03.02.11, 19:44
Dlaczego nazywa się śmietaną coś co ma w składzie skrobię zmodyfikowaną,zgęstniki takie jak pektyna,mąka z chleba świętojańskiego guma guari śmietanka? Może ktoś z was wie gdzie ,czy w jakich sklepach po za bazarami można kupić normalną śmietanę bez polepszaczy i jaka firma ją produkuje. Używam mało śmietany,ale jeżeli już to wolałabym śmietanę a nie jakiś zamiennik.
Edytor zaawansowany
  • 03.02.11, 20:13
    nie jestem specjalistka, ale na moje oko te dodatki sa spowodowane wymogami polskiego konsumenta.
    nie ma np bata, zeby prawidlowa smietana 10 - 12% nie zwarzyla sie wlana do gotujacej sie zupy. tymczasem w polsce masz takowa wg informacji na wieczku "doskonala do zup i sosow". innaczej jak ze skrobia ten numer jest niewykonalny.
    mieszkam w niemczech i tu kwasna smietana 10% jest prawidlowa smietana 10% - wrzucisz ja do gotujacej sie zupy - masz twarozek. 22% bardzo gesty jest tzw schmand, czyli gesta, tlustsza kwasna smietana, z ktora rowniez trzeba obchodzic sie ostroznie, bo potrafi wytworzyc w goracej zupie grudki. nie warza sie slokie smietanki od 30% uzywane tu nagminnie do zup i sosow. one rowniez nie zawieraja zadnych dodatkow. tak samo creme fraiche i creme double.
    wszystko inne, np stosunkowa nowosc mleczarni weinstephan - 15% smietana do gotowania zawiera stabilizatory itp wymienione uczciwie na opakowaniu. dlatego tez produkt nie nazywa sie "sahne", czyli smietana a "kochsahne" czyli wlasnie smietana do gotowania.
    tak samo creme fraiche w wersji light nazywa sie creme legere i zawiera modyfikowana skrobie i aromaty. ma rowniez 15% tluszcu i jest produktem light, tak samo, jak de facto polskie smietany nadajace sie do gotowania ponizej 30% tluszczu.
    jesli chcesz wiec czegos bez skrobii, aromatow i stabilizatorow, szukaj smietan od 30%. creme fraiche powinna nie miec zadnych dodatkow.
    mozesz tez kupic 250 ml slodkiej smietanki 30% bez stabilizatorow, wymieszac ja z lyzka gestego jogurtu i odstawic w chlodne miejsce. po 3-4 dniach masz kwasna gesta smietane.

    --
    Gone
  • 03.02.11, 23:16
    Jak postępować ze śmietaną żeby się nie warzyła w zupie wiem. Chodzi mi o sam fakt nazywania śmietaną czegoś co nią nie jest. Nie zawsze w parafii jest 30,bo wolę dodać tej ale mniejszej ilości niż 12,czy 18 z dodatkami,a do dużych sklepów mam kawałek. Rzeczywiście pojawiły się dziwne wynalazki z napisem do zupy,ale to niewielka część. O creme fraiche można w Polsce pomarzyć.
  • 06.02.11, 23:20
    klara551 napisała:

    > Jak postępować ze śmietaną żeby się nie warzyła w zupie wiem. Chodzi mi o sam f
    > akt nazywania śmietaną czegoś co nią nie jest. Nie zawsze w parafii jest 30,bo
    > wolę dodać tej ale mniejszej ilości niż 12,czy 18 z dodatkami,a do dużych sklep
    > ów mam kawałek. Rzeczywiście pojawiły się dziwne wynalazki z napisem do zupy,al
    > e to niewielka część. O creme fraiche można w Polsce pomarzyć.
    _______________________________________________________________#
    Wystarczy do śmietany dodać odrobinę soli, wymieszać i zahartować ja ciepłym wywarem sosu czy zupy by temperaturę zbliżyć do gotującego się wywaru.
  • Gość: aqua48 IP: *.aster.pl 03.02.11, 20:30
    Poszukaj w Biedronce, o dziwo mają śmietanę i jogurt naturalny bez tych dodatków. Poza tym chyba produkty z Krasnegostawu też są wolne od "polepszaczy", ale patrz dobrze na etykiety.
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.11, 11:22
    Krasnystaw dopiero ma dodatków, poczytaj etykietę.
  • 03.02.11, 20:34
    bo taki produkt z dodatkami ladniej sie leje, daje wrazenie gestego - pelnowartosciowego nabialu
    i pewnie mozna namieszac wieksza porcje z tej samej ilosci podstawowego produktu

    nie zapominajmy jeszcze ze produkty spozywcze z dodatkami moga stac dluuugo na polce



    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 03.02.11, 20:44
    firma Robico - w plastikowych butelkach
    niektore Zott
    (te dwie firmy - do niedawno byly czystmi smietanami, ostatnio nie kupowałam)
    Lidl - Pilos - ale sprawdz producenta. Na pewno Koscian produkuje bez dodatkow...


    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 03.02.11, 21:24
    Mieaszkam w Niemczech ale bardzo czesto jestem w Polsce tzn. w moich stronach Pszczyna i zawsze tam byla dobra smietana dopoki nie przyszla do Polski Europa. Zawsze slodka smietana po jakim czasiem czasie kwasniala a nie smirdziala.
  • 03.02.11, 23:17
    Dzięki za informacje.
  • 05.02.11, 08:03
    Ja mieszkam we Wloszech i jedyna prawdziwa smietana to ta do ubijania. Czesto trudno ja kupic. Reszta to uht / nawet o smaku grzybowym, lososiowym itp. /. Na zapas nie da sie kupic, wiec nigdy nie wiem, czy to, co zaplanuje, uda mi sie zrobic. Na szczescie potrzebna mi jest rzadko: w wiekszosci przypadkow przeszlam na jogurt / ktory zawsze mam w domu: ciagle go produkuje /.
  • 05.02.11, 10:24
    Pyszne śmietany robia dla siebie i swoich znakomych Spółzielnie Mleczarskie; wiem to z praktyki a poza tym jak nasza gospodyni nalała do garów mleko z wieczornrgo udoju to na rano można bylo "tym co sie zebrało na wierzchu" smarowac chleb! :-) ale do takiej 100%wej
    śmietany to sie trzeba przyzwyczaić bo na poczatku dziala troche jak żętyca... :-)
  • 05.02.11, 10:43
    Zgadzam się . Te małe Spółdzielnie Mleczarskie robią śmietanę, która jest dostępna w bliskiej okolicy lub regionie.
  • Gość: Darek IP: *.doplaty.gov.pl 04.02.11, 12:31
    Mogę polecić śmietanę firmy Kesem z Włocławka. Jest dostępna co prawda tylko w niektórych regionach kraju, ale jest prawdziwa - wiem, bo mój ojciec jest współautorem i współwłaścicielem patentu na technologię jej produkcji.
  • Gość: AnkaKw IP: *.enterpol.pl 05.02.11, 13:47
    A ja was zmartwię.
    W Polsce NIE MA producentów którzy produkują normalną śmietanę a nie białe wynalazki z zagęstnikami.Żaden Krasnystaw i niestety moja ulubiona Piątnica - to też nie jest śmietana.
    Dobre to już było.
    Te Biedronkowe i Lidlowe - też sztuczności.To,że skład nie jest wyszczególniony na opakowaniu i jest napisane tylko np."śmietana 12 % " nie znaczy że to jest śmietana.
    Nie łudźmy się.
  • 05.02.11, 22:08
    najlepszy jak cos to jogurt naturlany- grecki jeszcze lepiej bo gestszy, albo taka slodka smietana, w uk na to mowia Double Cream, w Polsce pewnie mozna zastapic mlekiem skondensowanym?
    --
    'I myself have never been able to find out precisely what feminism is: I only know that people call me a feminist whenever I express sentiments that differentiate me from a door mat or a prostitute.' ~Rebecca West,
  • 07.02.11, 00:00
    Czy możesz zatem rozwinąć temat i napisać co w tych śmietanach prócz śmietany się znajduje i skąd czerpiesz wiedzę w tej dziedzinie?
  • 06.02.11, 11:21
    Właściwie śmietany nie używam, zdarzy mnie się kupić ją może raz, dwa razy w roku. Zanim kupię dokładnie czytam etykietę. Ostatnio zdarzyło mi się kupić śmietanę, tak mi się wydaje. Nie miała w składzie tych "zwyczajowych dodatków". Jak na mój "zboczony" gastronomicznie smak, smakowała jak prawdziwa śmietana. była firmy Polana, i żeby nie było niejasności, nie próbuję tutaj niczego reklamować.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • 06.02.11, 11:30
    u nas sa rozne,
    ale nigdy nie kupilam
    nawet nie wiem dlaczego,
    kwasna 10% mi najlepsza

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.