Dodaj do ulubionych

Jak upiec szynkę, schab i karkówkę?

IP: 93.175.74.* 13.02.11, 13:29
Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was.

Pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • 13.02.11, 14:13
    galeria potraw obok. wyprobowane przepisy ze zdjeciami. rowniez na szynke, schab i karkowke.
    --
    Gone
  • 13.02.11, 15:05
    Szynka i schab mi nie wychodzą, ale karkówkę, zamarynowaną w czym tam lubisz ale bezwzględnie bez soli (soli, sosu sojowego, vegety, gotowych mieszanek przyprawowych - same zioła, ew warzywa mogą być) pakuję w rękaw, którego oba końce zawiązuję nad mięsem. I piekę to w kąpieli wodnej w temperaturze nie przekraczającej 150oC. Czyli cały worek wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam wodą, bez przykrywania wstawiam do piekarnika i włączam. Piekę przez ok godzinę - 1,5h na kg mięsa, potem wyłączam i zostawiam do wystygnięcia.
    Po przedziurawieniu z worka wypływa spora ilość sosu, zużywam jako stok do innych potraw.


    --
    osobliwy pamiętniczek
  • Gość: hmmm IP: *.direct-adsl.nl 16.05.14, 12:55
    co to jest stok?
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 16:08
    właśnie skończyłem pieczenie .Kawałek szynki potraktowałem rano taką bejcą,albo marynatą zrobioną z trzech łyżek octu balsamicznego,dwóch łyżeczek mieszanki ziół do sałatek,trzech łyżek dobrej oliwy i 50 gramów czerwonego wytrawnego wina.Do tego sól. Z rękawa do pieczenia zrobiłem worek,tzn jeden koniec zawiązałem na supeł. Dałem do środka te składniki razem z mięsem,dorzuciłem jedną marchewkę w słupki krojoną,jeden pasternak i kawałek selera też w słupki krojone. Dwie małe całe cebule,trzy listki laurowe,ziele angielskie i pieprz w kulkach.Z drugiej strony tez zawiązałem rękaw w supeł. Powstał taki cukierek. Powędrował na dwie godziny do lodówki,a potem na ruszt piekarnika.Piekarnik nagrzałem do 140 stopni i tak sobie mięcho leżało w nim cztery godziny. Potem wyjąłem,z sosu dorobiłem zagęszczony sos z winem,śmietaną i mąką. Mięso jest tak kruche,że nie mozna go normalnie pokroić.
    Podobnie piekę schab i karkówkę. Zero problemów z kruchością.Warunkiem jest długie pieczenie w niskiej temperaturze.Mieso musi byc zamknięte,najlepiej w worku do pieczenia.
  • 13.02.11, 16:11
    Karkówka zawsze mi wychodzi soczysta - piekę w piecu w naczyniu żaroodpornym. Dzień wczesniej przyprawiam mięso - używam czosnku, oliwy, musztardy, ziół róznych, soli, pieprzu, ostatnio dodałam też octu balsamicznego i wyszła pyszna, ale najczęściej robię właśnie taka marynatę na bazie oliwy i musztardy francuskiej tej z ziarenkami gorczycy, częśto mieszam z innymi musztardami i zazwyczaj duzo czosnku.

    Schab pieczony w piecu nigdy nie wyszedł mi nie-suchy więc nie robie go w ten sposób, ale smaczny soczysty schab wychodzi z tego przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89039871,89039871.html
    Jadłam kiedyś też pyszny i soczysty schab pieczony w garnku Zeptera - takim specjalnym do pieczenia bez tłuszczu i wody.
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 13.02.11, 16:58
    Ponieważ nie mam piekarnika, to mięsa zawsze piekę w opiekaczu na rożnie obrotowym. Uprzednio mięso marynuję ze 2-3 dni w przyprawach z oliwą i jakimś alkoholem [czasami z cz.winem, brendy lub
    ze zwykłą białą wódką]. Po wyjęciu mięsa z lodówki, nabijam go na rożen, nakładam rękaw do pieczenia, zawiązuję z obu stron i hajda do opiekacza na co najmniej 2-3 godz. w zależności od wielkości kawałka mięsa. Piekę w temp. 150-180 st.
  • Gość: wuwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:02
    podstawowa zasada to taka, że schab się piecze krótko i w bardzo wysokiej temperaturze, a inne mięsa dłużej ale w niższej
    czyli schab potrzebuje 200-220 stopni przez 45 minut (kawałek na 1 przeciętną brytfannę)
    karkówka potrzebuje ok 1,5 h na 180 stopniach

    kilo mięsa potrzebuje podobno godziny pieczenia w min. 180 stopniach ale ja robię to na wyczucie
    każde mięso przed pieczeniem trzeba obsmażyć, żeby zamknąć pory

    marynowanie, w zaleznosći od przepisu, przepisów na takie mięsa MASA w tutejszej Galerii Potraw
  • 13.02.11, 21:05
    schab soczysty - w zasadzie wychodzi mi tylko wtedy gdy go parzę....
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html?wv.x=1
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • Gość: ania IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 16:34
    przede wszystkim przejrzyj sobie przepisy na wieprzowinę. Pamiętaj aby na początku piec w 200-220, później skręcić do 180. I co najważniejsze podlać wodą
  • Gość: karolka IP: *.home.aster.pl 18.02.11, 17:35
    Normalnie:)

    Mięso do pieczenia powinno być miękkie, niezbyt tłuste i bez nadmiernej ilości ścięgien. Powinno być soczyste, ważyć od 1 do 2 kg i mieć temperaturę pokojową.

    Pieczeń najlepiej przygotować ze schabu, karkówki, szynki lub boczku.

    Najpierw powinno się mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10-15 minut pieczemy mięso w temperaturze 200-250°C. Później obniżamy temperaturę i kontynuujemy pieczenie, polewając co jakiś czas mięso powstałym sosem. Nasza pieczeń jest gotowa, gdy po nakłuciu wypływa z niej przezroczysty sok

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.