowania jaj, ich prześwietlania, badania jakości, sortowania według klas wagowych, legalizowane wagi i przyrządy do stemplowania jaj".
                  • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:04
                    Gość portalu: mokka napisał(a):

                    > W ogole na takie nie powinnas trafiac, bo jajka podrozuja zbiorowo, wiec salmon
                    > ella z przenosi sie z umazanych na pozornie czyste. Sto razy sie uda, a
                    > potem bedziesz razem lezec z dzieckiem pod kroplowka.
                    >
                    > Niektorzy przez to boja sie jesc jajka, a ja kocham tiramisu, kogel-mogel, musy
                    > na bazie bialek, itp. i chce je jesc bezpiecznie.
                    >
                    > Od razu nadmieniam, ze nie upadlam na glowe, po prostu wkurzylam sie na maksa,
                    > bo to jest niechlujstwo i olewanie konsumentow oraz lamanie obowiazujacych prze
                    > pisow saitarnych. to mnie wkurza: olewanie w zywe oczy, a my sie na to godz
                    > imy
                    .

                    Rozumiem, że czytałaś przepisy sanitarne? Czy po prostu zgadujesz?
      • najma78 Re: Jajka - skandal! 31.01.11, 14:24
        Gość portalu: Anna napisał(a):

        > współcześnie nie używa się surowych jaj!!!! kogel-mogel to był dobry za PRL gdy
        > nie było słodyczy!!! pokaż mi dziś dzieciaka który mając do wyboru kinder-czek
        > oladę,ptasie mleczko,snikersa wybrałby takie świństwo jak kogel-mogel.

        Moje, uwielbiaja kogel-mogel, prosza o niego co jakis czas majac do wyboru sloskowsci robione przeze mnie i te kupowane.

        A od majonezów to się półka w sklepach ugina (lepsze takie z konserwantem niż domowe ze
        > strachem). Mycie, parzenie jaj nie zagwarantuje że na 100% nie dostaniesz salm
        > onelli!!! więc porzuć swe ZŁE nawyki żywieniowe!!! poza tym-jaja to cholesterol
        > :(

        Jak najbardziej krotkie wlozenie do wrzatku zapewni - gina we rzatku. Nie musisz jaj jesc jesli nie chcesz, przymusu nie ma.
      • aka10 Re: Jajka - skandal! 01.02.11, 19:03
        Gość portalu: Anna napisał(a):

        > pokaż mi dziś dzieciaka który mając do wyboru kinder-czek
        > oladę,ptasie mleczko,snikersa wybrałby takie świństwo jak kogel-mogel.

        Wg. mnie swinstwem sa snickersy i kinder-czekolada.


        --
        Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
      • szopen_cn Re: Jajka - skandal! 01.02.11, 00:18
        Troche sie na zyciu i hodowli kur znajac podejrzewam, ze sa dosc rygorystyczne przepisy zabraniajace sprzedazy jajek z farm na ktorych wykryto salmonelle. To dosc standartowa praktyka na swiecie. Czyli jesli na farmie jest salmonella to jajek z tej farmy nie sprzedaja az do momentu kiedy salmonelli nie bedzie (nie bedziemy wnikali w szczegoly jak to sie robi bo troche drastyczne sa).

        Takie same przepisy dotycza zakladow mleczarskich, fabryk serow czy lodow.

        Jak z powyzszego wynika to jesli sa to jajka od wiekszego producenta to salmonelli na nich nie bedzie prawie na pewno.

        Kwestia estetyki nie umytych jajek to zupelnie inna sprawa.
        • Gość: mokka Re: Jajka - skandal! IP: *.acn.waw.pl 01.02.11, 15:40
          To skad w Polsce tyle zatruc salmonella? Tylko zbiorowych jest glosno w mediach, o pojedyncznych czy rodzinnych zatruciach nikt nie mowi, bo jest ich dziesiatki kazdego dnia.

          Przyklad pierwszy z googli tylko woj. swietokrzyskie (wiecej nawet nie szukam):
          w 2008 - 338 ,
          w 2009 - 342,
          w trzech kwartalach 2010 - 244.
          Pomnoz sobie to razy ilosc wojewodztw (swetokrzyskie jest male). Ile kosztuje leczenie tych wszystkich ludzi, zwolnienia z pracy, itp. o ich przezyciach i pozniejszych dietach nawet nie wspominam.

          Wystarczy, ze w zlewie zostanie salmonella z mytego jajka i przezyje, a wieczorem polozysz tam pomidory na salatke i masz chore dziecko, a przy pechu cala rodzine. Salmonella gine po czterdziestu sekundach we wrzatku. Gotujesz wode w zlewie? A moze mam myc umazane jajka w klopiku, bo producent tego nie zrobil?!
              • 0yotte Re: Jajka - skandal! 01.02.11, 15:59
                ale nie tylko jajka sa źródłem salmonelli, to chcę napisać

                i zdziwiłabyś się, w jak wielu gospodarstwach w cytowanym przez Ciebie województwie świętokrzyskim ludzie mają kury na własne potrzeby...

                --
                [url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/c8aa0b142a.png[/img][/url]
      • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:08
        Gość portalu: mokka napisał(a):

        > Nie ma jakichs przepisow sanitarnych, ktore nakazywalby mycie i dezynfekcje jaj
        > zanim trafia do sklepow?! Panstwo woli placic za leczenie ludzi z salmonellozy
        > ?

        Nie ma. Jest wręcz zakaz czyszczenia i mycia jaj przez producentów lub zakłady pakowania. Mycie i dezynfekcja jaj spada na końcowego konsumenta i to najlepiej bezpośredni przed spożyciem. Trochę wrzątku i po sprawie.
    • Gość: marbor1 Re: Jajka - skandal! IP: *.aster.pl 01.02.11, 17:52
      Dla mokki:
      Jak się ustrzec przed salmonellą:
      Mimo wszechobecności pałeczek Salmonelli zachorowaniom można zapobiec przez:

      * mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
      * utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
      * przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
      * zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
      * wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
      * całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
      * poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów
      * Uwaga! Mycie (parzenie) jaj przed użyciem zniszczy tylko bakterie na powierzchni jajka
      • Gość: Dorota Re: Jajka - skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 18:58
        To chyba dobrze, że niszczy bakterie na powierzchni jajka? Z tego co wiem, salmonella jest na powierzchni jajka. A do jajka dostaje się poprzez uszkodzoną powłokę (celowo, albo przypadkowo, albo w wyniku innego działania).

        Pytanie tylko - jak długo trzymać jajko we wrzątku? Jak robię kogel-mogel, to trzymam około pół minuty. Białko jest już częściowo ścięte, ale żółtkom to nie szkodzi. Można krócej? A moze za krótko?

        Sprawa upapranych odchodami jajek to jest kwestia nie sanitarna, a pewnie czasowo-kosztowa. Ktoś musiałby wytrzeć na sucho te jajka ;) Trzeba poczekać, aż jajko wyschnie, a następnie mieć kogoś do wycierania jajek. Jak producent oszczędza na czym się da, to na tym też może - w końcu to kwestia estetyczna jak jajko wygląda, a nie zdrowotna. Chyba, że ktoś jest za leniwy, żeby wymyć jajko TUŻ PRZED użyciem. I generalnie, żeby myć produkty oraz wydzielać im osobne miejsca w lodówce.
        • Gość: dada Re: Jajka - skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 19:18
          Jajek, które idą do sprzedaży nie myje się. Mycie jaj może powodować przeniesienie ewentualnych chorób do wnętrza jaja poprzez minimalne pory w skorupce. Jeśli jajo jest myte, to powinno być myte krótko w przegotowanej wodzie o temperaturze około 43oC z zawartością środka dezynfekcyjnego. Mycie jaj w chłodniejszej wodzie powoduje przenikanie jej do treści jajka. Woda taka może nieść ze sobą zarazki i ewentualne choroby znajdujące się na jajku.
          Osobiście wolę sparzyć takie jajo przed przyrządzeniem, niż zjadać jego wnętrze z zarazkami.
        • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:10
          Gość portalu: Dorota napisał(a):

          > To chyba dobrze, że niszczy bakterie na powierzchni jajka? Z tego co wiem, salm
          > onella jest na powierzchni jajka. A do jajka dostaje się poprzez uszkodzoną pow
          > łokę (celowo, albo przypadkowo, albo w wyniku innego działania).
          >

          Bakterie migrują mimo wszystko do wnętrza jajka. Jeżeli natomiast sama kura jest chora to i jajko w całości jest również zakażone.
    • bene_gesserit Re: Jajka - skandal! 02.02.11, 02:47

      Kurze gowienko na skorupce jest oczywiscie obrzydliwe, ale jest po prostu gowienkiem.
      Salmonelli na skorupce nie widac, czy skorupka czysta czy nie.

      Kazdy producent jaj ma obowiazek naswietlac kazde jajo przeznaczone do sprzedazy w specjalnym urządzeniu specjalna, zarazkobójczą lampą, ale bog jeden raczy wiedziec, czy to na pewno robi. Noi skadinad wiadomo, ze nie ma sposobu na wybicie tym swiatlem wszystkich drobnoustrojow co do nogi (tzn totalna dezynfekcję) - juz po 24 godzinach od naswietlania salmonella moze sie rozmnozyc z powrotem do takiej ilosci zarazkow, ktora moze byc szkodliwa dla konsumenta surowego jaja.

      Dlatego w zadnym kraju, nawet tym najrygorystyczniej dbajacym o higiene i kontrole produkcji jaj, nie zaleca sie jedzenia surowych jaj i potraw z nich dzieciom, kobietom w ciazy i osobom starszym - te grupy ludzi sa szczegolnie wrazliwe na skutki salmonellozy.

      --
      cute but psycho. things even out
      • mhr-cs Re: Jajka - skandal! 02.02.11, 10:00
        bene_gesserit napisała:

        > Dlatego w zadnym kraju, nawet tym najrygorystyczniej dbajacym o higiene i kontr
        > ole produkcji jaj, nie zaleca sie jedzenia surowych jaj i potraw z nich dzieci
        > om, kobietom w ciazy i osobom starszym - te grupy ludzi sa szczegolnie wrazliwe
        > na skutki salmonellozy.

        tak tego sie nie poleca,
        co nie znaczy ze cos bedzie?
        osobiscie to nie robilo wrazenia
        przynajmniej dla mojej rodziny
        i mnie w ciazy(4ry razy)
        nie zaszkodzilo tak do dzisiaj,
        spotkalam sie z tym fenomenem
        u niektorych osob(tez w ciazy)
        czy to bylo od kotka,jajka
        surowego miesa?,
        albo to zalezy od genow?
      • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:13
        bene_gesserit napisała:


        > Kazdy producent jaj ma obowiazek naswietlac kazde jajo przeznaczone do sprzedaz
        > y w specjalnym urządzeniu specjalna, zarazkobójczą lampą, ale bog jeden raczy w
        > iedziec, czy to na pewno robi. Noi skadinad wiadomo, ze nie ma sposobu na wybic
        > ie tym swiatlem wszystkich drobnoustrojow co do nogi (tzn totalna dezynfekcję)
        > - juz po 24 godzinach od naswietlania salmonella moze sie rozmnozyc z powrotem
        > do takiej ilosci zarazkow, ktora moze byc szkodliwa dla konsumenta surowego jaj
        > a.
        >

        Żaden producent jaj według prawa nie ma obowiązku naświetlania i dezynfekcji jaj. Jedyny jego obowiązek to co 15 tygodni przeprowadzać profilaktyczne badania na obecność salmonelli.
      • Gość: Dorian Re: Jajka - skandal! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 09:45
        taaaak, surowe jajka są dobre-do pierwszego pobytu w szpitalu zakaźnym hahaha. Naprawdę odpuśćcie sobie te majonezy z surowym jajkiem,tiramisu z surowym jajkiem a już szczególnie tatar-połączenie surowego mięcha z surowym jajem. Mniej wam zaszkodzi kupny majonez niż jajo z salmonellą!
        • Gość: aqua48 Re: Jajka - skandal! IP: *.aster.pl 02.02.11, 15:18
          Wśród moich znajomych, na przestrzeni wielu lat JEDYNĄ osobą, która trafiła do szpitala w ciężkim stanie, była właśnie ta, która obsesyjnie wszystko parzyła, szorowała wrzątkiem i mydłem oraz wygotowywała przed spożyciem. Wyjałowiła sobie kompletnie układ pokarmowy. Więc nie histeryzujcie z tymi jajkami.
          • bene_gesserit Re: Jajka - skandal! 02.02.11, 17:16
            Serek bialy tez myla szczoteczką? Jogurty mieszala z Domestosem? Gdyby nie miala poltora kilo bakterii w brzuchu, to by nie przezyla dlugo. Urban legend w wersji rodzinnej.

            --
            Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
        • yula Re: Jajka - skandal! 02.02.11, 16:33
          Wyrosłam na wsi, nikt przed użyciem jajek nie wyparzał, kogel mogel był jednym z najbardziej dostępnych słodyczy, zjadałam jabłka opadłe z drzewa tylko wytarłszy je o ubranie, owoce z krzaków tak samo je "myjąc", mleko prosto od krowy bez pasteryzacji i jakoś ani razu sie nie zatrułam. I zgrozo jadałam surowe mięso i nadal mi sie zdarza to robić.
          --
          Julia,Maksiu i Tatianka:)
          "Te książki miały prawdziwą szkołę życia" - moja pociecha o podręcznikach z poprzedniego roku
          • bene_gesserit Re: Jajka - skandal! 02.02.11, 17:17
            Nie rozumiem, co te historie pt 'mi nic nie bylo, mojej rodzinie rowniez' maja do rzeczy. To troche jak myslenie 'skoro zaden z moich bliskich ani ja do tej pory nie mielismy wypadku samochodowego, to znaczy ze wypadki samochodowe nie istnieja'.


            --
            a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
        • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:14
          Gość portalu: Dorian napisał(a):

          > taaaak, surowe jajka są dobre-do pierwszego pobytu w szpitalu zakaźnym hahaha.
          > Naprawdę odpuśćcie sobie te majonezy z surowym jajkiem,tiramisu z surowym jajki
          > em a już szczególnie tatar-połączenie surowego mięcha z surowym jajem. Mniej wa
          > m zaszkodzi kupny majonez niż jajo z salmonellą!

          No bo kupny majonez przecież nie jest z surowego jajka :D :D
    • trypel a'propos skandalu 02.02.11, 16:14
      nikt z Was, dziecięciem będąc nie wykradał jaj z kurnika żeby je potem na byle gwozdziu przedziurawić i wyssać zawartość nie dość że nie myjąc wrzatkiem to jeszcze majac brudne jak święta ziemia łapy?
      będąc w tym czasie oblizywanym przez wiejskiego kundla-przybłędę co liczył na resztki?

      nikt nie jadł marchewki prostu z ogródka ledwo otrzepanej z ziemi o płot?
      kalarepki?
      jabłek pod drzewem nie zbierał i nie zjadał na miejscu?

      sami święci???? :)

      --
      Lepszy mały ale własny i z przodu niż duży ale cudzy i z tyłu...
      • marciasek Re: a'propos skandalu 02.02.11, 16:53
        Marchewki, kalarepki, jabłka, kundle itd. - pewnie, że tak!
        Jajka prosto z kurnika to już nie, ale wyłącznie z powodu wstrętu do surowego białka; na surowo smakowały mi tylko żółtka ubite z cukrem :-)
          • trypel Re: a'propos skandalu 02.02.11, 17:21
            to z jabłkami też robiłem :D tak długo sie je waliło o twarde aż były całe miękkie i wtedy można było spokojnie zjeść :)

            rzodkiewek nie lubiłem :) ale za to wodę z takiego strumyka wioskowego piłem przez całe lato bo sie do babci ganiać nie chciało.

            czy wtedy ta cała salmonella to nie istniała czy po prostu teraz jakby lekko demonizujemy (tak jak z tfu legionellą)
            --
            Lepszy mały ale własny i z przodu niż duży ale cudzy i z tyłu...
      • nchyb Re: a'propos skandalu 03.12.13, 19:41
        > nikt z Was, dziecięciem będąc nie wykradał jaj z kurnika żeby je potem na byle
        > gwozdziu przedziurawić i wyssać zawartość

        NIGDY!!!
        bleee...


        mleka wprost od krowy też nie piłam, kolejne dla mnie ble...

        a warzywa i owoce prosto z krzaka, drzewa czy spod krzaka i drzewa to inna bajka :)
    • linn_linn Re: Jajka - skandal! 02.02.11, 16:30
      Tam, gdzie jest wiecej niz 250 sztuk zwierzat, sa bardzo scisle kontrole. Co sie dzieje w przypadku mniejszych stad, nie wiemy.
      Poza tym w sprawach hiegieny jest tendencja do niezbyt racjonalnego rozumowania. Np. patrzymy, czy osoby sprzedajace np. wedline maja rekawiczki, a to, ze w tych rekawiczkach przez 8 godzin dotykaja wszystkiego dookola, jest juz mniej wazne. Tymczasem byloby lepiej, aby rekawiczek w ogole nie mialy, a w zamian bardzo czesto myly rece.
    • Gość: Paulina Re: Jajka - skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 17:33
      "Ludzie lubią uwalane jaja"- co za głupota... Podałaś sprzedawcę uwalanych jajek, pamiętasz go- to od niego nie kupuj. W sklepie możesz kupić jaja w plastikowych, przezroczystych opakowaniach, przez które widać, czy są czyste. Możesz także kupić w opakowaniu kartonowym, które wcześniej otworzysz i obejrzysz zawartość. Czy to takie trudne?
    • Gość: emigrant Re: Jajka - skandal! IP: *.cm-7-8d.dynamic.ziggo.nl 14.02.11, 19:33

      Jeżeli ktos nie lubi umazanych jajek jest dla niego raa chinscy naukowcy wymyslili jak produkowac syntetyczne jajka wygladaja i podobno smakuja jak prawdziwe i nie sa umazane...problem w tym ze nie zbadali jakie skutki dla organizmu maja takie syntetyki.

      Tot ak na marginesie bo jak bedziecie marudzic i brzydzic sie tego co naturalne to wprowadza wam zarcie Genetycznie modyfikowane , ktore mniej wicej smakuje jak tektura o wygladzie chleba, tektura o wygladzie pomidora.. poproastu w tym jedzeniu juz nic nie ma poza wygladem i zapachem . Oczywiscie aromatow jest w nich pelno. ehh takim to nigdy nie dogodzisz nawet z jajek robia problem. dlatego wyjechalem ja i miliony innych normalnych ludzi z Polski. wa wam powodzenia tam zycze bawcie sie dobrze z waszymi jajkami, prawdomownoa telewizja i cudownymi partiami. ... ciemnogrod jak nic... ja to bym takie jako nawet z gownem zjadl i nic by mi nie bylo a Ty pewnie codziennie zjadasz milliony toksyn w napomnpowanych filetach, pieknie opakowanej wedlinie z supermarketu itd to gratuluje swiadomosci i podejcia.
        • bene_gesserit Re: Jajka - skandal! 28.05.17, 17:25
          Jak się dezynfekuje jajka we wszystkich cywilizowanych państwach świata?
          Pytam, bo mnie to żywo interesuje.

          --
          Ilu uczestników liczył marsz opozycji?
          (Można się pomylić o 40 milionów.)
          • olivkah Re: Jajka - skandal! 30.05.17, 11:33
            Z tego co wiem, w Stanach podobno się dezynfekuje (gorącą wodą i chlorem) i muszą być w związku z tym przechowywane w lodówce. Tam gdzie się tego nie robi nie zaleca się wkładania do lodówki i wyjmowania z niej, bo wtedy się na jajkach kondensuje wilgoć. W Wielkiej Brytanii podobno mycie jajek przed sprzedażą jest zakazane.
            • Gość: x od kiedy to Stany są cywilizowanym IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 30.05.17, 11:50
              państwem? Tam nawet kurczaki są moczone w chlorze.
              A tak serio, to jaj z ferm kurzych się nie myje ani dezynfekuje. One są po prostu czyste. Jeżeli trafi się przypadkowo egzemplarz zabrudzony, to jest odrzucony. Nikt sobie głowy nie zawraca kilkoma jajkami.
              Brudne jaja są od kur łażących po podwórku i znoszących jaja gdzie popadnie. Dlatego nigdy nie kupowałem jaj od baby na targowisku, która zbierała jaja przez tydzień, żeby w końcu je sprzedać.
        • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:19
          Gość portalu: mokka napisał(a):

          > Naucz sie czytac ze zrozumieniem: chce zeby takze w Polsce jajka zostaly umyte
          > i wydezynfekowane zanim dotra do sklepu. Tak sie robi we wszystkich cywilizowan
          > ych panstwach swiata od Kanady, przez Europe po Japonie.

          W całej Unii Europejskiej jest zakaz mycia i czyszczenia jaj oraz nie ma obowiązku dezynfekcji jaj. W Stanach i Kanadzie jaja myje się przed wysyłką do sklepów w specjalnych płynach chemicznych i powleka się syntetyczną powłoką. Sama wybierz co lepsze. Sprzedaż jaj ze Stanów jest nielegalna w Europie i na odwrót.
    • mathias_sammer Re: Jajka - skandal! 15.02.11, 11:07
      a moze chcesz pare jajeczek z niemiec?
      w niemczech mamy bardzo zdrowe jajeczka, nie tylko z witaminami, ale nawet z odzywczymi mineralami:). skorupki sa oczywiscie czyste.
      m.s
      --
      Podaruj dziecku przyszlosc:
      plan-international.org/
      www.plan-deutschland.de/
    • Gość: czytelnik forum źródło: Powiatowa Stacja sanitarno-epdemiologiczna IP: *.free.aero2.net.pl 03.12.13, 19:27
      "Salmonella może być również obecna wewnątrz niepękniętych, całych jaj. Bakteria ta może bytować wewnątrz jajowodu kury i spowodować zakażenie jaja jeszcze przed wytworzeniem się skorupki"

      "Aby wyeliminować zagrożenie zakażenia Salmonellą jaja powinny być gotowane przez 6 minut. Nie należy spożywać w żadnej postaci jaj na wpół miękkich jeśli chcemy by spożywane potrawy były bezpieczne dla naszego zdrowia."

      źródło: Powiatowa Stacja sanitarno-epdemiologiczna w Oświęcimiu
      www.wsse.krakow.pl/pages/psse_oswiecim_serwis.php?nid=129&did=5622
    • Gość: jm Re: Jajka - skandal! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.14, 14:44
      Jako producent jaj, moge powiedziec, ze zgloszenie producenta czy tez sprzedawcy takich zabrudzonych jaj nic nie zmieni, poniewaz zgodnie z obowiazujacymi normami producent jaj ma wrecz zakaz ich mycia.
      Niestety oburzajaca jest nieznajomosc faktu iz jajko nawet takie ubrudzone ma naturalną warstwę ochronna ktorazapobiega wnikaniu bakterii do srodka jaja. Jajko nalezy myc bezposrednio przed uzyciem. Brudne jaja sa oznaka dobrej jakości niezafalszowanego produktu. Zawsze mozna poszukac tych mniej zabrudzonych, wolny kraj wolny wybór.
        • fabios70 Re: jaja przepiórcze były już w PRL 04.11.19, 12:28
          Gość portalu: x napisał(a):

          > Takie gotowane, w zalewie w małych słoiczkach jak majonez wówczas.
          > Zamiast 1 kurzego trzeba wziąć 4 - 5 przepiórczych.
          > Pozytywne: Historia nie zna jaj przepiórczych z salmonellą.
          > P.S. Podobno mają pozytywny wpływ na męską potencję.
          Już ci tłumaczę dlaczego jeszcze.
          W tym kraju produkuje się dziennie około 50 mln jaj kurzych a przepiórczych tylko ok. 100 tys. Dane z giw.gov.pl
      • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 12:21
        kobalt_x napisała:

        > Do tatara wolę jajka przepiórcze. I pycha tatar z przepiórczymi a te można na s
        > urowo jeść. Kurze i przepiórcze zawsze sprawdzam co jest w opakowaniu i tyle.
        Przepiórki mają prawo tak samo zachorować na salmonellę jak zwykła kura.
    • fabios70 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 11:55
      Nie ma obowiązku prawnego dotyczącego mycia i dezynfekcji jaj wprowadzanych do sprzedaży detalicznej. A nawet jest zakaz mycia i czyszczenia jaj. Ilość nieodpowiednich jaj klasy A, które producent może zapakować to 5%, czyli 5 jaj na 100 ma prawo być nieodpowiednich (brudnych, pękniętych, itp). Odpowiadając na drugie pytanie żeby nie zatruć się surowym jajkiem, to natychmiast po spożyciu należy zapić wysoko procentowym alkoholem.
      • krysia20000 Re: Jajka - skandal! 04.11.19, 17:56
        'Odpowiadając na drugie pytanie...'

        A natychmiast po każdorazowym udzieleniu tej samej odpowiedzi, że jaj myć obowiązku nie ma też należy zapić wysokoprocentowym alkoholem?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka