• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Dlaczego nazywa się śmietaną coś co ma w składzie skrobię zmodyfikowaną,zgęstniki takie jak pektyna,mąka z chleba świętojańskiego guma guari śmietanka? Może ktoś z was wie gdzie ,czy w jakich sklepach po za bazarami można kupić normalną śmietanę bez polepszaczy i jaka firma ją produkuje. Używam mało śmietany,ale jeżeli już to wolałabym śmietanę a nie jakiś zamiennik.
    • nie jestem specjalistka, ale na moje oko te dodatki sa spowodowane wymogami polskiego konsumenta.
      nie ma np bata, zeby prawidlowa smietana 10 - 12% nie zwarzyla sie wlana do gotujacej sie zupy. tymczasem w polsce masz takowa wg informacji na wieczku "doskonala do zup i sosow". innaczej jak ze skrobia ten numer jest niewykonalny.
      mieszkam w niemczech i tu kwasna smietana 10% jest prawidlowa smietana 10% - wrzucisz ja do gotujacej sie zupy - masz twarozek. 22% bardzo gesty jest tzw schmand, czyli gesta, tlustsza kwasna smietana, z ktora rowniez trzeba obchodzic sie ostroznie, bo potrafi wytworzyc w goracej zupie grudki. nie warza sie slokie smietanki od 30% uzywane tu nagminnie do zup i sosow. one rowniez nie zawieraja zadnych dodatkow. tak samo creme fraiche i creme double.
      wszystko inne, np stosunkowa nowosc mleczarni weinstephan - 15% smietana do gotowania zawiera stabilizatory itp wymienione uczciwie na opakowaniu. dlatego tez produkt nie nazywa sie "sahne", czyli smietana a "kochsahne" czyli wlasnie smietana do gotowania.
      tak samo creme fraiche w wersji light nazywa sie creme legere i zawiera modyfikowana skrobie i aromaty. ma rowniez 15% tluszcu i jest produktem light, tak samo, jak de facto polskie smietany nadajace sie do gotowania ponizej 30% tluszczu.
      jesli chcesz wiec czegos bez skrobii, aromatow i stabilizatorow, szukaj smietan od 30%. creme fraiche powinna nie miec zadnych dodatkow.
      mozesz tez kupic 250 ml slodkiej smietanki 30% bez stabilizatorow, wymieszac ja z lyzka gestego jogurtu i odstawic w chlodne miejsce. po 3-4 dniach masz kwasna gesta smietane.

      --
      Gone
      • Jak postępować ze śmietaną żeby się nie warzyła w zupie wiem. Chodzi mi o sam fakt nazywania śmietaną czegoś co nią nie jest. Nie zawsze w parafii jest 30,bo wolę dodać tej ale mniejszej ilości niż 12,czy 18 z dodatkami,a do dużych sklepów mam kawałek. Rzeczywiście pojawiły się dziwne wynalazki z napisem do zupy,ale to niewielka część. O creme fraiche można w Polsce pomarzyć.
        • klara551 napisała:

          > Jak postępować ze śmietaną żeby się nie warzyła w zupie wiem. Chodzi mi o sam f
          > akt nazywania śmietaną czegoś co nią nie jest. Nie zawsze w parafii jest 30,bo
          > wolę dodać tej ale mniejszej ilości niż 12,czy 18 z dodatkami,a do dużych sklep
          > ów mam kawałek. Rzeczywiście pojawiły się dziwne wynalazki z napisem do zupy,al
          > e to niewielka część. O creme fraiche można w Polsce pomarzyć.
          _______________________________________________________________#
          Wystarczy do śmietany dodać odrobinę soli, wymieszać i zahartować ja ciepłym wywarem sosu czy zupy by temperaturę zbliżyć do gotującego się wywaru.
    • Gość: aqua48 IP: *.aster.pl 03.02.11, 20:30
      Poszukaj w Biedronce, o dziwo mają śmietanę i jogurt naturalny bez tych dodatków. Poza tym chyba produkty z Krasnegostawu też są wolne od "polepszaczy", ale patrz dobrze na etykiety.
    • bo taki produkt z dodatkami ladniej sie leje, daje wrazenie gestego - pelnowartosciowego nabialu
      i pewnie mozna namieszac wieksza porcje z tej samej ilosci podstawowego produktu

      nie zapominajmy jeszcze ze produkty spozywcze z dodatkami moga stac dluuugo na polce



      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
      • firma Robico - w plastikowych butelkach
        niektore Zott
        (te dwie firmy - do niedawno byly czystmi smietanami, ostatnio nie kupowałam)
        Lidl - Pilos - ale sprawdz producenta. Na pewno Koscian produkuje bez dodatkow...


        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • Mieaszkam w Niemczech ale bardzo czesto jestem w Polsce tzn. w moich stronach Pszczyna i zawsze tam byla dobra smietana dopoki nie przyszla do Polski Europa. Zawsze slodka smietana po jakim czasiem czasie kwasniala a nie smirdziala.
      • Dzięki za informacje.
      • Ja mieszkam we Wloszech i jedyna prawdziwa smietana to ta do ubijania. Czesto trudno ja kupic. Reszta to uht / nawet o smaku grzybowym, lososiowym itp. /. Na zapas nie da sie kupic, wiec nigdy nie wiem, czy to, co zaplanuje, uda mi sie zrobic. Na szczescie potrzebna mi jest rzadko: w wiekszosci przypadkow przeszlam na jogurt / ktory zawsze mam w domu: ciagle go produkuje /.
        • Pyszne śmietany robia dla siebie i swoich znakomych Spółzielnie Mleczarskie; wiem to z praktyki a poza tym jak nasza gospodyni nalała do garów mleko z wieczornrgo udoju to na rano można bylo "tym co sie zebrało na wierzchu" smarowac chleb! :-) ale do takiej 100%wej
          śmietany to sie trzeba przyzwyczaić bo na poczatku dziala troche jak żętyca... :-)
    • Gość: Darek IP: *.doplaty.gov.pl 04.02.11, 12:31
      Mogę polecić śmietanę firmy Kesem z Włocławka. Jest dostępna co prawda tylko w niektórych regionach kraju, ale jest prawdziwa - wiem, bo mój ojciec jest współautorem i współwłaścicielem patentu na technologię jej produkcji.
      • Gość: AnkaKw IP: *.enterpol.pl 05.02.11, 13:47
        A ja was zmartwię.
        W Polsce NIE MA producentów którzy produkują normalną śmietanę a nie białe wynalazki z zagęstnikami.Żaden Krasnystaw i niestety moja ulubiona Piątnica - to też nie jest śmietana.
        Dobre to już było.
        Te Biedronkowe i Lidlowe - też sztuczności.To,że skład nie jest wyszczególniony na opakowaniu i jest napisane tylko np."śmietana 12 % " nie znaczy że to jest śmietana.
        Nie łudźmy się.
        • najlepszy jak cos to jogurt naturlany- grecki jeszcze lepiej bo gestszy, albo taka slodka smietana, w uk na to mowia Double Cream, w Polsce pewnie mozna zastapic mlekiem skondensowanym?
          --
          'I myself have never been able to find out precisely what feminism is: I only know that people call me a feminist whenever I express sentiments that differentiate me from a door mat or a prostitute.' ~Rebecca West,
        • Czy możesz zatem rozwinąć temat i napisać co w tych śmietanach prócz śmietany się znajduje i skąd czerpiesz wiedzę w tej dziedzinie?
    • Właściwie śmietany nie używam, zdarzy mnie się kupić ją może raz, dwa razy w roku. Zanim kupię dokładnie czytam etykietę. Ostatnio zdarzyło mi się kupić śmietanę, tak mi się wydaje. Nie miała w składzie tych "zwyczajowych dodatków". Jak na mój "zboczony" gastronomicznie smak, smakowała jak prawdziwa śmietana. była firmy Polana, i żeby nie było niejasności, nie próbuję tutaj niczego reklamować.
      --
      Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.