Krewetki, jak zrobić? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Kupuję mrożone (świeżych nie ma? nie umiem znaleźć?). Chciałabym zrobić je z czosnkiem i masłem, ale zawsze robią się takie... rozciapane. No bo jak je rzucam na gorące masło, to zamiast się zrobić chrupiące, to zanim się rozmrożą, to sią w zasadzie gotują, a nie smażą.

    Chciałabym chrupiących krewetek w maśle z czosnkiem. Da się? Jak?

    Z góry dziękuję.
    • jesli chcesz chrupiace, musisz upanierowac.
      --
      Gone
    • Ja nie rozmrazam, przelewem wrzątkiem i odczekuję kilka minut przed wrzuceniem na patelnię. Smaż na oliwie zmieszanej z masłem.
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • Gość: Marek IP: *.Red-83-61-14.staticIP.rima-tde.net 11.02.11, 13:13
        Ja nie rozmrazam, przelewem wrzątkiem ...

        Dobre. To nie jest rozmrazanie?
        • ale autorka pytania chcialaby chrupiace. jesli tak, to tylko w panierce.
          rozmrozilabym je, leko wilgotne moga zostac.
          b. prosty przepis np tu
          --
          Gone
          • lub po zamarynowaniu na glebokim tluszczu.

            Oczywiscie rozmrozone i wytrate do sucha.

            Oczywiscie, ze mrozone, w Polsce lepiej nie kupuj swiezych nawet jak zobaczysz!
          • Gość: senin IP: 220.253.211.* 11.02.11, 13:39
            chrupiace to bardzo wzgledne okreslenie - moga byc chrupiace z 'wierzchu" w tedy panierka jak najbardziej, bo to ona a nie krewetki, bedzie chrupiaca...

            ale moga tez byc "chrupiace" tzn. trzaskajace po nagryzieniu, jedrne tuszki krewetkowe bez panierki

            po pierwsze: jesli krewetki mrozone bez pancerzykow, to lekko rozmrozic i wrzucac na goracy olej z czosnkiem (masla nie polecalabym, jesli chce sie osiagnac ten "chrupiacy' efekt) - smazyc nie dluzej niz 60 sekund....no od biedy moze byc 80

            wszystko powyzej,zabije chrupkosc, krewetki stana sie maczaste z wierzchu i rozmamlane



            jesli te krewetki sa zamrozone ale w skorupkach : rozmrozic, obrac ze skorupek, naciac/wyciagnac, co trzeba, wsadzic na powrot do zamrazarki na pol godziny i wtedy dopieo na ten ozgzrany olej z czosnkiem itd...


            jesli zalezy ci bardzo na chrupkiej konsystencji a mniej na czysto krewetkowym smaku/zapachu. to obrane krewetki na pol godziny wrzuc do roztworu wody z soda oczyszczana (pol lyzeczki na pol litra wody) - beda chrupkie (w stylu"jedrne" ale nieco straca na typowo krewetkowym zapaszku ;)) - niektorzy tak wlasnie wola

            a smaz po wyjeciu z roztworu
        • Gość portalu: Marek napisał(a):

          > Ja nie rozmrazam, przelewem wrzątkiem ...
          >
          > Dobre. To nie jest rozmrazanie?
          Nie, bo nie czekam aż całkiem się rozmrożą..
          Przelanie wrzatkiem nie sprawi, że krewetki będa miękkie..

          --
          miszmasz-marghe.blogspot.com/
          i
          malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • marghe_72 napisała:

        > Ja nie rozmrazam, przelewem wrzątkiem i odczekuję kilka minut przed wrzuceniem
        > na patelnię. Smaż na oliwie zmieszanej z masłem.

        Ja nie rozmrazam,ha

        przelewem wrzątkiem je rozmrazasz,nie
    • A ja podam Ci inne rozwiazanie ...
      krewetki, najlepiej w calosci , z pancerzem, Po rozmrozeniu i osuszeniu papierowym recznikiem wrzucamy na bardzo mocno rozgrzany olej. Smazymy pare minut. Wykladamy na papier , aby wchlonal nadmiar tluszczu, lekko solimy i podajemy gorace z czastkami cytryny.
      Moim zdaniem tak przygotowane sa 100 razy lepsze.
      --
      kuchnia pod wulkanem
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 11.02.11, 23:40
      bo i dlaczego?
      Jeżeli wrzucasz je zamrożone na gorący tłuszcz, to musisz odczekać aż woda odparuje.. Możesz potem polać masłem z czosnkiem.
      Lepiej rozmroź je, odsącz z wody, osusz w ręczniku papierowym i wrzucaj na rozgrzane masło z czosnkiem. Chrupiące nie będą nigdy. Chyba, że lubisz panierkę nasączoną tłuszczem.
    • Gość: x IP: *.adsl.alicedsl.de 11.02.11, 23:53
      a ja przelewam zimna woda na sitku,ukladam na papierowym reczniku,chwila i sa rozmrozone.dalej postepuje jak anthonyb.
    • Gość: senin IP: 220.253.211.* 12.02.11, 03:54
      nisar napisała:

      > Kupuję mrożone (świeżych nie ma? nie umiem znaleźć?). Chciałabym zrobić je z cz
      > osnkiem i masłem, ale zawsze robią się takie... rozciapane. No bo jak je rzucam
      > na gorące masło, to zamiast się zrobić chrupiące, to zanim się rozmrożą, to si
      > ą w zasadzie gotują, a nie smażą.
      >

      a probowalas smazyc mniejszymi partiami ?

      inny sposob na 'bez panierki': oprosz maka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana (mozna tez make kukurydziana rozbeltac w bialku - to chinska metoda) - zetnie sie od razu i utworzy sie cieniutka skorupka...ale to na oleju, czy na masle sie zetnie na chrupiaca, nie wiem, nie probowalam

      • bo te krewetki jesli kupujesz mrozone to pewnie juz sa w polowie ugotowane (jesli sa rozowe to pewnie tak, szare sa surowe), i trzeba je smazyc doslownie z 3 minuty, bo potem robia sie wlasnie takie gumowate. I lepiej rozmorozic- ja zalewam goraca woda, czekam chwile, odsaczam z nadmiaru wody i potem smaze- na oleju/olivie z czosmkiem, imibirem, papryczka chilli- i potem juz dodaje inne skladniki- po smazeniu- sos sojowy, albo kolendre, albo co ci przyjdzie do glowy.
        --
        http://www.petycjeonline.pl/petycja/petycja-w-sprawie-wymierzenia-maksymalnych-mozliwych-kar-trzem-sprawcom-bestialskiego-spalenia-kota-w-wigilie-swiat-bozego-narodzenia-2009-a-takze-rozpatrzenia-spraw-przez-sad-i-wydania-wyrokow-w-terminie-bez-dopuszczenia-do-przedawnienia-czynu/161

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.