Dodaj do ulubionych

Ludzie ratujcie! Twarde pulpety-co jest?

09.02.11, 21:21
Może problem jest śmieszny,ale powiedzcie mi drogie gospodynie, dlaczego pulpety ( i kotlety mielone) wychodzą mi takie twarde. Próbowałam setki razy, na różne sposoby, i nic-są twarde, zbite, niesmaczne. Robię tak: mięso mielone ze sklepu (wołowo-wieprzowe), jajko, sól, pieprz, bułka tarta, cebulka posiekana. Mieszam, formuję kulki ( lub kotlety mielone), obsmazam, duszę ok. 30 min. Próbowalam dawać więcej bułki, mieszać długo, mieszac krótko, nie obsmażać tylko od razu gotowac, dusic krótko ( 15min) dusic długo ( do 1h), pojęcia nie ma co źle robię? Czy to rodzaj mięsa ( próbowałam różne-łopatka, indyk, cielęcina, wieprzowina)-zawsze wychodzą twarde. Chyba jestem jakaś upośledzona...Ratujcie!
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 09.02.11, 21:26
    Jesli dodajesz sucha bulke, to ona wyciaga dodatkowo wilgoc z miesa. Sucha kajzerke rozgniec i namocz w mleku, lekko odcisnij i dodaj do miesa - min 2/3 kajzerki na pol kg miesa. Ew do wyrabianego miesa dodaj troche wody.

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • ewa_zwierzynska 09.02.11, 21:34
    Próbowałam zwykła kajzerkę w mleku odciśniętą-bez efektów. Wody tez dodawałam,ale wówczas to juz zupełna masakra, bo mięso puszcza klej i wtedy dopiero się zlepia jak kamień.
  • ewa_zwierzynska 09.02.11, 21:35
    może za mało tłuste mięso? Ale przeciez w sklepie jest jakie jest.
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 09.02.11, 22:00
    Może za długo smażysz, albo masz złe proporcje. Ja kotlety smażę ok. 5 min. z jednej strony i 5 minut z drugiej strony, mają się przyrumienić a nie przypalić. Jeśli robię pulpety, to po lekkim podsmażeniu gotuję je w krótkim sosie ok. 20 minut.
    Mniej więcej na 50 dag mielonego mięsa daje jedną namoczoną w mleku kajzerkę, jedno jajko i jedną cebulę, uprzednio zeszkloną na maśle plus przyprawy wg uznania. Wszystkie składniki muszą być dobrze wyrobione na jednolitą masę, aby się nie rozpadały w czasie obróbki termicznej.
  • Gość: aniq IP: *.vtelecom.pl 10.09.14, 10:22
    Witam,

    skorzystałam z twoich rad. Pulpety wyszły wspaniałe. Okazało się, ze mąż lubi pulpety. Dziękuję.
  • ania_m66 09.02.11, 21:44
    pulpety robie bez dodatku jajka i bulki wszelkiej. samo mieso i przyprawy. ewentualnie w przypadku bardziej suchego miesa dodaje lyzeczke miekkiego masla. formuje mokrymi rekami i wstawiam przynajmniej na 1h do lodowki. wrzucam do ledwo mrugajacego bulionu/osolonej wody, ale esensjonalny bulion lepszy i pozwalam "dochodzic". plyn nie ma sie gotowac! ewentualnie baaardzo lekko "mrugac". kulki wielkosci orzecha wloskiego potrzebuja gora 15 min. po 10 mozna wyciagnac jedna i sprobowac. w taki sposob pulpety pozostaja bardzo soczyste. sos gotuje osobno i wrzucam pulpety na krociutko przed podaniem. przyrzadzam je na biezaco, bo podane nastepnego dnia nie beda juz takie soczyste.
    sposob na rownie soczyste kotlety mielone tu
    trzymaj sie scisle przepisu a nie bedzie skuchy, sama przetestowalam.
    --
    Gone
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 09.02.11, 22:10
    Ciekawy jest ten przepis bodzi. Wypróbuję go na pewno. Ja robię mielone ze schabu karkowego. Zawsze jak kupuję mięso to mi od razu mielą na miejscu. Nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego.
    Robię od czasu do czasu kotlety mielone z mięsa wołowego takiego jak na tatara. Krótko je obsmażam. W środku mają być lekko krwiste.
  • Gość: Baba IP: *.acn.waw.pl 11.02.11, 16:57
    A po co duszenie przez 30min. po usmażeniu?? Pulpety to przecież gotowane mielone kotlety. Jeżeli chcesz mieć bardziej puszyste kotlety mielone,to dodaj do masy białko ubite na pianę,usmaż w głębokim tłuszczu i na chwilę po usmażeniu wstaw w garnku do piekarnika z odrobiną oleju na dnie garnka,żeby się nie przypaliły. Duszenie przez 30 minut w sosie powoduje że są jak suche jak wiór.A jak chcesz mieć pulpety,to gotuj je w bulionie,a sos przygotuj osobno i tylko je podaj razem z sosem
  • Gość: GRAZIA IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 09.02.11, 22:10
    ewa--robisz prawidlowo ale nie wszystko ,,,mielone,sol,pieprz (nie daje cebulki do srodka)jajo,starty czosnek i bulke tarta wczesniej namoczona w mleku lub wodzie (do miseczki sype bulke i wlewam plyn zeby wsiaknal a powsala masa byla miekka, lacze wszystko ,formuje kotleciki i leciutko obtaczam w tartej bulce ,na dobrze rozgrzanym oleju i plasterkiem masla (ale nie palacym sie )ukladam kotlety i smaze z kazdej strony na zloty kolor ,,,,,,pytanie? dlaczego jeszcze dusisz ?moze to przyczyna tego wyduszania ?nie podlewam ,nie dusze i nie stoje niepotrzebnie dluzej przy garach ,wczesniej wstaw male ziemniaczki niech sie dogotuja i prawie rownoczesnie mozesz podawac z mielonymi i zasmazanymi buraczkami --- smacznego ,,,,,odpisz jak sprobujesz mojego przepisu (nie mow swoim ze zamiast cebuli dalas czosnek bo beda wybrzydzac , czosnku w mielonych sie nie czuje ,natomiast podnosi smak ,jest lagodny i przyjemy) ,przepis wyprobowany w rodzinie juz od 40 lat
  • marbor1 09.02.11, 23:23
    Pulpety to raczej się dusi. Kotlety tylko smaży.
  • default 10.02.11, 08:14
    Z moich doświadczeń z mielonymi wynika niezbicie, że mięso musi być TŁUSTE. Tylko to daje gwarancję pulchności kotleta/pulpeta. Dlatego najlepsze są mielone z tłustej łopatki, a w przypadku użycia chudszego mięsa trzeba dodać kawałek np. boczku albo podgardla.
    Z chudego mielonego lepiej zrobić coś w rodzaju hamburgera, tzn. płaski kotlet (placek) z samego mięsa z przyprawami, krótko smażony/pieczony na grillu.
  • bene_gesserit 10.02.11, 11:52
    > że mięso musi być TŁUSTE. Tyl
    > ko to daje gwarancję pulchności kotleta/pulpet


    E tam - mieso moze byc bardzo chude, nalezy tylko pamietac o dodaniu odpowiedniej ilosci nawilzaczy, czyli warzyw (ponad-liczbowa mokra bulka tu sie nie sprawdza). Papryka, cebula, por, jakiekolwiek korzenne itd itd - wszystko, co podejdzie pod rękę. I tez nie za duzo, wystarczy troche wiecej niz zazwyczaj.
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • gladys_g 10.02.11, 16:05
    starta cukinia czyni cuda :)

    --
    osobliwy pamiętniczek
  • bene_gesserit 10.02.11, 16:16
    Albo jablko do wieprzowiny :)
    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • fig-ga 10.02.11, 08:16
    Może za dużo jajka?
    --
    Pomożecie?
  • Gość: kucharka nr 6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 08:42
    fig-ga napisała:
    > Może za dużo jajka?

    przecież napisała, że daje jedno jajko! to według ciebie ma jedno jajko dzielić na pół? nie rozumiem tej sugesti...

  • smutas13 10.02.11, 10:06
    Jesen raz, wyszły mi takie same twarde mielone, jak Twoje. Nie miałam całej bułki - do namoczenia, wsypałam bułkę tartą, nie dodając wody. To był jedyny i ostatni raz moich, twardych mielonych.
  • vandikia 10.02.11, 10:36
    Przede wszystkim mięso nie może być na mielone zbyt chude. Jak jest zbyt chude, to dodaj troche smalcu do kotletów.
    Mielone smażę tak, że układam je na mocno rozgrzany smalec na ok 3 minuty, przekręcam na drugą stronę, zmniejszam ogien do minimum, przykrywam pokrywką i trzymam na ogniu tak mniej więcej kwadrans bez podlewania wodą. Na ogół po tym czasie wyłączam i jeśli nie zalezy mi na chrupiących, to zostawiam na patelni do wystygnięcia.

    Mięso na kotlety musi być dobrze wyrobione, dodaj też do masy namoczoną bułkę kajzerkę. Bułka tarta dodawana w dużej ilości do kotletów sprawi, że będą zbite.
    --
    www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
  • vandikia 10.02.11, 10:38
    dodam, że mielone to ja robię tylko z wieprzowiny, bo burgery wołowe smażę inaczej
    spróbuj z samej karkówki albo łopatki wieprzowej
    --
    www.youtube.com/watch?v=t5Hn5BYbr9k
  • mhr-cs 10.02.11, 11:59
    ewa_zwierzynska napisała

    mięso mielone ze skle
    > pu (wołowo-wieprzowe), jajko, sól, pieprz, bułka tarta, cebulka posiekana.
    nastepnym razem
    wez mieso wieprzowe
    jest na to smaczniejsze,


  • Gość: aqua48 IP: *.aster.pl 10.02.11, 12:41
    Mięso musi być tłuste, ale zwykle wystarcza tłuszcz spod smażenia cebulki, robiłam z wieprzowego, wołowo-wieprzowego i z indyka. Ja najbardziej lubię indycze, bo jest najdelikatniejsze. Często zamiast cebulki daję rozgnieciony czosnek, wtedy trzeba dać trochę więcej suchej bułki, dobrze namoczonej w wodzie, lub mleku. Można dodać zmiksowaną paprykę czerwoną (połówkę strąka na 1/2 kg mięsa), nawilża mięso doskonale. Obsmażam krótko z każdej strony, a potem duszę w wywarze z warzywami tartymi, przynajmniej pół godziny, wtedy są miękkie. Raz zrobiłam z chudego mięsa i wyszły twarde jak podeszwa.
  • ami.tka 10.02.11, 21:33
    Dodaję do kotletów łyżkę kwaśnej śmietany i łyżeczkę musztardy ( na ok. pół kilo mięsa) i oczywiście pozostałe składniki.Smakują lepiej i nie są twarde.
  • annajustyna 10.02.11, 21:37
    Moze oliwy do nich dodaj? Takie tez b. dobrze smakuja, ale troche inaczej.
    --
    Gasofnia
  • Gość: leniwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 09:32
    a mi się nie chce przesmażać cebuli i jej studzić więc dodaję surową (ścieram na tarce albo drobno siekam). No i koniecznie musi być majeranek.I dobrze ale to dobrze trzeba wyrobić, tak żeby odchodziło od ręki.
  • mhr-cs 11.02.11, 10:12
    Gość portalu: leniwa

    scieram na tarce tez
    do plackow ziemniaczanych,
    to na to tez warto sprobowac
    osobiscie tak nie robilam,

  • Gość: AnkaKw IP: *.enterpol.pl 11.02.11, 13:36
    Ja od pewnego czasu do masy na mielone dodaję łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego.
    Niewiele zmienia to smak "klasycznych" mielonych ale za to jakie są soczyste!
  • ewa_zwierzynska 11.02.11, 14:03
    Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi, serce i czas włożony w to, żeby mi pomóc. Rady będę wykorzystywac wszystkie po kolei. Myślę że najszybciej jest to przyczyna bułki tartej. Raz dodawałam kajzerkę w mleku, ale widocznie za mało. Kupię też zwykłe wieprzowe, tłuste mięso zamiast wołowo-wieprzowego. Pamiętam, że moja mama zawsze robiła z tłustego mięsa kotlety i smażyła na smalcu, były pyszne. Macie fajne pomysły i ciekawe przepisy. Pozdrawiam!!!
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 18:36
    Ja do pulpetów przed wymieszaniem składników dodaję 1 łyżkę oleju.
  • Gość: Inka IP: *.icpnet.pl 11.02.11, 20:19
    Za dużo mięsa w mięsie. :)
    Ratujemy namoczoną bułką albo startymi warzywami.

    Jeśli robisz pulpety to trzeba dodać dużo mącznych dodatków (np. bułka).
  • monkara25 11.02.11, 21:04
    Mi też wychodziły twarde :D Powiedziałam o tym problemie teściowej i ona na to, że pewnie dodaję bułkę tartą. Niestety, bułki nie dodaję. Myślałam, że może chodzi o mięso, bo ja robię z mięsa z szybki, gdzie tam w ogóle tłuszczyku nie ma, ale ona też z szynkowego mielonego :) Generalnie nie wiem, dlaczego wychodzą mi twarde, ale poleciła mi, bym białka jajek najpierw ubiła. To ponoć nadaje potrawie puszystości :)
  • Gość: Jarosław IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.13, 19:04
    to cebula
  • Gość: życzliwy gość IP: *.CNet.Gawex.PL 15.05.13, 20:48
    Wszystkie składniki są ok. Wody brakuje. Bułkę namocz w wodzie. I jej nie odsączaj. A mimo to dodaj jeszcze nawet 3-4 garście wody. (na pół kilo mięsa). Mięso musi być tłustawe, nie suche. Ja robię z karkówki. Ale główny błąd to brak wody.
  • budzik11 16.05.13, 11:59
    Ja, za radą (telewizyjną) Magdy Gessler, dodaję do mielonych/pulpetów łyżkę majonezu. Wychodzą soczyste i miękkie.
  • Gość: kot Maciek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 13:56
    Wg mnie problem twardości kotletów czy też pulpetów tkwi w KUPNYM mielonym i to z dodatkiem wołowiny. Wiadomo, że wołowina jest mięsem dość suchym a do takiego mielonego sklep nie da dobrego gatunkowo mięsa... Zawsze kupuję mieszane mielone z wieprzowiny i indyka (udźca). Bez żadnych specjalnych proporcji, mniej więcej pół na pół. Do tego bułka namoczona w mleku, cebulka sparzona na sitku i dalej to już wiadomo.
  • reniam_123 16.05.13, 14:54
    ewa_zwierzynska napisała:

    > Może problem jest śmieszny,ale powiedzcie mi drogie gospodynie, dlaczego pulpet
    > y ( i kotlety mielone) wychodzą mi takie twarde. Próbowałam setki razy, na różn
    > e sposoby, i nic-są twarde, zbite, niesmaczne. Robię tak: mięso mielone ze skle
    > pu (wołowo-wieprzowe), jajko, sól, pieprz, bułka tarta, cebulka posiekana. Mies
    > zam, formuję kulki ( lub kotlety mielone), obsmazam, duszę ok. 30 min. Próbowal
    > am dawać więcej bułki, mieszać długo, mieszac krótko, nie obsmażać tylko od raz
    > u gotowac, dusic krótko ( 15min) dusic długo ( do 1h), pojęcia nie ma co źle robię<

    Autorka napisała tego posta ponad 2 lata temu, myślicie że ma jeszcze ten problem, skoro tak nadgorliwie jej radzicie?
  • budzik11 17.05.13, 22:34
    A myślisz, że tylko autorka tego wątku ma problem z pulpetami/mielonymi? Odpowiedzi przydadzą się na pewno innym szukającym w sieci rozwiązania tegoż. Czytają to osoby niezalogowane i nieudzielające się w ogóle na forum - wątek wyświetla się po wpisaniu w google "twarde pulpety".
  • Gość: Pawel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 14:45
    Ja nigdy nie dodaję jajka i zawsze są miękkie i pulchne. Pozdrawiam.
  • Gość: . IP: *.devs.futuro.pl 15.08.13, 17:51

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka